Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Mariya Gabriel. Comissària europea d’Innovació, Investigació, Educació i Joventut

0

Ja en el primer executiu de Jean-Claude Juncker, Mariya Gabriel (Götz Delchev, Bulgària, 1979) va ser l’encarregada d’Economia Digital durant dos anys. Així doncs, malgrat la seva joventut, acumula una llarga experiència a Brussel·les en la primera línia del braç executor de la política comunitària, ara sota el lideratge d’Ursula Von der Leyen i ocupant l’àmplia cartera d’Innovació, Recerca, Educació i Joventut. La seva batuta condueix un dels segells més valuosos i emblemàtics de la Unió Europea, el programa Erasmus +, pedra angular de l’estratègia educativa europea, clau al seu torn per al desenvolupament de l’educació superior de la Unió.

Text: Júlia Manresa Nogueras  Fotos: Comisión Europea


La Comissió reconeix que pel 2025 la meitat de tots els llocs de treball requeriran qualificacions d’alt nivell. Estan preparades les institucions i els sistemes d’educació superior europeus per afrontar aquest desafiament?
Crec que sí que ho estan. Ja fa temps que treballem amb les nostres institucions per transformar l’educació superior a Europa i satisfer aquestes necessitats. Primer hem de reconèixer que l’educació superior europea ja forma el 40% dels nostres joves. Vam assolir aquest objectiu l’any passat, i l’hem augmentat fins al 45% pel 2030. No obstant això, seria injust tractar aquest desafiament del mercat laboral exclusivament des del punt de vista dels que estan sent formats avui. Què passa amb tots els que ja són dins del mercat laboral, però necessiten millorar? Per satisfer aquesta demanda, estem desenvolupant cursos més flexibles i de curta durada. Són el que anomenem “microcredencials”. No substituiran els títols universitaris, però brindaran moltes oportunitats per als que no poden dedicar-se dos o tres anys a estudiar a temps complet. Els presentarem a finals d’any.
La iniciativa està garantida pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que proporciona 670.000 milions d’euros per a inversions públiques i reformes per a les transicions verda i digital. De fet, canalitzarem més fons que mai per a l’educació i la formació durant els propers set anys. Estem preparats per afrontar aquests reptes. En tenim la voluntat política, la direcció i les eines.

Com va afectar la pandèmia de la COVID-19 les institucions d’educació superior a Europa? En general, estaven preparades per digitalitzar-se gairebé a temps complet?
La pandèmia va tenir un impacte profund en l’educació superior. Però les institucions van mostrar en aquest sentit un alt nivell de preparació, perquè ja tenien experiència prèvia pel que fa a l’educació amb un model híbrid. Per descomptat, hi ha diferències en la capacitat digital de cada institució, però en general, hi ha molts motius per estar-ne orgullosos. Van abordar desafiaments difícils, com mantenir els alumnes interessats, assegurar-se que el personal tingués el suport necessari o adaptar el pla d’estudis a l’aprenentatge en línia.
El treball previ ha donat els seus fruits. Per exemple, la iniciativa Universitats Europees, pionera en la transformació de l’educació superior a través d’una major cooperació transnacional. Que les institucions ja es trobessin en procés d’acostament les va ajudar a gestionar millor la pandèmia. També vaig iniciar la creació d’una Xarxa d’Educació a Distància per a membres dels ministeris responsables de l’Educació Superior de cada estat. Tractem qüestions com la implementació de les admissions i les avaluacions en línia.

“La pandèmia va tenir un impacte profund en l’educació superior. Però les institucions van mostrar en aquest sentit un alt nivell de preparació, perquè ja tenien experiència prèvia pel que fa a l’educació amb un model híbrid.”

La pandèmia ha afectat especialment la mobilitat i, per tant, a programes com Erasmus +. Com hi ha reaccionat la Comissió? Hi ha algun pla per compensar els estudiants que no van poder obtenir l’experiència completa?
Vam prendre mesures ràpides des del principi. Vam emetre una àmplia guia d’orientació per a les agències nacionals d’Erasmus i també vam proporcionar consells pràctics essencials en el lloc web d’Erasmus +. Hem encoratjat activament les universitats a ser el més flexibles i pragmàtiques possible per ajudar els estudiants. Pel que fa a la mobilitat, les mesures adoptades van incloure l’acceptació de costos excepcionals justificats per la COVID, la prolongació de la durada dels projectes, així com mesures de flexibilitat per a l’aprenentatge en línia.

Els programes com Erasmus han demostrat ser molt reeixits a nivell universitari, però sembla que en altres dimensions de l’educació no s’aconsegueix el mateix reconeixement. La Comissió té previst intensificar la promoció d’iniciatives de mobilitat en àmbits com ara la formació professional, per exemple?
Tots coneixem Erasmus + com un pla de mobilitat per a l’educació superior i, de fet, aquesta és la seva columna vertebral. No obstant això, va més enllà. És un programa d’aprenentatge permanent que també ofereix oportunitats des de l’educació escolar fins a la formació professional i l’educació d’adults, sense oblidar els sectors de la joventut i l’esport. Aquests sectors no es queden enrere! En l’última promoció, més de 4,3 milions de participants es van beneficiar d’Erasmus + 2014-2020. Prop de 2,4 milions pel que fa a l’educació superior, el que representa al voltant del 54% del total. El percentatge restant de participants procedia d’altres sectors, inclosos prop de 700.000 de formació professional (més del 15%) i al voltant de 850.000 de la joventut (més del 19%). Pel 2021-2027 l’objectiu és arribar als 10 milions de beneficiats. També estem introduint formats d’aprenentatge més accessibles com ara la mobilitat a curt termini i combinada. El nou Erasmus + permetrà als escolars i als estudiants adults realitzar un període de mobilitat a l’estranger, no només en grups, sinó de manera individual, en una institució d’aprenentatge d’adults a l’estranger.

La Iniciativa d’Universitats Europees preveu crear “les universitats de el futur”. En què es diferencien de les universitats “del passat” i com avalua les dues primeres convocatòries d’aquesta iniciativa?
L’impacte més rellevant d’aquesta iniciativa és que està entrellaçant universitats de tot Europa. Per descomptat, la internacionalització de l’educació superior no és nova: des de Bolonya fins als projectes Erasmus + les universitats han treballat juntes durant segles. Però no ha estat fins ara que hi ha hagut un projecte concret per entrellaçar les pròpies institucions. Aquesta massa crítica, i els recursos combinats que aconsegueix, permetran als estudiants beneficiar-se del pla d’estudis en diferents universitats, del seu personal, la seva experiència i les seves connexions. No puc dir exactament com s’adaptaran aquestes universitats al futur, perquè l’objectiu és que seguin elles al seient del conductor. Dir-los què han de fer soscavaria la seva autonomia. No obstant això, sí que puc explicar algunes de les innovacions més interessants que estan desenvolupant amb el nostre suport. Per exemple, estan creant “campus” interuniversitaris on els estudiants, el personal i els investigadors gaudeixen d’una mobilitat perfecta, ja sigui física, virtual o mixta.

L’agenda renovada de la UE per a l’educació superior preveu que les institucions educatives contribueixin a la innovació. La interdisciplinarietat és una forma reeixida de fomentar-la. Hi ha alguna proposta de la Comissió per incloure currículums o programes interdisciplinaris a l’Espai Europeu d’Educació?
Per descomptat. La interdisciplinarietat juga un paper clau en el desenvolupament de l’Espai Europeu d’Educació i serà un aspecte important de l’Estratègia Europea per a les universitats que volem crear conjuntament amb els governs a principis de 2022. Volem centrar-nos en el vincle entre interdisciplinarietat i innovació. Això s’aplica a la investigació, però també al desenvolupament de noves pedagogies i formes d’oferir noves habilitats. També estem considerant la importància de la interdisciplinarietat per a la innovació en la propera recomanació de la Comissió al Consell sobre una cooperació transnacional més profunda i sostenible, per ajudar els governs i totes les institucions d’educació superior d’Europa a crear les condicions per a una cooperació transnacional fluïda. El seu objectiu és abordar els obstacles més urgents per a aquesta cooperació transnacional.

“La interdisciplinarietat juga un paper clau en el desenvolupament de l’Espai Europeu d’Educació i serà un aspecte important de l’Estratègia Europea per a les universitats que volem crear conjuntament amb els governs a principis de 2022.”

Els resultats dels estudiants sovint es comparen globalment com una altra forma de mesurar el poder tou. Sovint s’elogien la Xina i els Estats Units per tenir millors sistemes educatius o, si més no, millors resultats. Hi ha alguna anàlisi clara que ens pugui donar detalls d’aquesta comparació? Quina lliçó podem aprendre d’aquests dos sistemes en l’Espai Europeu d’Educació?
Les estadístiques de l’OCDE apunten a diferents ‘classificacions’ d’aquests tres jugadors depenent del que ens interessi. Si ens fixem en la proporció de persones de 25 a 34 anys amb educació superior com a punt de referència per a un sistema d’educació superior reeixit, aleshores els Estats Units tenen el millor rendiment, amb un 50%; la UE obté un 44% i la Xina es queda en un 18%. Però el nivell de despesa en educació superior i la seva composició de sistema públic versus privat varia considerablement. Les dades de l’OCDE també indiquen que els joves graduats universitaris dels Estats Units no superen necessàriament els europeus en alfabetització i aritmètica. També hi ha diferències en les estadístiques pel que fa als assoliments educatius entre els països de la UE, i aquest és, per descomptat, l’objectiu principal de l’Espai Europeu d’Educació. Els nostres objectius se centren no només a impulsar l’assoliment d’habilitats, sinó també a garantir la participació i reduir la deserció. Les discussions recents en fòrums com el G20, que inclou la Xina i els Estats Units, així com la UE, han demostrat que molts països comparteixen aquesta preocupació que hem de fer més per abordar la pobresa educativa. Aquest hauria de ser el nostre enfocament, no només a Europa, sinó també en les discussions amb la resta de socis.

“Les discussions recents en fòrums com el G20, que inclou la Xina i els Estats Units, així com la UE, han demostrat que molts països comparteixen aquesta preocupació que hem de fer més per abordar la pobresa educativa. Aquest hauria de ser el nostre enfocament, no només a Europa, sinó també en les discussions amb la resta de socis.”

Com pot contribuir l’educació a promoure la competitivitat de la UE davant dels Estats Units i la Xina? L’educació i l’educació superior estan previstes d’alguna manera en l’estratègia geopolítica de la UE i la seva política d’autonomia estratègica?
Des de molt abans de la pandèmia, els líders europeus han reconegut que invertir en educació, formació i l’ús eficaç d’habilitats serà crucial per donar suport a la prosperitat econòmica i social. Ara és encara més important assignar un paper de lideratge a l’educació i el desenvolupament d’habilitats com a part integral de la recuperació. La política educativa a Europa és principalment una responsabilitat d’àmbit nacional o regional. L’Espai Europeu d’Educació agrupa mesures que reforcen la cooperació entre països per impulsar la qualitat i l’eficàcia de l’educació per a tothom. I això està contribuint tant a curt com a llarg termini a la competitivitat d’Europa en general, especialment en àrees clau com la transformació digital i l’agenda verda. Una estratègia per a l’educació superior ha de tenir una perspectiva global. Molt d’això té a veure amb la competitivitat, amb el posicionament d’Europa com un centre d’excel·lència per atreure acadèmics, investigadors i estudiants. El nostre enfocament enfortirà el posicionament d’Europa com a soci clau en l’educació en l’àmbit mundial i consolidarà els vincles entre l’Espai Europeu d’Educació i la resta del món.

“Des de molt abans de la pandèmia, els líders europeus han reconegut que invertir en educació, formació i l’ús eficaç d’habilitats serà crucial per donar suport a la prosperitat econòmica i social. Ara és encara més important assignar un paper de lideratge a l’educació i el desenvolupament d’habilitats com a part integral de la recuperació.”

Els experts de tot el món estan bregant amb les mateixes preguntes sobre com reconstruir millor l’educació, com abordar l’emergència climàtica i l’arribada de la Intel·ligència Artificial. La cooperació en educació i formació s’ha convertit gradualment en un instrument important per a les polítiques exteriors de la UE. La UE predicarà amb l’exemple, perseguint l’obertura recíproca en la investigació i la innovació per trobar respostes globals als reptes globals. Però aquí tornem a aquest delicat equilibri de cooperació i competència, que definirà la forma com Europa aborda el concepte d’autonomia estratègica en educació. Potser això estigui ben resumit en la frase “tan oberta com sigui possible, tan tancada com sigui necessari”, que en realitat és el nucli dels actors de la comunitat educativa, la comunitat d’investigació, la comunitat empresarial i, en última instància, les estratègies de relacions externes d’Europa i els seus estats.

“La cooperació en educació i formació s’ha convertit gradualment en un instrument important per a les polítiques exteriors de la UE. La UE predicarà amb l’exemple, perseguint l’obertura recíproca en la investigació i la innovació per trobar respostes globals als reptes globals.”

Dins d’Europa encara hi ha grans diferències entre el rendiment de l’educació superior d’un país a un altre. Les universitats del nord i del centre puntuen millor en la majoria de les classificacions. Com està abordant la Comissió aquest problema?
És una de les raons més destacades per les quals invertim en la iniciativa Universitats europees. Com a aliances transnacionals d’institucions d’educació superior, tenen com a objectiu revolucionar la qualitat i la competitivitat de l’educació superior europea. Però no ho fan agrupant universitats d’una sola regió, sinó de tot Europa. A través de la seva cooperació, les institucions involucrades poden elevar el seu nivell d’excel·lència, per mitjà d’aprofitar el coneixement compartit i l’experiència dels seus socis. Hi ha moltes variables en joc. Les institucions tenen diferents rols i necessitats. Alguns depenen, per descomptat, del seu context nacional i institucional específic. I està bé que així sigui, no hi ha una talla única que ens serveixi a tots. Volem que l’Estratègia Europea per a Universitats respecti i apreciï la diversitat de les institucions pel que fa als esforços de transformació, però també en connectar tot el continent, unint no només les ciutats més grans, sinó d’Est a Oest, de Nord a Sud. L’Estratègia farà de la nostra diversitat una fortalesa, respectant plenament l’autonomia institucional i les competències dels estats membres en l’àmbit de l’educació, la investigació i la innovació.

“L’Estratègia Europea per a Universitats farà de la nostra diversitat una fortalesa, respectant plenament l’autonomia institucional i les competències dels estats membres en l’àmbit de l’educació, la investigació i la innovació.”

 

Enviar Comentari