Revista d'Anàlisi Plural

“Obrim oportunitats de negoci a les pimes del sector”

0

Entrevista a Josep Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions

 

Josep Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.
Josep Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions. / CEDIDA.

Olivia Majó

Alimentaria es troba entre les tres primeres fires del sector a europa. Quina és la clau per aconseguir mantenir-se a aquest màxim nivell un any rere l’altre?
La clau és la total identificació d’Alimentaria amb la indústria espanyola de l’alimentació i les begudes. Al llarg de les 20 edicions de la fira, hem construït, conjuntament amb el sector, un model firal que actua com un hub econòmic. La fira presenta tota la força i la veritat d’una indústria exportadora importantíssima per a l’economia del nostre país. També aporta innovació, coneixement, tendències… Però, sobretot, al llarg d’aquests 40 anys, Alimentaria ha demostrat, amb fets i casos d’èxit, que obre oportunitats de negoci a les pimes del sector i que les ajuda en el seu procés d’internacionalització.

Com ha afectat la crisi a la fira? Han notat alguna millora respecte de la passada edició?
Per bé que és cert que la conjuntura actual encara mostra signes de debilitat, les exportacions segueixen sent el gran motor del sector. Exportar, innovar i augmentar el valor afegit de ls nostres productes i serveis actualment és imprescindible. Les empreses saben que a Alimentaria tenen un partner per obrir nous mercats i trobar oportunitats de negoci, i per això aposten novament per venir. Aquest any, el ritme de contractació ha estat semblant al de la darrera edició, per la qual cosa la superfície expositiva ha estat equivalent a la de l’any 2012. En alguns sectors, com el saló Intercarn o el multiproducte, hem hagut d’ampliar l’espai previst per respondre a tota la demanda. Restaurama també ha tingut molt bona acollida i s’ha contractat tota la superfície prevista. Fins i tot s’han estrenat subsectors com la pastisseria, la gelateria o la pizza i la pasta.

“La indústria espanyola d’alimentació i begudes és un dels puntals estratègics de l’economia espanyola i crec que serà clau per a la recuperació econòmica”

Quin paper juga la indústria de l’alimentació i les begudes per a l’economia nacional i quina importància creu que té aquest sector de cara a la sortida de la complicada situació econòmica actual?
La indústria espanyola d’alimentació i begudes és un dels puntals estratègics de l’economia espanyola i crec que serà clau per a la recuperació econòmica. La seva facturació equival al 7,6% del PIB nacional, i ha aconseguit mantenir un creixement sostingut durant els últims 20 anys. És un sector molt exportador que, malgrat l’actual conjuntura, ha augmentat les vendes als mercats exteriors, amb un ritme anual proper al 10% durant els darrers anys. La recuperació passa, precisament, per consolidar-se fora. I per aconseguir-ho, el turisme i la gastronomia són els millors aliats. Cada any ens visiten 60 milions de turistes que es converteixen en prescriptors dels nostres productes, de la nostra cultura culinària i de la dieta mediterrània a tot el món. De fet, 6 milions arriben atrets per la gastronomia. A més, l’alta cuina dels nostres xefs es troba entre les millors del món. El trinomi alimentació, turisme i gastronomia té un potencial de creixement conjunt increïble, que ha de ser la locomotora de la recuperació de la nostra economia.

“Alimentaria és una de les grans cites del calendari de fires de la ciutat (..) amb un impacte econòmic a Barcelona i la seva àrea metropolitana superior als 170 milions d’euros”

Dels 14 salons de la fira, quins són els que tenen més pes i desperten un major interès entre els visitants?
L’oferta comercial d’Alimentaria s’estructura en 14 salons ordenats per tipus de producte o origen. Els salons locomotora són Intervin, dedicat al vi i als destil·lats; Intercarn, de carns i els seus derivats; Multiproducte, amb les novetats de les grans marques i Olivaria, amb el millor oli d’oliva espanyol. Per la seva banda, la restauració i el canal Horeca tenen un espai propi a Restaurama.

Restaurama ha tingut un creixement imparable –del 240%– des del seu naixement l’any 2002. Quina importància té actualment aquest saló?
Efectivament, Restaurama és un dels salons de pes a Alimentaria i el que ha experimentat un creixement més gran els darrers anys. Permet conèixer nous productes alimentaris, formats i solucions de gestió per al canal Horeca, descobrir tendències en restauració i alimentació fora de la llar i detectar oportunitats de negoci. També hi ha sinèrgies comercials interessants amb altres sectors com les begudes, el vi, el cafè, els destil·lats, els plats preparats per a la restauració, els congelats prèmium, productes delicatessen o els de quarta i cinquena gama.

“Per bé que és cert que la conjuntura actual encara mostra signes de debilitat, les exportacions segueixen sent el gran motor del sector”

Una fira tan important com alimentaria representa un gran impuls per a Barcelona. Quin impacte econòmic calculen que té?
Alimentaria és una de les grans cites del calendari de fires de la ciutat, que atreu milers de visitants professionals de tot el món. Calculem que tindrà un impacte econòmic a Barcelona i la seva àrea metropolitana superior als 170 milions d’euros.

Els comentaris estan tancats.