Revista d'Anàlisi Plural

Els enginyers mostren el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic en la 10ª edició de iGenium

0

La primera jornada de iGenium posa de manifest la complexitat del moment i el ferm compromís de l’enginyeria en la lluita pel canvi climàtic
Transició Ecològica i Enginyeria
Va inaugurar la 10a. edició de iGenium Francesc Solé Parellada,catedràtic emèrit de la UPC.


Ricard Granados, president de l’INEC dona la benvinguda a ponents i assistents a la 10a. edició d’ iGenium

Barcelona, 18 de octubre de 2021_ Transició ecològica i Enginyeria, és l’eix de la 10a. edició de iGenium’2021, que va presentar Ricard Granados, president de l’Institut d’Enginyers de Catalunya, i va inaugurar Francesc Solé Parellada amb la conferència “Prospectiva tecnològica i econòmica”. Solé, en una xerrada plena d’anècdotes i exemples quotidians, va destacar_ que una cosa és la previsió de l’evolució de la tecnologia i l’altra els efectes dels canvis tecnològics sobre la societat en els seus diferents aspectes. La proposició _ va concloure _ és que no hi ha manera de predir amb certesa les conseqüències de la tecnologia . La prospectiva, com a ciència que estudia les causes tècniques, científiques, econòmiques i socials que acceleren l’evolució del món i la previsió de les situacions que podrien derivar-se de les seves influències, en aquest sentit, va assenyalar_ no és molt predictible la seva prospectiva_ va cloure. És molt difícil és un entorn de complexitat, incertesa i ambigüitat.

Va seguir el torn d’Irene Donaire, del Grup RENFE, amb el projecte “Compromesos amb la descarbonització i la mobilitat sostenible”, dins del marc actual d’urgència climàtica, liberalització del sector ferroviari i de la inestabilitat de les tarifes elèctriques. Donaire va destacar com el Grup Renfe reforça el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i continua apostant per la descarbonització i per la mobilitat sostenible. Per a això, Renfe desenvolupa diferents projectes amb la finalitat de millorar la seva eficiència energètica i reduir l’impacte del seu consum sobre el medi ambient. Va presentar algunes de les actuacions més destacades i les noves línies estratègiques de treball que es troben en fase d’anàlisi com les Subestacions reversibles: recuperació de l’energia de frenat, en col·laboració amb Adif, per a evitar que l’excedent d’energia generada pel frenat regeneratiu es dissipi i recuperar-lo per a ser retornat a la xarxa elèctrica d’alta tensió; la Implantació d’energia fotovoltaica en les Bases de Fabricació i manteniment per a reduir el consum elèctric de la xarxa, amb la conseqüència de reducció de les emissions GEI associades i reducció del cost econòmic en la factura de les Bases de major consum, o l’aposta del Grup Renfe per la substitució progressiva del dièsel per combustibles més nets.
Oscar Sánchez de Grup La Mútua dels Enginyers, va incidir en què les asseguradores són claus en la lluita pel canvi climàtic perquè donat el potencial financer d’aquestes entitats, les seves polítiques d’inversió són nuclears en el camí cap a unes finances sostenibles a nivell global. A més_ va comentar_ les asseguradores com a comercialitzadores de productes financers, constitueixen una palanca fonamental per a generar conscienciació social sobre aquest tema.
En conseqüència, va assenyalar Sánchez_ el paper de les entitats asseguradores és rellevant en la lluita contra el canvi climàtic i en les metes que la societat aconsegueixi pel que fa a la transició energètica. Com exemples, va fer especial èmfasi en les conseqüències, cada vegada més catastròfiques i més freqüents, de les tempestes, les pluges torrencials o per contra de les sequeres, i també de les patologies en les persones. Les entitats asseguradores han d’adaptar els seus productes als nous riscos derivats del canvi climàtic

La sessió moderada per José Gabriel Martín, president de la delegació de Catalunya de l’Associació d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya, va concloure la seva primera jornada emplaçant als assistents a la següent jornada iGenium del dia 21 d’octubre.

En l’edició ha col·laborat Cellnex Telecom Grup La Mútua dels Enginyers Mobile World Capital Barcelona RENFE i Grup Caixa d’Enginyers

Per a més informació Olga Vela [email protected]

Enviar Comentari