Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Kike Sarasola. President i fundador de Room Mate Group

0

Malgrat que l’hostaleria és un dels sectors més perjudicats per l’impacte econòmic de la Covid-19, Kike Sarasola ofereix, al mal temps, la seva millor cara. I és que els reptes no espanten a aquest emprenedor nat hàbil a superar obstacles (també a cavall, gràcies al seu passat com a genet) que confia que la pandèmia ens farà sortir-ne “més reforçats que mai”.

Text: Emma Bouisset   Fotos: Room Mate Group


“Estem davant d’una oportunitat històrica per
reinventarnos i aconseguir un sector turístic de més qualitat, més sostenible i digital”

D’hotels i apartaments turístics, n’hi ha molts. Què és el que fa de Room Mate i Be Mate una opció especial?
A Room Mate Group les persones estan sempre al centre de totes les nostres decisions. Per això, vam ser pioners, a Room Mate Hotels, d’oferir Wifi gratuït als nostres clients i esmorzars fins a les 12 del matí. Nosaltres creiem que la millor manera de viatjar és visitant amics, per això cada un dels nostres hotels té una cara, un nom i una personalitat, que es veu, a més, reflectida en el disseny. Així, per exemple, quan visites Nova York coneixes la casa de la Grace, a Madrid la de  l’Óscar o la Macarena, a Milà la dela  Giulia i a Rotterdam la d’en Bruno.
En el cas de Be Mate, també vam ser la primera cadena hotelera de veure una oportunitat de mercat amb l’aparició d’Airbnb. Alguns hotelers ho veien com una amenaça i nosaltres, de nou, en pensar en els nostres clients, vam entendre que ens permetia d’oferir-los una nova opció d’allotjament: la llibertat d’un apartament amb la qualitat i els serveis d’un hotel.

Des del seu llançament, el 2005, però, hem viscut dues grans crisis econòmiques. ¿Vostè és dels que veu el got mig ple o mig buit?
Sóc optimista per naturalesa i per això em prenc aquesta situació com un repte per sortir més reforçats que mai. Penso que estem, per tant, davant d’una oportunitat històrica per reinventar-nos, per aconseguir un sector turístic de més qualitat, més sostenible i digital. Ha arribat el moment de decidir quins turistes ens interessa que vinguin: turistes de qualitat o turisme a volum. Hem de buscar, per exemple, els viatgers que són a Àsia i als Estats Units, que són els de major qualitat i els que aporten diners a tota la cadena de valor.

“A Be Mate, vam ser la primera cadena hotelera de veure una oportunitat de mercat amb l’aparició d’Airbnb.”

La magnitud de l’actual crisi del coronavirus, no obstant, és tal que Exceltur calcula que el sector turístic espanyol perdrà -al tancament del 2020- 98.753 milions d’euros, i els experts auguren que caldrà esperar l’any 2024 per aconseguir una recuperació total. Quina serà l’estratègia de Room Mate i Be Mate a Espanya per sortejar els tres o quatre anys complicats que encara tenim per davant per aconseguir-ho?
Fer previsions ara mateix a més d’unes setmanes vista és molt difícil. El comportament dels clients és impredictible i tot dependrà dels avanços de la vacuna, la taxa d’incidència per àrea geogràfica o les polítiques que aplicarà cada govern o administració autonòmica (quarantenes, prohibició de viatges, confinaments totals o parcials, etc.).
Jo no puc plantejar-me pensar en una recuperació a tres o quatre anys, jo estic treballant amb el focus en el 2021. Hem de replantejar tot el que hem fet fins ara i decidir quina serà la nostra prioritat. Jo ho tinc clar: hem de tornar la confiança sanitària perquè tots tornem a viatjar. En el nostre cas, les persones sempre han estat la nostra prioritat i ara hem de garantir la seguretat dels nostres clients i dels meus roomies. Per això, en col·laboració amb Quirónprevención, som la primera cadena hotelera a realitzar proves Covid-19 gratuïtes per als nostres clients (vegeu peça complementària).

Creu que els 24.000 milions d’euros que el Govern ha destinat a reactivar el turisme espanyol seran suficients per rescatar efectivament el sector? Quines serien les seves demandes a l’executiu espanyol?
La realitat exigeix que parlem amb total claredat: estem en una situació preocupant. Hem de prendre decisions aviat i fer-ho de manera conjunta. És necessària una col·laboració publicoprivada per dissenyar junts un pla de recuperació del sector que sigui intel·ligent i just. És prioritari per a la nostra supervivència que es realitzi un repartiment correcte dels fons de recuperació europea.
A més, el Govern, a l’igual que en altres països, hauria de demanar que es facin tests en origen abans d’arribar al nostre país. Hem de ser capaços d’aïllar a les persones infectades i segons els experts, les proves són la millor solució.

Vostès també tenen establiments als Estats Units, França, Itàlia, Turquia i en Països Baixos. Com valoren les diferents gestions de la crisi que s’han fet des dels respectius governs? 
No m’agrada la crítica si no és constructiva. L’important no és què han fet malament als altres països, sinó què han fet bé i com podem copiar-los per sortir com més aviat d’aquesta crisi.
Per exemple: els aeroports de París han anunciat tests ràpids d’antígens a la sortida. Per la seva banda, el corredor aeri entre Roma i Milà ha estat aplicant també tests a la sortida amb èxit. També a Pakistan-Abu Dhabi estan fent servir tests i preclearance abans de la sortida.

“Fer previsions ara mateix a més d’unes setmanes vista és molt difícil. El comportament dels clients és impredictible i tot dependrà dels avanços de la vacuna o les polítiques que aplicarà cada govern o administració autonòmica.”

Diria que superar aquesta pandèmia sense el cessament del negoci podria ser el seu major desafiament professional? Quins altres reptes, viscuts al llarg de la seva carrera, destacaria?
Aquest, sense cap mena de dubte, pot ser el repte més difícil a què ens hem enfrontat, perquè és una pandèmia mundial que afecta tots els hotels que tenim a tot el món. He tingut també altres reptes molt importants en la meva carrera esportiva, per exemple, competir en tres Jocs Olímpics.

Creu que ser fill d’empresaris ha jugat al seu favor a l’hora de sortejar les adversitats que comporta emprendre?
He tingut la sort que sempre he volgut ser emprenedor i vaig tenir un professor molt bo que va ser el meu pare, amb qui vaig començar a treballar als 16 anys i en vaig aprendre molt.

Si pogués tornar enrere en el temps, ¿prendria les mateixes decisions?
Mirant enrere, sempre és fàcil pensar que faria alguna cosa d’una altra manera, però jo no em penedeixo de res, perquè allò dolent m’ha servit per aprendre. Fredament, diria que no canviaria res.

A qui admira Kike Sarasola?
A Richard Branson, m’encantaria conèixer-lo en persona.

On el veurem d’aquí a 10 anys?
No penso mai a tants anys vista. Pel meu passat com a genet olímpic, sempre treballo amb plans a 4 anys, com quan entrenava per a les Olimpíades.

 

Enviar Comentari