Revista d'Anàlisi Plural

L’adversitat ens ha d’agafar preparats

0

En aquests moments, moltes persones passen per circumstàncies difícils i necessiten desenvolupar el múscul de la resiliència per tal que la seva reinvenció resulti tan senzilla com sigui possible.

AGUSTÍN PERALT. Professor d’ESADE expert en efectivitat.


Anys enrere vaig passar per una història personal i professional molt dura i vaig haver de treure múscul per redreçar la situació. Després d’aquesta experiència vaig comprovar que necessitem unes actituds que són fonamentals per a aquest procés i que ens donaran aquesta dosi d’optimisme que necessitem en els moments de dificultat.

Després d’un cop dur, ens deteriorem molt i la recuperació és un procés llarg. Per tant, necessitem alguns mecanismes que ens ajudin en aquest recorregut i que cal haver treballat amb anterioritat. És el que jo anomeno “els sis pilars de la resiliència”: accions clares i senzilles que ens ajuden a anticipar-nos als esdeveniments i ens protegiran per sortir-ne enfortits.

El primer pilar de tots és tenir molt clar quin és el nostre propòsit professional i personal, un pla que cal haver traçat per escrit.

El segon pilar és acceptar la realitat i assumir la nostra responsabilitat individual quan les coses es compliquin, fet que sempre ens costa molt perquè ens provoca una tensió interna que ens debilita emocionalment.

El tercer pilar és l’optimisme realista i ha d’estar basat en el pla que havíem traçat abans i que ens porta al quart pilar: la capacitat de portar aquest projecte endavant, amb l’efectivitat que requereix.

El cinquè pilar és fàcil d’entendre, però no sempre el cultivem prou: la capacitat de ser prou vulnerables per demanar ajuda a una xarxa de confiança que hàgim treballat quan les coses anaven millor.

Per últim, el sisè pilar fa referència a la fortalesa mental i saber gestionar les emocions per tal que juguin a favor nostre, i no en contra. Són capacitats que també cal haver treballat abans.

És per això que proposo que desenvolupem la resiliència en els nostres millors moments. D’aquesta manera, amb l’arribada de les adversitats de la vida, com pot ser la COVID-19 o qualsevol altra circumstància, estarem més ben preparats per fer-hi front.

Agustín Peralt és autor de Los seis pilares de la resiliencia (Plataforma Editorial).

Enviar Comentari