Revista d'Anàlisi Plural

Guiant idees altament creatives cap a la innovació

0

Com liderar la gent que pensa que hauríem de menjar insectes? N’hem identificat quatre lliçons clau.

Miha Škerlavaj. Professor de BI Norwegian Business School.


IMAGINI QUE TREBALLA COM A LÍDER en una fàbrica de processament d’aliments i un dels seus empleats té la idea de desenvolupar una línia de productes basada en insectes. Com hi reaccionaria? Tot i que la majoria d’idees no semblen una bogeria tan gran com suggerir que mengem “bestioles”, sabem que les especialment creatives pateixen l’anomenada paradoxa de la innovació. La innovació requereix crear i implementar idees noves. No obstant això, les mateixes condicions que afavoreixen la seva creació sovint n’impedeixen el procés d’implementació. La generació d’idees creatives excessives pot conduir a rendiments disminuïts pel que fa a la implementació de la idea. O dit d’una altra manera: hi ha un efecte “és massa per ser bo” present quan aquestes s’implementen. Llavors, com hem de liderar per utilitzar tot el potencial de les idees altament creatives?
Per donar-hi resposta ens hem basat en les conclusions de 42 investigadors de 12 països diferents que representen quatre continents i hem identificat quatre lliçons clau:

  • El grau en què els empleats creuen que els seus supervisors valoren les seves contribucions i es preocupen pel seu benestar contribueix fortament a la implementació d’idees altament creatives.
  • Els comportaments proactius dels empleats són forts predictors tant de la creativitat com de la implementació d’idees.
  • La capitalització de la innovació també és un joc multijugador on la novetat entra en contacte amb les actituds, les percepcions i l’interès dels diferents grups d’interessats.
  • El paper dels líders és donar suport a aquests membres de l’equip extraordinàriament compromesos que es destaquen de la multitud en la seva voluntat de convèncer els seus col·legues i usuaris que menjar bestioles és una gran idea.

De vegades els agents interns del canvi, els contrabandistes corporatius, els innovadors silenciosos, fan coses increïbles i fins i tot limítrofes per capitalitzar idees en què creuen fermament. Tot i l’evident importància de transformar les idees altament creatives en solucions implementades, el coneixement dels detalls específics d’aquest procés i del paper que han d’exercir els líders segueix en desenvolupament. Compartim les nostres conclusions en el llibre Capitalizing on creativity at work: Fostering the implementation of creative ideas in organizations, Edward Elgar

Enviar Comentari