Revista d'Anàlisi Plural

El CETA entra en vigor

0

Avui entra en vigor i de manera provisional l’Acord Integral d’Economia i Comerç entre la Unió Europea i el Canadà, més conegut com a CETA. Segons el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, “no es tracta només d’un instrument per impulsar el creixement que beneficiï empreses i ciutadans europeus, sinó també una eina per projectar els nostres valors, supervisar la globalització i regular el comerç mundial”.


Els països membres de la UE, el Consell i el Parlament Europeu han aprovat avui l’Acord Integral d’Economia i Comerç (CETA). Tot i així, el CETA només serà de plena aplicació un cop tots els estats membres de la UE hagin ratificat l’acord de conformitat amb els seus respectius ordenaments constitucionals. De seguida que el CETA entri plenament en vigor, un nou sistema de tribunals d’inversions substituirà l’actual mecanisme de resolució de litigis entre estats i inversors que existeix en molts dels acords comercials bilaterals que els governs dels estats membres de la UE han negociat en el passat. Segons han informat des de la Comissió Europea, “el nou mecanisme serà transparent i no es basarà en cap tribunal ad hoc”. 

PRIMERES DECLARACIONS
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha estat un dels primers a acollir amb satisfacció aquesta fita de la política comercial europea, deixant clar que “l’acord reflecteix la manera com volem que sigui la nostra política comercial” i remarcant que el CETA no és només “un instrument per impulsar el creixement, sinó també una eina per projectar els nostres valors, supervisar la globalització i regular el comerç mundial”.
Cecilia Malmström, comissària europea de Comerç, també ha volgut afegir que l’entrada en vigor provisional del CETA “és un senyal positiu per a l’economia global perquè té el potencial d’impulsar el creixement econòmic i crear llocs de treball”. D’altra banda, ha destacat que l’acord “subratlla el nostre ferm compromís amb el desenvolupament sostenible i protegeix la capacitat dels nostres governs de legislar en nom de l’interès públic”. Per últim, desde la Comissió Europea s’ha volgut remarcar que s’han reforçat considerablement les relacions de la UE amb el Canadà, “un soci i aliat estratègic amb qui mantenim uns profunds llaços històrics i culturals”.


QUINS SÓN ELS BENEFICIS DEL CETA?

  • El CETA ofereix noves oportunitats perquè tota mena d’empreses europees (grans i especialment petites) puguin exportar al Canadà. Segons la CE, aquest acord els estalviarà 590 milions d’euros l’any, és a dir, l’import que paguen pels aranzels de les mercaderies que ja exporten al Canadà. A partir del 21 de setembre l’acord elimina els aranzels que s’apliquen al 98% dels productes que intercanvien la UE i el Canadà.
  • També ofereix a les empreses europees l’oportunitat de presentar-se a les convocatòries de contractació pública d’aquest país, no només a nivell federal, sinó també a nivell provincial i municipal.
  • La UE ja ha obert de manera limitada i equilibrada el seu mercat a alguns productes canadencs i en contrapartida el Canadà ha permès l’accés d’importants productes europeus al seu mercat com ara formatge, vi i begudes destil·lades, fruita i hortalisses o productes transformats. El CETA també protegirà en aquell país 143 indicacions geogràfiques europees, a més de begudes i productes alimentaris regionals d’alta qualitat.
  • Els 500 milions de consumidors de la UE també es beneficiaran del CETA. L’acord ofereix una més gran possibilitat de tria de productes sempre que es respectin les normes europees perquè val a dir que només els productes i serveis que respectin plenament totes les disposicions de la UE podran entrar en el mercat de la UE. El CETA no canviarà la manera com regula la UE la seguretat alimentària, els productes modificats genèticament o la prohibició de vendre carn de boví tractada amb hormones.
  • A més, l’acord ofereix més seguretat jurídica en l’àmbit dels serveis, més possibilitats de mobilitat per als empleats de les empreses i un marc per permetre el reconeixement mutu de les qualificacions professionals, des dels arquitectes als conductors de grues.
  • D’altra part, els estats membres de la UE poden continuar organitzant els serveis públics tal com vulguin. Un instrument interpretatiu conjunt amb força legal aclarirà aquesta i d’altres qüestions. Aquest òrgan especifica de manera clara i inequívoca el que el Canadà i la UE han decidit pel que fa a tota una sèrie d’articles del CETA.

Com afectarà el CETA a Espanya?

Guia sobre el CETA per a les empreses (43 pàgines)

Enviar Comentari