Revista d'Anàlisi Plural

Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus: “El turisme és el contrapunt equilibrador de l’economia al nostre territori”

0

Isaac Sanromà presideix la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus des del 2006. El seu mandat hauria d’acabar al juny, però es prorrogarà un any a causa de la nova Llei de cambres. Lluny de pensar en la reelecció, se centra “a garantir la viabilitat de la Cambra en el nou marc normatiu”. Des de la institució, assegura, ja han detectat signes de la recuperació econòmica.

Text: Ariadna Cortés


Sanromà creu que la crisi ha tocat fons i estem en el punt del gir a positiu.
Sanromà creu que la crisi ha tocat fons i estem en el punt del gir a positiu. / CEDIDA.

La Cambra sempre ha defensat el projecte de BCN World. Quins beneficis aportarà a la regió?
Fa molts anys que es treballa per aconseguir que la Costa Daurada esdevingui un pol d’atracció turística de primera magnitud. I en aquest sentit l’oferta de Port Aventura ha estat determinant per poder generar-la. Ara se’ns presenta l’oportunitat de complementar l’oferta turística de la zona amb un equipament que generarà un gran dinamisme laboral amb la creació de nous llocs de treball i incentivarà el consum. A més, cal pensar que, gràcies a aquest projecte, s’executaran algunes infraestructures pendents per millorar la connectivitat.

Quins són els punts febles del projecte? Existeix el temor que finalment no es tiri endavant?
Per un projecte d’aquestes característiques el principal perill és la manca d’informació. Per això des de la Cambra sempre hem volgut que l’empresa expliqués bé el seu propòsit. El tema del joc genera moltes susceptibilitats i per això era convenient que s’informés amb absoluta claredat i transparència. A partir d’aquí, el risc que no es faci sempre existeix, però l’aposta de l’empresa promotora mereix, a hores d’ara, tota la credibilitat.

“Les xifres parlen de repunts en la inversió de les empreses, d’estabilització en la caiguda de preus immobiliaris i de perspectives positives per al consum”

Quines infraestructures són claus per al desenvolupament econòmic de la regió i en quin estat es troben?
L’A27, cabdal per unir la demarcació amb el nord de l’estat, està paralitzada. Tampoc hi ha pressupost per millorar la carretera de Reus a Cambrils, que actualment és un equipament tercermundista. I sembla que tampoc no es construirà l’estació de l’aeroport de Reus, que hauria de servir per potenciar de manera decisiva una instal·lació amb tant valor estratègic. Si aquestes infraestructures s’executessin, la competitivitat de les nostres empreses augmentaria de manera exponencial. Confiem que amb el projecte BCN World algunes d’elles s’impulsin. Les nostres comarques estan considerades com la segona gran àrea metropolitana de Catalunya després de Barcelona, però no tenim unes infraestructures a l’altura del moviment demogràfic i econòmic del territori.

“BCN World generarà un gran dinamisme laboral amb la creació de nous llocs de treball i incentivarà el consum”

En quins projectes està treballant la Cambra de reus actualment?
Hem deixat enrere dos grans esdeveniments als quals hem destinat molts esforços. El 21 de maig celebràvem al Teatre Fortuny de Reus la gala dels Premis a la Internacionalització. I, d’altra banda, a principis de juny també tancàvem la Reus Viu el Vi, la fira de les Denominacions d’Origen de l’àmbit de la Cambra, que en sis edicions s’ha convertit en un referent del sector. Aquests dos actes puntuals i extraordinaris són els que serveixen de punta de llança de l’activitat que realitza la Cambra, amb una dedicació constant a les empreses, que és, al cap i a la fi, el que justifica la nostra raó de ser.

Quin pes té la indústria en l’economia de la demarcació de la Cambra? iel turisme?
La indústria ha estat i és un puntal de l’equilibri econòmic de la demarcació de la Cambra. És una indústria arrelada al territori, que s’adapta a les circumstàncies i a la qual li costa tirar la tovallola. D’altra banda, el turisme ha estat i és, des de fa uns anys, el contrapunt equilibrador de l’economia al nostre territori. La pota que, malgrat el desastre de la construcció, ha aportat, juntament amb la indústria i els serveis, una estabilitat al dinamisme econòmic de casa nostra. El futur hauria de ser il·lusionant per a la indústria que ha resistit la crisi i que s’ha endurit en el procés. Però també per a les noves activitats industrials que, gràcies a un lent però segur canvi de mentalitat sobre l’emprenedoria, sorgeixen arreu. I el turisme, sobretot si es consoliden les inversions anunciades, ha de seguir sent aquesta assegurança d’equilibri de la nostra economia.

“Les nostres comarques estan considerades com la segona gran àrea metropolitana de Catalunya després de Barcelona, però no tenim unes infraestructures a l’altura”

Des de la Cambra s’han detectat indicis de la recuperació econòmica de què presumeix el govern central?
Tenim la sensació que hem tocat fons i que, per tant, per força la situació actual ha de repuntar. Les xifres parlen de repunts en la inversió de les empreses, d’estabilització en la caiguda de preus immobiliaris i de perspectives positives pel consum. La realitat segueix sent dura per a massa gent, però l’única forma de capgirar-la és reprendre la via del creixement i de la creació d’ocupació. Tots els indicadors ens fan entendre que estem en aquest punt del gir a positiu.

Els comentaris estan tancats.