Revista d'Anàlisi Plural

L’encaix de Catalunya al món… i ara què?

0

Empresa i societat: reptes de futur

Amb una població oficial de 7.518.903 habitants, una taxa d’atur del 19,10%, una variació interanual de l’1,5% del PIB i del -0,1% de l’IPC (dades del tercer trimestre de 2014, segons l’Idescat), Catalunya enceta un 2015 ple d’interrogants sobre quin ha de ser el seu lloc a Espanya i a Europa i com haurà d’assolir-lo. 100 experts opinen respecte a això.

Coordinació: Emma Bouisset

El 29 de setembre passat, el Govern de la Generalitat va presentar el Llibre blanc de la Transició Nacional de Catalunya, un recull dels 18 informes en què els experts del Consell Assessor per la Transició Nacional concloïen que la independència de Catalunya seria viable tant des del punt de vista polític com econòmic i jurídic.
El 9N 2.305.290 persones van desplaçar-se fins a alguna de les gairebé 6.700 meses habilitades per facilitar el procés participatiu (abans consulta alternativa, procés constituent o sobiranista, o referèndum no vinculant). Més del 80% va votar a favor de d’una Catalunya independent en un procés llarg que es començà a gestar amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia el 30 de setembre de 2005 i la posterior sentència del Tribunal Constitucional en contra, i que va assolir el seu punt àlgid durant la manifestació de l’onze de setembre de 2012.

Ara, dos mesos després de realitzar-se aquesta simbòlica votació, Món Empresarial ha volgut prendre el pols del país i preguntar a 100 empresaris, institucions i experts fins a quin punt creuen que la independència tindria uns efectes reals sobre la seva activitat i sobre l’actual escenari econòmic i polític, tenint en compte l’elevada taxa d’atur que encara s’arrossega com a conseqüència de la crisi, els darrers casos de corrupció política a les files dirigents o el pes de les exportacions per al desenvolupament del país.

Més finançament, crèdit i inversió
Majoritàriament, els enquestats han considerat que, si bé podria produir-se un boicot comercial entre Catalunya i l’Estat espanyol, en general, en un escenari d’independència, les empreses aconseguiran més finançament, crèdit i inversió, així com veuran com la capacitat d’internacionalització o l’aposta de les multinacionals anirà a l’alça. Les traves burocràtiques per facilitar la creació de noves empreses també se simplificaran i creixeria l’ocupació.
Menys consens hi ha respecte de l’evolució de la pressió impositiva, els salaris o el preu de l’energia, malgrat que la majoria d’enquestats creuen que aquests conceptes no millorarien si.
Finalment, pel que fa a aspectes com la corrupció política, la malversació de cabdals públics i el tracte de favor als bancs, les opinions estan molt dividides entre els qui creuen que es controlarà i/o seguirà igual.

Infografia: En un escenari d'independència

Enviar Comentari