Revista d'Anàlisi Plural

Spotify. David (Spotify) contra Goliat (Apple, Amazon i Google)

0

Spotify és líder mundial del mercat de música en streaming (es pot escoltar sense necessitat de descarregar la música). Va ser fundada el 2006 a Suècia per l’emprenedor Daniel Ek i té la seu a Luxemburg. Encara que fins avui no ha tingut cap problema per aconseguir finançament, de moment, no ha aconseguit generar beneficis. Fins a finals de 2019 ha acumulat unes pèrdues de 2.695 milions d’euros. En un mercat on competeix amb grups molt més grans (Apple, Amazon, Google…) segueix invertint per tenir el millor catàleg de música, encara que això li generi pèrdues importants.

Oriol Amat. Catedràtic d’Economia Financera de la UPF i UPF Barcelona School of Management, vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i vicepresident ACCID.


“Hi ha 500 milions de persones que escolten música online i la gran majoria ho fa il·legalment. Però si portem aquestes persones al costat legal i a Spotify,
duplicarem la indústria de la música
i aconseguirem que més artistes creïn música nova i genial.”

Daniel Ek

UNA STARTUP QUE COMBINA DUES PASSIONS: LA MÚSICA I LA TECNOLOGIA
Daniel Ek (Estocolm, 1983) és un emprenedor nat. Ha creat diverses empreses, la primera als 14 anys. El seu penúltim projecte (Ádvertigo) es una empresa de màrqueting en línia que va vendre al 2006 a TradeDoubler per 1,1 milions d’euros. Després de la venda, va mantenir el contacte amb Martin Lorentzon (fundador de TradeDoubler) i el va convèncer per invertir en el seu nou projecte. En paraules de Daniel Ek: “Tinc dues passions: la música i la tecnologia. Vaig intentar tocar en una banda, però mai vaig tenir el talent suficient. Vaig començar a crear empreses. Finalment, vaig decidir combinar les dues passions, i va aparèixer Spotify”.

Després de dos anys dissenyant la plataforma i aconseguint llicències per poder explotar cançons, el 7 d’octubre de 2008, van llançar Spotify a Suècia, Finlàndia, Noruega, França, Regne Unit i Espanya. Al principi, es tractava d’una plataforma per a PC per escoltar música en línia. Els usuaris podien accedir a un extens catàleg de música en streaming. El servei era gratuït, però només es podia obtenir si es rebia una invitació d’un altre usuari. Al 2009, després de l’aparició dels smartphone (telèfons intel·ligents) van adaptar la seva aplicació als mòbils. En aquest moment, ja oferien el compte gratuït i el compte Pemium de pagament amb contingut Il·limitat sense publicitat. El compte gratuït tenia un límit de 10 hores de música al mes i solament es podia escoltar la mateixa cançó un màxim de cinc vegades.

Al 2011, quan ja era una de les aplicacions més utilitzades, van iniciar l’expansió als Estats Units i van començar a competir amb aplicacions de música reconegudes com iTunes o Amazon Music. Poc després, Ek va anunciar que la plataforma canviaria i que incorporaria diverses aplicacions relacionades amb la música com TuneWiki (lletres), CrowdAlbum (fotografies) i Billboards (llistes de reproducció). Tres anys més tard, Spotify va eliminar el límit d’hores d’escolta per als usuaris gratuïts, però a canvi va incloure publicitat. Al 2015, un nou competidor, Apple Music, va arribar al mercat.
Des de la seva fundació, Spotify no ha deixat d’innovar, millorar l’experiència de l’usuari i créixer. Actualment, està disponible a 65 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania.

Spotify lidera el mercat de la música en streaming amb 271 milions d’usuaris i 124 milions de subscriptors premium

LA INDÚSTRIA DE LA MÚSICA
La música ha canviat de forma disruptiva durant les últimes dècades a causa de l’aparició de la música digital i les plataformes de streaming, fins al punt que avui dia al voltant del 80% dels ingressos provenen de la música en streaming (veure figura 1). En aquesta figura es comprova que els ingressos de la música provinents de discos, CD i cassets han anat desapareixent.

La música en streaming és un mercat en constant creixement i amb molta competència. Spotify és l’empresa líder i li segueixen Apple Music i Amazon Music (veure figura 2).

Actualment, Spotify té 124 milions de subscriptors de pagament, gairebé el doble que Apple Music, el seu major competidor. De totes maneres, cal tenir en compte que Apple ha entrat al mercat fa solament cinc anys i ja és líder en alguns països com Estats Units.

CLAVES DEL ÉXITO DE SPOTIFY
Spotify ha aconseguit liderar el mercat de la música en streaming gràcies a diversos factors clau:

  • Al món de l’empresa sol dir-se que la sorpresa és un avantatge”. Spotify va entrar al mercat anys abans que els seus principals competidors.
  • Spotify està especialitzada en la música en streaming, mentre que els seus competidors centren el seu negoci en altres serveis (dispositius electrònics, en el cas d’Apple; comerç, en el cas d’Amazon; cercador d’internet en el cas de Google).
  • Com la principal barrera d’entrada és el catàleg de música, Spotify és l’empresa que més ha invertit i, per això, té el millor catàleg.
  • La innovació és un altre punt fort. Spotify ofereix un producte únic: un compte virtual a través del qual pots escoltar tota la música que vulguis des de qualsevol dispositiu electrònic (telèfon, tableta, ordinador…) sempre que hi hagi connexió a Internet.
  • En oferir la possibilitat de la subscripció gratuïta, aconsegueix que molts usuaris satisfets es passin a la subscripció de pagament. Com diu Daniel Ek:
    “Amb Spotify, les persones no ho entenen fins que ho proven. Després l’hi expliquen als seus amics”.
  • Prioritza la fidelització dels usuaris a llarg termini més que els resultats financers a curt termini. Per això, inverteix molt en màrqueting, esdeveniments en viu, fires, publicitat, etc.
  • Els usuaris de Spotify són els més satisfets (veure figura 3).

  

REPTES DE FUTURO
Des de la seva fundació, Spotify no ha tingut problemes per atreure a les societats de capital de risc i bancs, ja que ha recaptat 2.700 milions de dòlars amb 22 rondes de finançament. No obstant això, sempre ha tingut pèrdues (veure figura 4). A l’abril de 2018 Spotify va començar a cotitzar en Borsa, però des de llavors la seva cotització ha caigut un 11%.

De cara al futur, per aconseguir beneficis, cal seguir innovant per oferir la millor experiència del consumidor, invertir en el catàleg, continuar l’expansió internacional i augmentar el nombre de subscriptors de pagament. També cal renegociar els drets d’autor, ja que per Spotify són massa elevats, però molts artistes es queixen de que són baixos.

La música en streaming és un mercat en constant creixement i amb molta competència. Spotify és l’empresa líder seguida per Apple Music i Amazon

No ho té fàcil, molts estudis demostren que només 1 de cada 10 startups acaba sent rendible. Com es pot comprovar a la figura 5, algunes de les startups més reeixides van trigar 4,9 anys a generar beneficis i han estat molt rendibles per als seus accionistes, ja que cada euro invertit s’ha transformat en 222 euros. Però Spotify, en 15 anys encara no ha aconseguit beneficis, com moltes altres startups. Sens dubte, el seu futur també depèn del que facin els seus grans competidors (Apple, Amazon i Google, essencialment) i tampoc cal descartar que l’acabi comprant una empresa més gran, com li va succeir Linkedin, que la va acabar comprant Microsoft.

Enviar Comentari