Revista d'Anàlisi Plural

La transformació digital: el gran repte de les pimes per a la propera dècada

0

El 19% de les Pimes d’Espanya ja compten amb plataformes digitals de venda. Tanmateix, el pastís comercial electrònic es troba repartit de forma desigual entre les grans plataformes d’Ecommerce i la resta d’empreses

Text: Adrià Gratacós Torras

La revolució digital està suposant canvis estructurals en els hàbits de consum arreu del món. Uns canvis que també estan generant un nou paradigma per a les empreses i les seves estratègies d’arribar als consumidors. Però per a moltes pimes del país la digitalització no és una necessitat, sinó més bé un entrebanc competitiu. Al menys així ho assegura l’Índex de l’Economia i la Societat Digitals (DESI) de la Unió Europea. Les darreres dades de l’índex, referents al 2020, posicionen Espanya en l’onzena posició entre els 28 Estats membre pel que fa a digitalització.
L’Índex DESI conclou que Espanya té una bona connectivitat i és pionera en matèria de serveis públics digitals. Tanmateix, la Unió Europea detecta mancances importants en competències digitals entre la població. Unes mancances digitals que també es veuen traduïdes en una incapacitat de les Pimes per afegir-se al carro de la digitalització. “Les Pimes espanyoles segueixen sense aprofitar tot el potencial del comerç electrònic”, assegura textualment l’informe.

La facturació de l’ecommerce en les pimes espanyoles va suposar el 9% del total ingressat al 2019. El percentatge és inferior a la mitjana europea (11%).

La falta de coneixements, de temps i de pressupost són les tres principals barreres  per a la digitalització de les més de 3 milions de pimes espanyoles. I tot i els titulars que anuncien creixements exponencials del comerç electrònic, les pimes no en són les grans beneficiades, sinó més aviat al contrari. Segons l’Índex DESI Espanya ocupa el lloc número 13 a la UE en Integració de la Tecnologia Digital. Les dades mostren com la majoria de Pimes espanyoles no es troben digitalitzades: Només el 19% de les Pimes d’Espanya compta amb una ecommerce. A més , la majoria d’elles fa servir la venda en línia per vendre en el mercat domèstic. Així, la facturació de l’ecommerce en les pimes espanyoles va suposar el 9% del total ingressat al 2019. El percentatge és inferior a la mitjana europea (11%).

Així, l’informe assegura que “Espanya es pot beneficiar enormement de la transformació digital”. Ara bé, el text reclama que totes les Pimes i microempreses del país “percebin els avantatges que suposa per a les seves activitats empresarials”. “Les mesures per incloure la digitalització i adoptar la IA i altres tecnologies emergents poden potenciar la capacitat d’innovació de l’economia espanyola, impulsada per les Pimes”, conclou l’informe de la Comissió Europea.

Una revolució digital en els hàbits de consum
Però la revolució digital no només està canviant la forma d’organització de les empreses, sinó també està impactant en els hàbits de consum de les persones. L’increment del comerç electrònic és exponencial i cada cop suposa un tros més gran del pastís comercial arreu del món. En el cas d’Espanya,  degut també a les restriccions de mobilitat que s’han implantat amb motiu de la Covid-19, aquest 2020 s’ha produït un auge del consum per internet sense precedents. Segons l’informe ‘Consumidors i nova realitat’ elaborat per la consultora KPMG, el 46% dels ciutadans de l’Estat espanyol compren, de forma recurrent, a través de plataformes digitals. El percentatge és 13 punts superior a l’existent abans de l’arribada de la Covid-19.

Les pimes, incapaces de competir amb els gegants de l’ecommerce
L’informe de KPMG detecta increments en tots els rangs d’edat, des dels 18 fins a les persones majors de 65 anys. I aquest increment del consum a través del comerç electrònic ha estat capitalitzat pels denominats Pure Players, és a dir, les grans plataformes d’ecommerce. L’informe calcula que l’ús de plataformes de venda online s’ha incrementat un 43% a Espanya. En canvi, el petit comerç s’ha vist molt limitat a l’hora de competir amb les grans empreses en l’entorn digital. Segons les dades de l’informe, el petit comerç ha identificat les xarxes socials com la principal eina per incrementar vendes online. Tanmateix l’increment és discret, de tant sols un 3%.

La partida del comerç electrònic l’estan guanyant les principals plataformes d’ecommerce¸ i més concretament, Amazon. Segons el rànquing elaborat per E-Show Magazine, Amazon va facturar 7.567 milions d’euros a Espanya l’any passat. La xifra suposa que el gegant nord-americà del comerç electrònic acaparés el 15,7% del comerç electrònic del país. De fet, l’anàlisi d’E-Show assegura que les 20 principals empreses de comerç electrònic a Espanya concentren una facturació de prop de 18.000 euros.

20 empreses concentren el 40% de la facturació electrònica a Espanya

Tenint en compte que, segons la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) el comerç electrònic va moure 48.800 milions d’euros al 2019, les dades són aclaparadores. 20 empreses concentren el 40% de la facturació electrònica a Espanya. El 60% restant s’ha de repartir entre milers d’empreses, tant grans com petites, que es veuen incapaces de competir amb els gegants electrònics.

El Govern demana responsabilitat a l’hora de consumir a través d’internet
Davant de l’auge de l’ús d’internet com a plataforma de consum, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya es mostra preocupada per l’increment de la ciberdeliquència. Segons l’informe ‘L’impacte digital de la Covid-19’ elaborat per l’Agència, un 33% dels incidents en ciberseguretat durant el període de pandèmia han estat relacionats amb la Covid-19. En aquest sentit, el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, alerta de les vulnerabilitats de les empreses, i en especial les pimes, en un context cada cop més digital. “En moltes ocasions el teletreball no ha estat organitzat de forma correcta, almenys en termes de ciberseguretat”, assegura Torruella. Segons Torruella el teletreball requereix de mesures de seguretat per evitar la intromissió de hackers. “Cal major pedagogia entre la població i tenir present que podem ser víctimes de qualsevol campanya de ciberatac”, afegeix el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

“En moltes ocasions el teletreball no ha estat organitzat de forma correcta, almenys en termes de ciberseguretat”

El panorama digital és prou complex com per detectar múltiples barreres per a les pimes a l’hora d’assolir la seva digitalització. Una digitalització de la qual dependrà, en bona mesura, la supervivència de milers de petites i mitjanes empreses del nostre país.

Enviar Comentari