Revista d'Anàlisi Plural

Temps d’adversitat, virtut i resiliència

0

Que les situacions complicades que vivim ens fan aprendre i créixer com a persones i com a professionals és un fet, si bé això no passa sempre a tothom, i a algunes persones que estiguin passant per dificultats, tal vegada els molesti de llegir aquesta frase, orientada a mirar vers el “final” i no cap al “durant” d’una situació complicada.

Angélica Sánchez Plaza.Directora de Màrqueting d’Orange.


Ja ho deia Aristòtil, en afirmar que “és en l’adversitat que surt a la llum la virtut”. I és que, algunes vegades, ens llancen a la piscina i no ens queda cap altra opció que sortir-ne nedant. Ara, a aquest fet l’anomenem “resiliència” (que escurça i sintetitza la frase aristotèlica), i m’atreveixo a dir que, més que una capacitat, és una filosofia de vida a la qual acompanya el pragmatisme, l’optimisme i la paciència.

Pragmatisme, perquè com més aviat assumim que patir per alguna cosa que va malament és un procés que acaba, abans començarem a veure la llum en una situació complicada. I l’important és visualitzar-ne el final i el retorn a una situació normal en la qual, possiblement, hàgim d’haver modificat alguna cosa en la nostra vida.

Optimisme, perquè pensar en positiu ajuda que les dificultats siguin menys doloroses i, a més, perquè així atraiem coses positives: pensar que un procés difícil ens conduirà a trobar oportunitats ens aporta força i obre la nostra ment a futures possibilitats.

Paciència, utilitzada en dues vessants: la primera, de manera que ens fa més conscients que les coses no ocorren de manera immediata, i que és el pas el temps el que ho posa tot en ordre i ens fa entendre que les coses passen per alguna cosa i no passen per alguna cosa també; i la segona, perquè ens condueix a un espai per a la reflexió, una reflexió que ens ha de fer conscients que som capaços de superar els reptes, d’adoptar canvis i d’aconseguir resultats.

En moments tan complexos com els actuals, o ens adaptem o ens adaptem. El fet d’ocupar-nos de buscar solucions i no tant de preocupar-nos i canviar la nostra actitud davant l’adversitat, ens ajudarà a trobar camins de creixement.

Angélica Sánchez Plaza és coautora de Lo que aprendimos durante el confinamiento.

Enviar Comentari