Revista d'Anàlisi Plural

ACCID. Recerca i debat al voltant de la comptabilitat

0

L’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) va ser fundada l’any 2002 per iniciativa d’un conjunt de col·legis professionals que van detectar la necessitat d’incrementar el nombre i qualitat de la recerca, les publicacions i els debats en matèria de comptabilitat i direcció. Dotze anys després, ja compta amb 10.000 socis i més de 230 entitats col·laboradores.

Text: Esther Escolán


Les primeres converses sobre la idoneïtat de crear una associació al voltant de la comptabilitat a Catalunya daten de l’any 2000. Els membres dels col·legis d’Economistes i de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, així com el de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona –principals impulsors de l’ACCID-, trobaven a faltar més activitats i publicacions en matèria de comptabilitat, sobretot en català. En aquest marc, i gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’any 2002 veia la llum l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, un punt de trobada “per a la promoció de les millors pràctiques en la informació financera i en la direcció i com a plataforma d’opinió, posant en contacte col·lectius professionals i acadèmics, àmbits que fins aleshores estaven força distanciats”, explica el seu director, Ramon Bastida. Tanmateix, Bastida subratlla que la seva és una associació “d’interès general on pot tenir cabuda qualsevol tipus de professional, ja que els documents, actes i esdeveniments que organitzem busquen promoure les millors pràctiques en diversos àmbits i sectors empresarials”.

L’ACCID impartirà una jornada sobre Bones pràctiques en comptabilitat i Direcció d’empreses el proper 30 de maig a la Universitat de Girona

Transparència financera, factor clau
Avui en dia, ens movem en una societat on els canvis es produeixen contínuament i exigeixen un alt grau de coneixements. Això implica estar constantment alerta a qualsevol modificació normativa en un àmbit, el financer, normalment desconegut per a la majoria de ciutadans, tret dels què hi treballen directament, i que s’ha vist esquitxat per fenòmens com ara la morositat i el frau durant aquests darrers anys de crisi. Aquest fet, juntament amb una creixent demanda de transparència i l’increment de la regulació sobre les finances, explica la idoneïtat que empresaris i particulars deixin en mans de comptables les seves finances.
La figura del comptable, per tant, és cada cop més important en el si de les empreses, ja que d’ell depèn la qualitat i transparència de la informació que generi i subministri. Una premissa que, més enllà dels criteris normatius, respon a una qüestió ètica i de reputació. “Però això no és tot –prossegueix Bastida-, ja que el comptable també pot treballar en despatxos professionals d’auditoria, consultoria i assessorament o en l’àmbit de les administracions públiques.”

Premis anuals i recerca
Des dels seus inicis, l’ACCID ha volgut reconèixer la tasca realitzada per professionals, acadèmics, entitats públiques o empreses privades en l’àmbit de la informació financera a Catalunya a través dels seus premis anuals, que contemplen cat egories com “Millor trajectòria professional”, “Bones pràctiques en informació financera”, “Tesi doctoral”, “Excel·lència acadèmica” i “Millor cas pràctic”. L’associació també guardona entitats que es distingeixen per potenciar l’ús del català en l’àmbit empresarial, així com a docents i investigadors que hagin publicat estudis sobre comptabilitat i direcció d’empreses en llengua catalana.

La qualitat i transparència de la informació que generi una empresa depèn del comptable, una figura cada cop més important en les empreses

Però aquí no acaba tot, ja que l’ACCID concedeix anualment tres ajuts de 3.000 euros cadascun a la recerca, tot promovent aquest tipus d’iniciatives arreu de Catalunya. Les investigacions candidates, tal i com apunta Ramon Bastida, “han de ser propostes de recerca sobre bones pràct iques d’inf ormació financera, comptabilitat de gestió i informació del capital intel·lectual de les empreses”.

Cooperació entre àmbits empresarials
Un alt re avant at ge que resulta del contacte entre els col·lectius professionals i acadèmics en matèria comptable ha estat la publicació de cada cop més articles d’opinió, documents de recerca, posicionaments i casos pràctics que l’ACCID dóna a conèixer a través dels actes, conferències i esdeveniments que programa. Una tasca divulgativa que es veu recolzada amb l’edició d’una publicació relacionada directament amb la matèria.
Aquesta és l’essència de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció que, en el curt termini, es planteja continuar treballant per generar valor entre els seus associats i la societat en general, i per això ampliarà el seu camp d’actuació al mercat internacional i obrirà la porta a altres col·lectius professionals amb els quals trobar sinèrgies, un fet “clau tenint en compte els reptes que ha d’afrontar el país en aquests propers anys”, conclou Bastida.

Els comentaris estan tancats.