Revista d'Anàlisi Plural

De primera línia L’eina gestió sobre el terreny i el 5G

0

Dr. Xavier Torrens, Professor de Ciència Política a la UB i sociòleg.Les sinergies entre l’eina de gestió sobre el terreny i la tecnologia 5G milloren els resultats de la gestió pública i el seu impacte social. Gestores i gestors públics de primera línia poden prendre força més decisions públiques gràcies al 5G, que apropa les polítiques públiques a la ciutadania.

Xavier Torrens. Professor de Ciència Política a la UB. Politòleg i sociòleg.


La gestió sobre el terreny és una eina de la gestió pública amb impacte social que permet apropar el disseny de les polítiques públiques a la ciutadania, millorant les decisions dels gestors públics de primera línia. L’eina de la gestió sobre el terreny accelera el seu potencial amb la tecnologia de connectivitat 5G.
La connectivitat 5G innova amb projectes pilots: “5G First Responders”, de la policia municipal; el robot companyia de la gent gran; el “5G Anti Collision”, de Mercabarna; el “5G Maritime”, del Port de Barcelona, i els contenidors d’escombraries amb identificació i el kit de cardioprotecció. Una part dels projectes pilot neixen arran del Mobile World Congress.

EVOLUCIÓ DE L’1G AL 5G
El món ha canviat de pressa. Els mòbils 1G ens varen permetre parlar de forma autònoma dels telèfons fixes, d’una forma semblant al sistema del walkie-talkie, una mena de transmissor-receptor portàtil de temps que ara semblen pretèrits. L’1G va obrir la porta perquè ens truquessin per concertar una visita mèdica presencial. Els mòbils 2G ens conduïren als SMS, que possibilitaren fer-nos arribar amb antelació el recordatori de la visita mèdica.
Els mòbils 3G ja ens varen connectar a Internet. Així podíem veure l’expedient clínic en línia. Els mòbils 4G ens portaren als vídeos en streaming per la banda ampla i permeteren la visita mèdica per videoconferència. Els mòbils 5G ens faciliten la gestió sobre el terreny de força serveis públics, com ara una intervenció quirúrgica. Salta a la vista, amb l’evolució de la tecnologia, que ara també ha arribat l’hora de l’expansió de l’eina de gestió pública coneguda com a gestió sobre el terreny.

La connectivitat 5G innova amb projectes pilots: “5G First Responders”, de la policia municipal; el robot companyia de la gent gran; el “5G Anti Collision”, de Mercabarna; el “5G Maritime”, del Port de Barcelona, i el contenidors d’escombraries amb identificació i el kit de cardioprotecció

“5G FIRST RESPONDERS”
La policia municipal de Sabadell pot atendre els primers auxilis sanitaris en cas d’emergència mentre no arribi l’ambulància. Com? Gràcies a una càmera que, amb la tecnologia 5G, comparteix imatge i so en temps rea, cosa que permet de posar en connexió els policies locals amb l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.
Aquesta possibilitat d’atenció mèdica per part de la guàrdia urbana de la ciutat de Sabadell dissenya una eina de la gestió pública coneguda com a gestió sobre el terreny, que permet que els agents de primera línia prenguin decisions. A més a més, s’empren altres eines de la gestió pública com la col·laboració publicoprivada, doncs el projecte “5G First Responders té implicació de l’Hospital Taulí, l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya, juntament amb empreses privades. També s’ha utilitzat l’eina de la prova pilot, doncs abans d’estendre-ho cal veure com i si funciona bé.

ROBOT DE COMPANYIA
Misty és el nom amb el qual han batejat el robot que fa companyia a persones grans que viuen soles en pisos tutelats de l’Ajuntament de Barcelona. El robot els recorda quines pastilles cal que prenguin i l’hora de la medicació. També informa les àvies i els avis del temps que fa per saber si és o no adient anar a fer la compra al mercat municipal, al supermercat o a la botiga del barri.
De fet, l’atenció a les persones grans que viuen soles també tindrà una innovació disruptiva en teleassistència dels serveis socials: es passarà del telèfon fixe que encara molta gent gran té a la llar a un mòbil 5G d’ús senzill i entenedor que permetrà fer videoconferències, la connexió amb sensors de seguretat per a detecció de caigudes o el mesurament de les constants vitals dels ancians per a la seva monitorització de la salut.

QUIRÒFAN OPTIMUS I KIT CARDIOPROTEGIT
El quiròfan Optimus de l’Hospital Clínic de Barcelona és un altre cas pràctic que mostra com s’uneix la nova tecnologia del 5G amb l’eina de la gestió pública coneguda com a gestió sobre el terreny. El quiròfan té 3D i 5G, amb big data i il·luminació intel·ligent, cosa que permet de fer operacions amb una metgessa o un metge que dirigeix la intervenció quirúrgica des d’un altre hospital.
Un altre equipament sanitari, l’Hospital del Mar de Barcelona, ha aconseguit que el 74% dels pacients amb infart millori els nivells del seu colesterol fins trobar-se dins dels paràmetres adients, quan abans només se situava en un 40%. Com s’ho ha fet? Doncs amb un lot d’eines destinades a la cardioprotecció: una tauleta, una bàscula i un tensiòmetre. El pacient hi posa les seves dades diàriament i així el control és regulat.

La metodologia politològica ens ofereix una eina de gestió pública amb impacte social, la gestió sobre el terreny, amb un fort potencial en la seva interacció amb la tecnologia de connectivitat 5G. La raó principal és que aproxima la decisió amb els gestors de primera línia

“5G ANTI COLLISION” I “5G MARITIME”
La prevenció d’accidents laborals a Mercabarna, el mercat de distribució majorista d’aliments frescos de Barcelona, és més factible amb el 5G. S’hi poden moure cada dia al voltant d’uns 14.000 vehicles industrials (tràilers i furgonetes) que poden tenir accidents amb els 1.400 carretons elevadors i, també, amb el centenar de bicicletes que transiten amunt i avall conduïdes per compradors que necessiten fer la compra majorista amb agilitat. L’escenari són 90 hectàrees de terreny amb un trànsit complex. Per a evitar els previsibles accidents laborals s’han fet proves pilot sota el nom “5G Anti Collision”.
D’altra banda, el Port de Barcelona ha desenvolupat la prova pilot “5G Maritime”, on s’aplica el 5G a la gestió logística d’aquesta zona portuària. Amb la nova tecnologia, es disposa de càmeres d’alt rendiment que capten en temps real l’entrada dels vaixells, i reconeixen tant la proa com la popa de cada embarcació per al bon desenvolupament de l’operativa.

ESCOMBRARIES AMB XIP
Els contenidors d’escombraries del barri de Sant Antoni de Barcelona en un futur tindran un identificador d’usuari. Gràcies als contenidors amb identificació, les veïnes i els veïns l’obriran amb el mòbil, amb un clauer o amb una targeta. També obtindran informació del dia i l’hora per anar a llençar cada tipus de residus: matèria orgànica, paper, plàstic, vidre i altres restes.
La identificació permetrà que la ciutadania pagui diferents tipus de taxa de residus en funció de si es fa bé el reciclatge. Així, qui recicli millor, obtindrà descomptes en la taxa de la brossa. I es penalitzarà a qui recicli menys. En d’altres paraules, l’import de la taxa d’escombraries variarà en funció dels resultats.

GESTIÓ SOBRE EL TERRENY 5G
La metodologia politològica ens ofereix una eina de gestió pública amb impacte social, la gestió sobre el terreny, amb un fort potencial en la seva interacció amb la tecnologia de connectivitat 5G. La raó principal és que aproxima la decisió amb els gestors de primera línia.
Apropar la capacitat de prendre una decisió al mateix lloc on tindrà l’impacte social és una innovació cabdal. Hem examinat diferents casos pràctics. Un exemple és el de l’atenció sanitària en una emergència on qui arriba primer és la policia local, i on el 5G permet que el personal sanitari d’un hospital doni instruccions als agents policials mentre no arribi l’ambulància. Un altre estudi de cas és el del robot que fa atenció domiciliària directa a les persones que viuen soles en una gran ciutat. Tot plegat ens configura una millora en la gestió sobre el terreny gràcies al 5G.

 

 

 

Enviar Comentari