Revista d'Anàlisi Plural

La qualitat de l’emprenedoria, a la baixa

0
Encara que els missatges que animen a les persones en situació d’atur a emprendre són continus en l’actual context de crisi econòmica, les dades del Global Enterpreneurship Monitor (GEM) corresponents a 2013 mostren que, en realitat, el nombre d’emprenedors i la qualitat de l’emprenedoria ha caigut respecte a abans de la crisi.
L’emprenedoria com a resultat de la necessitat acostuma a tenir menys recorregut.
L’emprenedoria com a resultat de la necessitat acostuma a tenir menys recorregut.     / SHUTTERSTOCK.

Glòria Ayuso

La taxa d’activitat emprenedora total (TEA) va caure en el període 2008-2010 pels efectes de la crisi, atès que la inestabilitat del mercat, la caiguda de la demanda domèstica i la falta de finançament van dificultar la creació de nous negocis. Des d’aleshores, però, els problemes per trobar feina han fet que moltes persones hagin optat per l’autoocupació, de manera que, des del 2012, tant a Catalunya com a Espanya els aturats formen una quantitat desproporcionadament alta dels individus involucrats en activitats emprenedores.

Només un 15% dels emprenedors confien que el seu negoci prosperi fins poder contractar més de cinc persones en els pròxims cinc anys: les noves empreses no són capaces de crear feina

El fet que les persones en situació d’atur busquin autoocupar-se és, sens dubte, positiu. Però, a la pràctica, aquest fenomen “ha revertit sobre la qualitat de l’emprenedoria”, explica Carlos Guallarte, professor d’Economia i Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Global Enterpreneurship Monitor (GEM) Catalunya. Segons Guallarte, l’emprenedoria per oportunitat (aquella que sorgeix no com una necessitat sinó com a resultat de la detecció d’un bon negoci) acostuma a tenir més llarg recorregut, implica la creació de més llocs de treball i sovint comporta innovació o aportació tecnològica. En canvi, bona part de l’autoocupació o emprenedoria per necessitat (que és la que empeny a la majoria dels aturats) es correspon a empreses formades per persones autònomes que no contribueixen de la mateixa manera a l’economia global: “Ara les noves empreses no són capaces de crear feina”, alerta l’expert. Les dades del darrer informe GEM Espanya ho corroboren: només un 15% dels emprenedors contemplen la possibilitat que el seu negoci prosperi fins al punt de poder contractar a més de cinc persones en els pròxims cinc anys.monempresarial-154-TEA-2013-Espanya
Per tant , malgrat que Espanya i Catalunya mantenen la TEA que els correspon (un modest 5,2% el 2013; els països desenvolupats no acostumen a tenir una taxa d’emprenedoria molt alta perquè, a priori, compten amb una oferta de treball per compte aliè de més qualitat), el fet que en els darrers dos anys l’activitat emprenedora per necessitat hagi augmentat del 26% al 29% i es situï set punts per sobre la mitjana de la UE no és positiu. I amb més motiu, quan la xifra espanyola de l’activitat emprenedora per oportunitat (amb un 33%) està 14 punts per sota de la mitjana europea.
Al mateix temps, les noves empreses que sorgeixen de la necessitat estan enfocades al consumidor i no tant a la innovació, i això, indica Guallarte, és un problema afegit perquè “tenim massa empreses dirigides al consum en un moment en què aquest cau”. El director del GEM Catalunya també assenyala la necessitat de recuperar l’aposta per la indústria, la tecnologia i, sobretot, que les noves empreses treballin des del minut zero “pel mercat exterior”.

La baixada de la ràtio de la regeneració empresarial a Catalunya és un altre fenomen que preocupa els experts perquè pot comportar un descens total en l’estoc de companyies del país

Regeneració empresarial
D’altra banda, els experts alerten d’un segon fenomen rellevant per a l’economia domèstica: la baixada de la ràtio de la regeneració empresarial a Catalunya, tendència que pot comportar un descens total en l’estoc de companyies del país, ja que hi ha més abandonaments i tancaments de negocis que noves creacions empresarials. El 2012, per exemple, l’informe GEM Catalunya indicava que “la província de Barcelona va generar només el 69% dels emprenedors novells necessaris per compensar i reemplaçar els empresaris que ho van deixar de ser quan van tancar les seves empreses l’últim any”.
El problema de base, però, segueix sent el mateix des de fa anys: la falta de finançament i les dificultats que hi ha a Espanya per obrir una empresa. Els experts consideren que cal que passi un temps per avaluar la recent Llei d’Emprenedoria aprovada pel Govern espanyol amb la idea de facilitar-ne els tràmits. No obstant això, ja es lamenten que aquesta nova llei continuï sense parar atenció al problema financer i “no consideri la importància de l’emprenedoria d’alt potencial”.

Els comentaris estan tancats.