Revista d'Anàlisi Plural

Àgora política: Catalunya, en clau europea (II)

0

Segona part del recull d’opinions dels diferents partits polítics amb representació parlamentària, a través d’una sèrie d’entrevistes als seus representants, realitzat per Món Empresarial, en un moment marcat per la proximitat de les eleccions europees i pel dia a dia del debat sobiranista.

Text: Andrea Cosialls

PREGUNTES FORMULADES ALS PARTITS POLÍTICS
  1.- El proper mes de maig tindran lloc les eleccions al parlament europeu. Quina rellevància creu que ha de tenir la qüestió catalana i el debat sobiranista a Europa?
  2.- Algunes veus i institucions europees veuen amb inquietud el procés sobiranista que viu Catalunya i apunten que, donada la situació econòmica, ara no és el millor moment per abordar-lo. Què en pensa? Creu que debats com aquest estan afectant la imatge de Catalunya de portes enfora?
  3.- Considera que Catalunya es veu com una economia forta a l’exterior? Quin pes econòmic tindria una Catalunya independent dins d’Europa?
  4.- El govern central s’oposa a la celebració de la consulta sobre la independència. Com valoraria una proposta de millora del finançament català a canvi de no tirar endavant la consulta? Creu que els empresaris catalans donarien suport a aquesta alternativa?
  5.- Les pimes catalanes han patit fortament el cop de la crisi. Quin rol creu que ha de tenir Europa en el seu finançament i suport? Creu que són suficients les mesures que s’estan començant a adoptar per obrir l’aixeta del crèdit a empreses i emprenedors, per exemple, des d’institucions com el Banc Europeu d’Inversions?

 

 PARTIT POPULAR DE CATALUNYA / ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO

“Cal centrar el debat en el marc legal”

Alícia Sánchez-Camacho
1.- Cal reivindicar la importància de les eleccions europees per elles mateixes i evitar que es contaminin amb un debat que res hi té a veure, com pretenen fer els partits separatistes. Des del PPC ens esforçarem a explicar que les decisions de la Unió Europea són claus per als països membre i la seva influència en tots els ciutadans europeus és i serà creixent.

2.- El procés separatista –aixecant noves fronteres i tancant-nos en nosaltres mateixos- va en contra dels signes dels temps i dels valors europeus. Els estats membre de la Unió Europea vàrem adoptar com a democràcies modernes el compromís de la unitat i el treball conjunt. En aquest context, qualsevol debat que generi inseguretat jurídica i institucional és mal vist, no només per les institucions europees sinó també per als inversors internacionals, que el que busquen és estabilitat.

3.- Catalunya ha estat sempre considerada un pol d’atracció d’inversions internacionals, de la mateixa manera que ha estat una terra exportadora dels seus béns a la resta d’Espanya, a Europa i al món. Això ha estat així per la indubtable capacitat emprenedora dels nostres empresaris i per l’atractiu econòmic i estratègic del nostre territori. Però no podem oblidar que, sense un estat fort com és Espanya al darrere, que ens permet estar dins la Unió Europea, tot això seria impossible.

4.- No crec que es tracti tant d’un intercanvi d’una cosa per l’altra, sinó de centrar el debat en el marc legal. El Govern d’Espanya ha dit que està disposat a parlar de tot allò que es pugui millorar a Catalunya sempre que aquest sigui un diàleg en el marc de les lleis democràtiques. El finançament és un tema fonamental a abordar aquest 2014 i nosaltres treballarem per intentar assolir un model pactat entre tots amb el que se superin els desequilibris que perjudiquen Catalunya. No entenem que el Govern de la Generalitat, obsessionat amb el procés separatista, estigui deixant perdre aquest debat.

5.- Les pimes són la columna vertebral de l’economia catalana i espanyola. La política europea ha de tenir en compte aquesta realitat. Cal seguir avançant en l’impuls de l’activitat empresarial amb l’ajut dels fons europeus (50 milions d’euros entre 2007 i 2013) i cal seguir aprofitant amb més intensitat les eines que ens donen iniciatives com ‘Jeremie’ per augmentar l’accés al finançament per a la innovació de microempreses i pimes. La situació segueix essent complicada, però cal que veiem amb esperança les dades macroeconòmiques que ens situen en el bon camí cap al final de la crisi i aprofitar tots els instruments que es posen a l’abast des de les institucions europees

 

 INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS / JOAN HERRERA

“La darrera paraula l’han de tenir els catalans”

Joan Herrera
1.- Sens dubte és un tema important. És una reivindicació democràtica i majoritària del poble de Catalunya. I per això la defensarem a Europa, a l’Estat i a Catalunya. Ara bé, considerem absurd que aquest tema sigui la única qüestió a debatre en aquestes eleccions. Ens hi juguem moltes altres coses també a Europa, com posar fi a l’austeritat salvatge que ens està empobrint socialment i que impedeix la recuperació també de moltes empreses, o l’estratègia de devaluació interna que està donant peu a un preocupant escenari de deflació.

2.- Aquesta és una reivindicació democràtica i legítima. Sens dubte, amb la intenció de buscar suports internacionals, el govern de CiU ha comès errors greus, i sovint ho utilitza per tapar les retallades. En tot cas, crec que respon a un escenari d’esgotament de les relacions polítiques. Per contra, entenc que quan apareixem amb un discurs fonamentat correm el risc d’aparèixer com la nova Pedània ibèrica, i això no és positiu. En tot cas, el que més afecta a la imatge de Catalunya són les alarmants dades de pobresa i atur, i unes dades sobre desigualtat que evidencien que en el terreny de la redistribució tenim molt camí a recórrer.

3.- Crec que Catalunya ha estat històricament un motor econòmic i un centre industrial i que tenim grans potencialitats. Però malauradament també vam jugar a la bombolla immobiliària, a la política de grans infraestructures insostenibles i a competir en baixos salaris. Per tant, el pes econòmic de Catalunya dins Europa, fos independent o no, depèn principalment de que es capgirin les polítiques d’austeritat sense sentit, que s’aposti per la indústria, l’economia verda, pel coneixement i pel valor afegit.

4.- Una oferta per la millora del finançament de Catalunya no pot impedir la consulta avui. En tot cas, i en el marc de la consulta, caldria que els diferents partits i també el govern d’Espanya, plantegessin les seves ofertes i alternatives per permetre l’encaix de Catalunya i Espanya. Però la darrera paraula l’ha de tenir la ciutadania de Catalunya.

5.- Considerem que cal posar fi a la política d’austeritat salvatge aplicada en els darrers anys que només ha aconseguit enfonsar més a l’economia, provocar el tancament d’empreses i fer augmentar l’atur. Apostem per introduir estímuls a l’economia, perquè el Banc Europeu d’Inversions obri línies de finançament directe a les pimes, i tant aquest com el Fons Europeu d’Inversions facin una emissió conjunta de bons que faciliti la inversió en projectes socials i ecològicament sostenibles. L’objectiu és enfortir la integració econòmica, restablir la confiança del sector productiu privat i garantir els drets socials a la UE.

 

 CIUTADANS / ALBERT RIVERA

“El separatisme va en direcció contrària a la UE”

Albert Rivera
1.- Europa hauria de ratificar que estem tots per la unió: per la unió de polítiques europees i per la unificació fiscal i econòmica i per ser els Estats Units d’Europa. Per tant, el separatisme va en direcció contrària a la Unió Europea.

2.- És evident que en un procés d’unificació europea preocupa un procés de descomposició europea, perquè justament és antagònic a allò pel que els pares d’Europa i els dirigent s hi estan treballant, que és per unificar i no per aixecar fronteres. Per tant, és normal que preocupi i que la imatge de Catalunya en surti perjudicada, perquè enlloc de generar estabilitat econòmica, política i jurídica aquest desafiament separatista comporta moltes incerteses.

3.- Aquesta última pregunta és impossible de desxifrar, però és evident que dins d’Europa, de moment, no seria una realitat perquè la sortida d’un Estat membre comporta la sortida de la Unió Europea, com ja han ratificat tots els líders de la Unió i tal com diuen els tractats. Per tant, Catalunya quedaria fora de la UE, es produiria un procés d’adhesió que duraria una mitjana d’una dècada i que, a més, necessitaria el vistiplau de 28 països. I estar fora de l’euro, de les llibertats europees, dels tractats europeus i del mercat únic europeu perjudicaria no només Catalunya sinó a qualsevol part d’Europa.

4.- Ciutadans està a favor de millorar aquest sistema de finançament per a les comunitats per tal de tenir suficiència financera i per poder f inançar les competències que tenim, però això no ens ho plantegem com una moneda de canvi per trencar Espanya sinó perquè creiem que és necessari. Que els empresaris catalans vegin bé que no hi hagi una separació de Catalunya de la resta d’Espanya i de la Unió Europea és evident, i que estiguin a favor d’una millora del sistema de finançament per a les comunitats autònomes també em sembla lògic.

5.- Crec que el rescat bancari d’Espanya no s’ha fet bé, perquè no s’han posat condicions a les entitats rescatades perquè obrin l’aixeta del crèdit a les petites i mitjanes empreses. En aquest se nt it , crec que aquest rescat bancari de l’Eurogrup a Espanya s’hauria d’haver condicionat perquè es donés crèdit i s’injectessin diners a l’economia productiva. Hi ha encara una falta de crèdit important. El Banc Europeu d’Inversions és una via però crec que les entitats de crèdit que estan rescatades amb diner públic per tots els espanyols i l’Eurogrup hauria de ser el cabal natural per a tots aquests crèdits que no s’estan donant.

Nota: els representants del Grup Mixt al Parlament de Catalunya van declinar la invitació a respondre a les pregutnes d’aquest diari.

Llegeix també: Àgora política: Catalunya, en clau europea (Joana Ortega, Oriol Junqueras i Pere Navarro)

Els comentaris estan tancats.