Revista d'Anàlisi Plural

Murs o ponts? La naturalesa dels béns

0

Una de les resolucions d’any nou de Theresa May molt probablement fou dur a terme amb èxit el Brexit. A dia d’avui, però, encara haurem d’esperar fins a Halloween per posar fi a la incertesa. Construirem més murs o més ponts? I quines conseqüències -del proteccionisme al món actual- podem anticipar? Per determinar-les, abans hem de comprendre quina és la naturalesa dels béns.

ESTEFANIA SANTACREU-VASUT. Professora d’Economia d’ESSEC Business School.


I, en particular, dels béns ‘de la natura’, com són la innovació, la pau social i el medi ambient. Les idees, la convivència i la pol·lució són béns diferents als altres perquè són béns de naturalesa no-rival. És a dir, són béns el consum del qual, per part d’un individu, no disminueix la capacitat d’una altra persona per consumir-los.

A més, poden ser béns que milloren la nostra qualitat de vida, com ara els derivats de la innovació, però també béns que l’empitjoren, com ara la contaminació. Respirar aire contaminat no disminueix la quantitat de contaminació que d’altres respiren. I com que el cost de la contaminació afecta tant a la nostra salut com a la salut dels altres, tendim a contaminar en excés.

Desfer la globalització i construir murs en lloc de ponts pot semblar una solució atractiva davant dels desafiaments migratoris, mediambientals i socials. Però això només disminuirà la nostra capacitat per resoldre els desafiaments globals del futur, sense fer que aquests desapareguin.

Atesa la seva naturalesa no-rival, els nostres desafiaments globals requereixen, per tant, que canviem de perspectiva. Hem de superar la visió estàtica, de curt termini i proteccionista, i adoptar una visió dinàmica i de llarg termini que obri les fronteres per sumar en comptes de dividir.

Enviar Comentari