Revista d'Anàlisi Plural

“La selecció de personal busca garantir un bon relleu generacional”

0

Entrevista a Elías García, Cap de Recursos Humans d’ANAV

 

Més de mil treballadors en plantilla i uns 1.300 d’externs. les centrals nuclears no són empreses convencionals. Els requisits de seguretat hi són fonamentals i la formació dels seus empleats ha de ser específica i constant. l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) gestiona, de manera conjunta, les nuclears catalanes: les dues d’Ascó i Vandellòs II. Elías García n’és el cap de recursos humans.

Anna Plaza

Elías García, cap de Recursos Humans d’ANAV
Elías García, cap de Recursos Humans d’ANAV.    / CEDIDA.

Quin és el perfil dels empleats de les nuclears catalanes?
Tenim 1.090 treballadors en plantilla entre les tres centrals: Ascó I i II i Vandellòs II. El 25% són titulars superiors, un 35 graduats mitjans i la resta tenen un grau superior de formació professional. Alguns dels empleats hi treballen des de la seva posada en marxa, als anys 80. Ara, a poc a poc es va produint un relleu generacional. L’any 2009 hi va haver unes 300 noves contractacions. El canvi es fa de manera molt organitzada per garantir la transferència de coneixement.

I quines característiques té la plantilla?
La veritat és que tenim una plantilla preferentment masculina, tot i que entre els graduats superiors hi ha força dones, i fins i tot en tenim treballant a la sala de control. Però són poques les que venen de cicles formatius. En un dels darrers processos selectius que hem fet es van presentar més de 900 sol·licituds. Només 25 eren de dones. En canvi, en la part administrativa i de gestió hi ha majoria de dones. A l’ANAV disposem de programes d’igualtat i de conciliació.

Com fan la selecció del personal?
Fem una avaluació molt detallada de les competències dels candidats en funció dels llocs de treball que hem de cobrir. Les persones seleccionades són contractades i inicien un període de formació que pot anar de sis mesos a tres anys. Aquest darrer és el cas dels controladors del reactor i la turbina, que són les feines més delicades i complexes. Les classes les ofereix l’empresa TECNATOM, que és el nostre partner des de fa molts anys. El període de formació és remunerat, però si els candidats no passen l’examen final són acomiadats.

A banda de la plantilla fixa, més de 1.300 persones treballen per a les centrals d’ANAV a través d’empreses col·laboradores. requereixen una formació específica?
En principi, els contractistes han de tenir la mateixa formació que els treballadors de la planta. És un requisit que mana el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El 50% són contractistes que treballen amb nosaltres de manera permanent. S’ha de tenir en compte, però, que les feines que desenvolupen són diferents a les dels operaris de les centrals. S’encarreguen, sobretot, del manteniment i de projectes d’enginyeria. Quan hi ha més feina és durant les recàrregues, que acostumen a durar entre 35 i 40 dies. S’hi incorporen unes 1.300 persones, que s’encarreguen de fer el manteniment i les modificacions necessàries a les instal·lacions.

També tenen en marxa una col·laboració amb l’IES Comte de Rius de Tarragona.
Si, junts vam implantar un nou cicle formatiu de Grau Superior en Sistemes de Regulació i Controls Automàtics, molt orientat a les nostres necessitats. Ja n’han sortit les dues primeres promocions, unes cent persones. La majoria era personal que portava temps treballant a la central, però que no tenia títol acadèmic. També l’han fet alguns contractistes que aspiren a entrar a la plantilla de la nuclear. Ara aquest conveni ja s’ha acabat, però l’institut continuarà impartint aquest titulació. L’ANAV ha estat pionera en oferir un curs d’FP. Ara hi ha un projecte del ministeri per estendre aquesta experiència a les altres centrals.

I més iniciatives: són la primera empresa que ha obtingut el certificat aeNor en Qualitat de serveis d’avaluació de persones. Què implica tot això?
Implica que ja teníem un procés de selecció ben estructurat i que ara encara ho fem una mica millor. La millora contínua és un dels nost res object ius. En el nostre cas, la selecció de personal és fruit d’una planificació acurada per garantir el relleu generacional. No ens podem permetre un fracàs i el nostre sistema garanteix la selecció del millor candidat seguint criteris objectius. A més, també hem reduït burocràcia. Aquests elements aporten valor a la companyia. Volem que els nostres empleats tinguin èxit acadèmic i també en el treball. Entre els temes que més valorem hi ha un actitud qüestionadora i la cultura de seguretat.

Després de prop de 30 anys operant, ara, el personal de les centrals d’Ascó i Vandellòs s’està renovant. Com gestionen tot aquest procés?
En els dos propers anys preveiem la incorporació de 135 persones noves. Fa tres anys que estem treballant en aquest procés i ja tenim força gent seleccionada i formant-se. En una central nuclear res no pot ser improvisat. S’ha de treballar de manera molt planificada i mirant a llarg termini. Com he dit, has de vetllar perquè hi hagi una correcta transferència del coneixement. Hi ha un temps en què els antics i els nous empleats se solapen, treballen junts. Aquest solapament es pot allargar d’un a dos anys, en funció del lloc de treball.

Tractant-se d’unes in’stal·lacions de risc, com aborden el tema de la prevenció?
Toquem la seguretat des de tots els punts de vista. Per a nosaltres és un objectiu prioritari. I els resultats són bons. En cinc anys hem reduït un 90% la sinistralitat. Hi ha ajudat moltíssim l’esforç en conscienciació que realitzem. I també s’han invertit molts diners en una millor preparació. Ens hem dotat d’un simulador de factors humans, pel qual han de passar tots els treballadors, tant els propis com els contractistes. D’aquesta manera es poden evitar molts errors en planta.

Els comentaris estan tancats.