Revista d'Anàlisi Plural

Alimentaria supera les previsions

0
Situada entre les tres primeres fires europees dedicades a la indústria de l’alimentació, Alimentaria va tancar la seva 20ª edició amb més de 140.000 visitants professionals, 42.000 dels quals procedien de països estrangers. Durant els quatre dies del saló, grans compradors de tot el món van mantenir més de 10.000 reunions de negoci amb les 3.800 empreses expositores. aquestes bones xifres consoliden alimentaria com un autèntic motor per al sector industrial que compta amb els millors resultats de l’economia espanyola.

Olivia Majó

Més de 140.000 professionals de la indústria de la alimentació van visitar Alimentaria 2014
Més de 140.000 professionals de la indústria de la alimentació van visitar Alimentaria 2014.     / E. GÓMEZ.

Del 31 de març al 3 d’abril, més de 140.000 professionals de la indústria de l’alimentació van visitar la 20ª edició d’Alimentaria, el Saló Internacional de l’Alimentació i les Begudes. L’esforç realitzat pels organitzadors per atreure l’atenció dels professionals estrangers va aconseguir el seu objectiu: un 30% dels visitants que es van donar cita a la fira procedien de 141 països diferents. Aquesta xifra, que significa un increment del 3% respecte a la darrera edició, es complementa amb la presència de 600 compradors internacionals d’alt nivell –un 50% més que l’any 2012- entre els quals figuraven grans importadors i distribuïdors d’Europa, Àsia, Amèrica Llatina i els EE.UU.
Segons les xifres finals, els 3.800 expositors presents a Alimentaria van realitzar més de 10.000 reunions de negoci, un 25% més que l’any 2012. Aquestes trobades ofereixen a les empreses presents a la fira molt bones perspectives de cara a materialitzar acords i tancar negocis durant els propers mesos.

La clau de l’èxit en 14 salonsmonempresarial-153-alimentaria2014-radigrafia-grafic
Una de les claus de l’èxit d’Alimentaria és la divisió en salons, que permet al professional accedir directament a les novetats del sector que més l’interessa. En aquesta ocasió, la fira es va dividir en 14 salons: Intercarn, Interlact, Intervin, Multiproducto, Olivaria, Mundidulce, Expobebidas, Expoconser, Interpesca, Congelexpo, Alimentació ecològica, Restaurama, el pavelló de les autonomies i l’internacional.
Com a la passada edició, l’espai “The Alimentaria Hub” va tornar a ser el centre neuràlgic del saló, amb més de 50 ponències on es van analitzar diferents aspectes relacionats amb el present i el futur del sector. Un altre dels espais destacats va ser Innoval, un gran aparador on es van recollir gairebé 300 nous llançaments de productes que poden marcar el futur de la indústria agroalimentària. En aquest espai, van ser guardonades marques com Nice Fruit, Nestlé, Maggi, Nutriblock o Danone. Entre els espais preferits pel públic, un dels que va tenir més èxit va ser “The Alimentaria Experience”, vinculat al saló Restaurama, on els visitants van poder gaudir amb les demostracions de grans cuiners com Joan Roca, Carme Ruscalleda o Pedro Subijana, entre molts altres. Durant la fira, es van celebrar més de 50 showcookings impartits per xefs d’alt prestigi que, en conjunt, sumaven 50 estrelles Michelin. De la resta d’activitats organitzades, destaca l’èxit dels tasts: més de 10.000 persones van participar al de vins, més de 5.000 al d’olis, i més de 2.000 a l’espai “Espanya, el país dels 100 formatges”.

“The Alimentaria Hub” va tornar a ser el centre neuràlgic del saló, amb més de 50 ponències on es van analitzar diferents aspectes relacionats amb el present i el futur del sector

Restaurama, l’aposta pel sector hostaler
L’ interès del públic pel saló Restaurama no és una novetat. De fet, és un dels salons que més s’ha desenvolupat en els darrers anys, amb un creixement del 240% des de la seva creació l’any 2002. La Federación Española de Hostelería (FEHR) valora molt positivament l’aposta ferma de la fira pel sector. “Restaurama suposa un impuls definitiu per al sector i el reconeixement d’Alimentaria del potencial de negoci del cana l Horeca. Els professionals de l’hostaleria, per la seva banda, aprecien l’alt nivell del saló i la seva possibilitat com a centre de negocis real”, va explicar Emilio Gallego, secretari general de la FEHR. Per aquest motiu, “Alimentaria disposa d’una molt bona reputació entre els professionals i és un referent com a punt de trobada i com a fòrum per al coneixement de nous productes i tendències”.

Estand d’Alimentaria
Estand d’Alimentaria.     / E. GÓMEZ.

Des de la FEHR es valora especialment que l’oferta d’Alimentaria s’orienti cap a la possibilitat d’establir negoci. “És un punt de trobada útil per als professionals de diferents sectors, que poden conèixer els darrers avenços tecnològics i noves eines per als seus negocis. A més, es tracta d’una fira a nivell internacional que contribueix a obrir fronteres. Aquest any els millors xefs del moment han estat presents al saló, la qual cosa s’aprecia com una clara aposta per la gastronomia, que és una de les nostres principals senyals d’identitat”, va subratllar Gallego.

Plataforma de promoció internacional
Des de la seva primera edició, celebrada l’any 1976, Alimentaria ha experimentat un creixement constant que l’ha dut a convertir-se en una gran plataforma de promoció dels productes alimentaris espanyols i en un centre de negocis de referència en l’àmbit nacional i internacional. Amb el pas del anys, el saló s’ha guanyat un lloc d’honor entre les trobades professionals del sector i, actualment, es troba entre les tres primeres fires alimentàries d’Europa, juntament amb Anuga a Colònia i SIAL a París.
Un cop tancada aquesta edició, els organitzadors ja treballen per poder superar-se en la propera, que se celebrarà el mes de març del 2016.

Els comentaris estan tancats.