Revista d'Anàlisi Plural

Tecnologies multisensorials i nova experiència digital

0

Qui no ha somiat alguna vegada de poder tocar el teixit de la roba a Internet, fer un petó a la seva família al final d’un Skype o provar els deliciosos plats que apareixen a Instagram?

OLIVIA PETITI. Professora- investigadora del Departament de Màrqueting de Kedge Business School.


Al llarg de l’última dècada, les tecnologies que estimulen els sentits del consumidor han evolucionat significativament. Aquestes tecnologies inclouen la realitat virtual i la realitat augmentada, així com nombroses noves interfícies tàctils, olfactives i fins i tot gustatives. Aquests desenvolupaments tecnològics podrien revolucionar el màrqueting digital.

Les realitats virtuals i augmentades permeten de girar o de fer zoom en objectes en 3D, o d’emprovar-se un nou parell d’ulleres a través de l’smartphone. Aquestes experiències digitals han demostrat ser més agradables i completes que les que s’ofereixen en línia o a les botigues. Disminueixen els riscos de les compres a Internet i augmenten la confiança dels consumidors en les seves eleccions. No obstant això, algunes propietats sensorials segueixen sent difícils d’avaluar malgrat aquestes tècniques. Algunes persones, per exemple, encara necessiten de tocar els productes per confiar en les seves eleccions, per la qual cosa, sovint són reticents a comprar en línia. I és que si bé les tecnologies com el 3D faciliten l’avaluació de productes com ara un rellotge o un telèfon, han demostrat ser ineficients pel que fa a la roba.

Amb tot, les noves tecnologies ja poden arrugar virtualment la roba per avaluar-ne la suavitat o elasticitat, el que augmenta el compromís del consumidor. També s’han desenvolupat noves interfícies per estimular l’olfacte i el gust. Per exemple, un dispositiu anomenat MetaCookie+ permet a l’usuari de canviar el sabor d’una galeta en manipular virtualment la seva aparença i difondre diferents olors. Un altre sistema anomenat Digital Lollipop permet de reproduir sensacions del gust en el llenguatge.

Aquests pocs exemples ressalten la transformació sensorial de l’experiència digital que està tenint lloc. És important que els professionals del màrqueting prenguin consciència d’aquesta evolució per anticipar i analitzar com aquestes noves tecnologies impactaran en els consumidors en un futur proper.

Enviar Comentari