Revista d'Anàlisi Plural

Competències socioemocionals: per què són tan importants?

0

Les competències són comportaments que condueixen a resultats positius en el lloc de treball. Molts models solen incloure competències emocionals, com l’autoconsciència o la iniciativa, i competències socials, com l’empatia o el treball en equip. Aquestes competències auguren un acompliment excel·lent i poden ser desenvolupades.

Basak Canboy. Professora resident de Gestió de Recursos Humans a Toulouse Business School.


L’ÈXIT EN EL TREBALL no només depèn dels coneixements tècnics i habilitats d’un professional sinó també de la qualitat de les seves interaccions amb els altres. Aquestes interaccions seran positives quan una persona és capaç de reconèixer i gestionar les seves pròpies emocions i les de la gent restant a través de l’ús apropiat de les competències emocionals. Però, també, si és capaç d’utilitzar les seves competències socials quan treballa amb més persones. No cal dir que en l’entorn empresarial actual gairebé no hi ha posicions que no depenguin de la interacció social. Tenint en compte la tendència a l’alça pels equips de projecte més flexibles i pels nivells més alts de rotació dins dels departaments, la capacitat dels líders d’equip, així com dels seus membres, per adaptar-se a diferents col·legues sense perdre l’eficiència és capital.
Encara que algunes persones poden tenir una habilitat natural per interactuar positivament amb els altres, tothom pot millorar les seves competències emocionals i socials. La clau per desenvolupar-les és l’autoconsciència: comprendre les pròpies fortaleses i debilitats. Això requereix comptar amb feedback de col·legues de confiança, gerents i fins i tot clients externs. En general, el suport d’un entrenador professional pot ajudar a donar sentit a la retroalimentació i a preparar un pla de desenvolupament amb objectius específics i competències en què centrar-se, així com crear les situacions adequades per a la seva pràctica.

L’ús apropiat de les competències emocionals i socials no significa necessàriament que les persones estiguin sent manipulades. Per exemple, l’empatia -comprendre als altres- pot ajudar un cap d’equip a estructurar responsabilitats basant-se en les preferències individuals dels membres del grup, fet que pot conduir a una major confiança i eficiència

Enviar Comentari