Revista d'Anàlisi Plural

El futuri i els seus eixos

0

Entendre el futur mai ha tingut gaire relació amb els gurus que leviten, ni amb boles de vidre, sinó més aviat amb fer números i analitzar tendències. I si hi ha quelcom evident, en el moment en què el diccionari britànic Colins nomena “Climate strike” com a terme del 2019, és que el futur tindrà la descarbonització com un dels seus eixos fonamentals.

Enrique Dans. professor d’Innovació a IE Business School i autor dels llibres “Todo va a cambiar” i “Viviendo en el futuro”


No ens enganyem: que molts prefereixin caminar cap a un precipici mentre segueixen fent el mateix de sempre, tot pensant que a última hora apareixerà quelcom que els salvi, perquè creuen que res canviarà el seu destí, o perquè neguen l’existència del precipici, no oculta que cada cop més joves surtin al carrer cada divendres per protestar per la inacció dels seus governs i per ser la darrera generació que pot evitar el desastre. Tota companyia, estigui en la industria que estigui, es veurà forçada a dur a terme reformes dràstiques en la fabricació dels seus productes, en el seu packaging, en la seva logística i en tots les baules de la seva cadena de valor per tal de descarbonitzar-se. La velocitat a la qual ho faci determinarà si els clients l’escullen, o si prefereixen a les seves competidores, i també marcarà la possibilitat d’evitar sancions cada cop més dures. Algunes indústries, com la del petroli, directament desapareixeran. Si això no li sembla un eix fonamental de futur, faci-s’ho mirar.  

 El segon eix és, sens dubte, el Machine learning: si durant anys pensàvem que un ordinador era una màquina que programàvem i alimentàvem amb dades per tal d’obtenir certes respostes, tornem a pensar-nos-ho. Ara, un ordinador és una màquina que alimentem amb dades etiquetades amb els resultats que aquestes dades van generar en el seu moment, per tal que la màquina ens retorni les regles per les quals això succeeix. Això possibilita processos d’automatització i predicció molt més sofisticats, flexibles i potents, i definirà quines companyies sobreviuen i quines moren per ineficients. És possible, fins i tot, que ens ajudi a entendre les dinàmiques del clima.


De nou, si no ho ha entès o no ho considera important, faci-s’ho mirar. El futur ja és aquí, però no es troba uniformement distribuït.

Enviar Comentari