Revista d'Anàlisi Plural

Aspectes legals i pimes: l’estadística no perdona

0

El dia a dia de la pime és frenètic i els temes comercials i de negoci són els que manen en la llista de prioritats dels seus directors fins al punt de provocar que no es tinguin prou en compte alguns aspectes que no representen el seu core business. És el cas dels temes legals que, si bé no són urgents, no per això deixen de ser importants. Aquí n’enumerem alguns que afecten a totes les pimes.

JORDI TORRAS. Advocat i soci d’Atena Abogados. Professor de Dret Mercantil de TBS Barcelona.


• Relació entre socis: és important avançar-se a possibles problemes de futur pactant per escrit les obligacions de cada soci i el seu rol (soci capitalista, treballador, i/o membre de l’òrgan d’administració). Cadascun d’ells té particularitats molt diferents, i cal tenir-les clares des del principi. Per això hi ha els pactes de socis.

• Proveïdors i clients: quan sorgeixen els problemes, és quan recordem que hauríem d’haver revisat millor les clàusules dels contractes, si és que en signem.

• El localés el meu principal actiu i acabo signant un contracte estàndard sobre el qual el propietari és més que probable que hagués acceptat una sèrie de canvis que protegirien millor els meus interessos.

• Relació amb treballadors: la contractació adequada dels treballadors i la prevenció de riscos hauria de ser sagrada. Després, quan hi ha una inspecció de treball, un problema amb un treballador o un accident de treball, se’n paguen les conseqüències.

• Fiscalitat i finances: és fonamental un bon assessorament per no córrer riscos de tresoreria, optimitzar les inversions a realitzar i minimitzar el pagament d’impostos d’una forma legal.

• Legalitat que afecta al meu negoci: és imprescindible tenir en compte les lleis vigents que afecten la protecció de dades, el blanqueig de capitals, Internet, consumidors i usuaris, administracions, marques, etc.

 

La societat és tan complexa que resulta molt difícil conèixer totes les normes que ens afecten, però molts empresaris pensen que a Internet poden trobar-hi la resposta. Així, creuen que no necessiten l’ajuda d’un professional. Ara bé, quin risc corren d’equivocar-se? Quin preu té la tranquil·litat? Quan una pime creix prou, no hi ha dubtes en la resposta a aquestes preguntes, però quan està més a prop de l’home orquestra que d’una empresa, és més difícil de respondre-les. A la pime encara li queda molt de camí per acceptar que hi ha qüestions legals importants que requereixen d’atenció i de professionals que l’acompanyin per evitar problemes futurs, perquè l’estadística no perdona!

Enviar Comentari