Revista d'Anàlisi Plural

El Pla Estratègic d’Innovació Tecnològica Peça clau per avançar en la transformació de Màlaga

0

L’Ajuntament de Màlaga, en el seu compromís per la innovació i la transformació de la ciutat, ha treballat durant més d’un any i mig en la redacció del Pla Estratègic d’Innovació Tecnològica 2018/2022, que pretén servir de guia per coordinar, integrar i alinear totes aquelles actuacions iniciades, en desenvolupament o futures, en l’àmbit de la innovació tecnològica a la ciutat de Màlaga.

MARIO CORTÉS CARBALLO. Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Màlaga, responsable d’Innovació i Noves Tecnologies.


Aquest pla es basa en la idea que la innovació és una peça clau per a la transformació dels territoris i, la seva aplicació de forma transversal, fa possible avenços no només estrictament tecnològics sinó en aspectes tan interessants i necessaris com el social o el cultural.

Més de 200 projectes
El propòsit d’aquest full de ruta iniciat per la nostra ciutat és impulsar la investigació, el coneixement i l’ús de les noves tecnologies per posicionar Màlaga com a referent de modernització i d’innovació. Es tracta d’una estratègia enquadrada en sis eixos temàtics, l’objectiu final de la qual és el canvi en la forma de vida i la percepció de l’entorn dels nostres veïns i veïnes. Aquests eixos es tradueixen en un Pla d’Acció amb 204 projectes concrets i un pressupost aproximat de 155 milions d’euros, dels quals més del 75% seran sufragats per fons íntegrament municipals.
Entre els objectius específics del pla hi ha el balanç energètic zero, el tractament dels residus i de l’aigua i la mobilitat sostenible -vehicles compartits, intel·ligència artificial aplicada al control de trànsit i una major aposta pels vehicles elèctrics, entre altres mesures-. El full de ruta traçat també inclou mesures per a atreure capital inversor i espais inspiradors com el Pol de Continguts Digitals, que ja és una realitat.

Entre els objectius específics del pla hi ha el balanç energètic zero, el tractament dels residus i de l’aigua i la mobilitat sostenible: vehicles compartits, intel·ligència artificial aplicada al control de trànsit i una major aposta pels vehicles elèctrics, entre altres mesures

Menció especial mereixen innovacions que repercutiran d’una forma palpable en la millora de la qualitat de vida, com la telemonitorització assistencial per a persones dependents o que visquin soles, un dispositiu electrònic tipus polsera per a la localització de persones en zones amb alta afluència de públic o projectes d’alfabetització digital per a diferents col·lectius ciutadans.
Per fer tot això possible, no hem d’oblidar que són necessàries unes noves infraestructures, tant en matèria de comunicacions, amb una clara aposta pel 5G i loT, així com per a la gestió i l’anàlisi de la ingent quantitat de dades que es generen diàriament a la ciutat

Un repte transformador
El Pla Estratègic d’Innovació Tecnològica 2018/2022 és, en definitiva, un gran repte per transformar de forma significativa la manera de vida dels malaguenys -més enllà de la seva edat i formació-, així com la seva relació amb l’Ajuntament, i per dotar-los de nous serveis que faran la seva vida més còmoda, fàcil, segura.

Enviar Comentari