Revista d'Anàlisi Plural

2030: objectius de desenvolupament sostenible

Acció pel clima

0

Fa gairebé un any, l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia distribuït en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per parlar sobre els principals reptes que recull aquest document, comptem amb la col·laboració de set col·legis professionals que ens en donen la seva visió des del seu àmbit competencial. En aquest article, tractem el tretzè objectiu: com adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

Text: Leo Bejarano. President del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya.


El canvi climàtic és un problema global amb solucions que creen i apliquen els estats, les regions, les ciutats i, a títol personal, tots els ciutadans i ciutadanes del món. Però és indubtable que des del món empresarial s’hi pot fer, i molt. I això no ha de ser cap llast per als comptes de resultats, ans al contrari, és una oportunitat de millora i de fer que el nostre teixit empresarial sigui més competitiu i més resilient als canvis que, amb un enorme consens científic, estan per venir.
Les negociacions internacionals sobre el canvi climàtic que promouen les Nacions Unides nascudes a la Cimera de la Terra a Río de Janeiro l’any 1992 van donar lloc al conegut “Acord Marc”, l’únic acord global per lluitar contra el canvi climàtic, que actualment encara és efectiu i vigent a tots els estats. I a la darrera trobada, la famosa COP de París, el passat mes de desembre, es va aprovar un nou acord mundial sobre el canvi climàtic. Les posicions actuals dels EUA i la Unió Europea estan cada cop més alineades i el programa del president Obama de juny del 2013, així com les últimes decisions de la UE sobre els objectius energètics pel 2030, han facilitat aquest treball braç a braç. I no només ells, països en plena industrialització com la Xina, l’Índia o el Brasil van signar l’acord d’assumir els reptes de la mitigació i una acció favorable al clima.
En aquest context les posicions més estratègiques en l’àmbit empresarial seran les que apostin per l’eficiència en el consum dels recursos, la reducció dels residus i pel consum d’energies renovables, reduint les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle i impulsant, en general, la producció de productes i serveis no contaminants. A tall d’exemple, l’increment en la venda de vehicles elèctrics ha augmentat des de principis d’any un 1.450,0% respecte del 2015. I això no és casual, sinó causal.

[La lluita contra el canvi climàtic] és una oportunitat de millora i de fer que el teixit empresarial sigui més competitiu i resilient als canvis que estan per venir

Una nova actitud empresarial
Si perquè funcionin les coses en un món global hem de deixar anar gasos contaminants a l’atmosfera però, a la vegada, no podem viure en una atmosfera contaminada entrem en una contradicció de la qual la societat cada cop és més conscient.
I no només és l’aire. L’acció climàtica i un desenvolupament sostenible són claus en la lluita mundial contra la fam, l’accés a l’aigua, a l’energia i als recursos naturals en països que a hores d’ara no els tenen garantits, i en previsió que la població mundial rondarà els 9.000 milions de persones l’any 2050.
Per això, l’estalvi, l’eficiència i la suficiència han de passar a formar part definitiva de la nostra actitud vers els negocis i la sostenibilitat. Cal fer servir només allò que necessitem (estalvi) i no malbaratar (eficiència). I, potser el repte més gran, ser conscients dels límits dels recursos i usar aquells que realment necessitem (suficiència) per garantir-nos un futur com a societat en un món global.

Enviar Comentari