Revista d'Anàlisi Plural

“Els partits han supeditat les seves polítiques al servei dels banquers i dels mercats”

0

Entrevista a Gonzalo Bernardos, Professor d’Economia de la UB

Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos.     / CEDIDA.

Montse Torres

El seu nou llibre es titula La gran mentira de la economía. La crisi és fruit d’un engany als ciutadans?
Al llibre explico principalment com els polítics, per tal d’impulsar un canvi social i ideològic molt profund, han utilitzat l’economia i han allargat innecessàriament una crisi econòmica. És una autèntica barbaritat intentar solucionar una recessió per manca de demanda mitjançant la reducció de la demanda. El resultat és obvi: més crisi. Aquesta situació ha reduït considerablement la classe mitjana, fent que alguns rics ho siguin molt més i que s’incrementi molt el nombre de persones que viuen a la misèria.

Al llibre és molt crític amb els polítics, als qui acusa de desdibuixar la seva ideologia en detriment dels principis econòmics…
Els plantejaments d’esquerra han desaparegut. L’esquerra ha adoptat la política de la dreta i tots els partits han supeditat les seves polítiques al servei dels banquers i els interessos dels mercats. La banca i les constructores han dilapidat molts diners. Ni molt menys és cert que ja no es puguin finançar polítiques socials. No es volen, es prefereix finançar als bancs, a les elèctriques i als constructors (els tres grans lobbys del país).

Vostè planteja un canvi de model econòmic per donar la volta a aquesta situació.
Cal canviar el model del capitalisme financer actual, en el qual manen els mercats, per un nou model amb més igualtat en la distribució de la renda i més pròxim als desitjos dels ciutadans. Això necessàriament suposa l’aparició de nous polítics, amb més coneixements tècnics i diferents idees. Actualment, tant la dreta com l’esquerra plantegen el mateix, unes polítiques econòmiques que en lloc de reduir l’impacte de la crisi sobre els ciutadans l’han augmentat.

Com s’hauria de gestionar aquest canvi en l’àmbit polític?
Seran els mateixos ciutadans els qui provocaran aquest canvi polític amb els seus vots. Hi haurà una nova forma de fer política en la qual, pels professionals de la mateixa, seran més importants les prioritats dels ciutadans que les dels mercats.

Creu que hauran de canviar els polítics a títol individual o seran els partits els que s’hauran d’adaptar a aquestes noves circumstàncies?
És indiferent, sobreviuran només aquells partits o polítics que canviïn significativament la seva manera de procedir. Els canvis del model de capitalisme són lents, el canvi complet del capitalisme keynesià al capitalisme financer va trigar 12 anys a produir-se. Per tant, el canvi no serà d’avui per demà.

Des d’alguns sectors es parla, però, dels primers símptomes de recuperació del mercat, fins i tot de l’immobiliari. En la seva experiència -vostè dirigeix el Màster en Assessoria i Consultoria Immobiliària de la UB- creu que el sector comença a donar mostres de sortir de la crisi?
Aquest any es començaran a notar els primers símptomes de recuperació del mercat immobiliari. Almenys a les

La gran mentira de la economía

Y por qué el futuro será mejor que el pasado a pesar de todo

grans ciutats, ja que actualment hi ha un triple mercat: per una banda, hi ha les grans ciutats, on aquest any començaran a augmentar els preus, sobretot a les millors zones; d’altra banda, a les ciutats mitjanes continuaran baixant i no es produirà una recuperació plena fins d’aquí un o dos anys i, finalment, als llocs molt petits, on hi ha un excés d’oferta produït per un mal ús de recursos, aquesta difícilment es podrà absorbir.
Quins factors creu que influiran en aquesta recuperació?
Aquest any serà el primer en què hi començarà a haver crèdit per al sector immobiliari. I a aquesta possibilitat de crèdit s’hi haurà d’afegir que la gent té menys por de comprar i que la gent que té certs estalvis i no comprava per por, ara s’animarà a fer-ho, perquè pensen que el preu dels habitatges ja ha baixat suficient. Aquests són els tres factors que més influiran en la recuperació.

I quan podrem dir que el mercat està recuperat?
La recuperació plena del mercat no es produirà fins a finals del 2015 o principis del 2016, però serà un mercat amb xifres similars a les dels anys 1995 o 1996, equiparable a la situació prèvia a la bombolla immobiliària.

monempresarial-la-gran-mentira-de-la-economia
Gonzalo Bernardos
256 pàgines
ISBN: 978-84-233-4815-2
Editorial Destino

Els comentaris estan tancats.