Revista d'Anàlisi Plural

Enginyeria i economia circular: els projectes més innovadors

0

El passat 26 d’octubre, el Palau Robert de Barcelona va acollir la 6a edició d’iGenium, trobada anual de totes les associacions d’enginyeria, que organitza l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC). Enguany, la jornada s’ha centrat a aprofundir en l’economia circular com a eix temàtic de recerca, reflexió i debat. Les importants repercussions mediambientals, econòmiques i socials s’han posat de manifest en tots els projectes d’economia circular presentats per professionals i estudiants a l’acte.


El president de l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC), Ricard Granados, ha estat l’encarregat d’obrir la jornada, deixant clar que l’edició d’enguany s’ha dedicat a l’economia circular “per demostrar com l’enginyeria és imprescindible per a trobar solucions que contribueixin a un creixement ambiental més sostenible i socialment important”. Així mateix, Granados ha subratllat la importància que els enginyers concibeixin des del mateix moment del disseny “productes i línies de fabricació i de reciclatge vinculats a una economia sostenible, baixa en carboni, eficient i econòmicament competitiva”.

Catalunya, al mapa de l’economia circular
D’altra banda, com ha afirmat el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, “l’objectiu és reduir els residus el mínim possible i, en aquest sentit, Catalunya no es vol quedar enrere”, doncs “compta amb els actius, l‘expertise, el mercat, les empreses tractores, les pimes, les startups, els centres tecnològics, i els grups de recerca i tecnologia necessaris per a ser un referent internacional en l’àmbit de l’economia circular”. Segons dades ofertes per Palacín, el mapa català compta amb 391 empreses vinculades a l’economia circular que facturen 2.100 milions d’euros i donen feina a 70.500 treballadors.

L’aposta dels professionals per l’economia circular i la recerca en l’àmbit universitari
Joaquim Llagostera, secretari de Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, ha introduït la primera taula rodona que ha donat a conèixer els projectes professionals presentats: Manresa en simbiosi, Gestora de Runes de la Construcció al Port de Barcelona, Economia Circular i AiguaCadena de valor de l’ús de la fusta provinent de la gestió de boscos públics catalans, i Projecte Labdoo: Junts, l’Educació a l’abast de tot el Món.

A la jornada, ha quedat palès que l’enginyeria és una de les claus de l’ecosistema industrial i econòmic que pot trobar solucions transformadores, amb un marcat accent de progrés i sostenibilitat.

Acte seguit, l’iGenium’17 ha continuat amb l’exposició dels següents projectes universitaris d’economia circular, coordinats per Joan Carles Tarrason, de l’Associació d’Enginyers de Mines: UP!(eC)2. Canvi de paradigma, de consumidors a generadors energètics al Cicle Integra de l’Aigua, i Polieco-sign.

Debat d’experts i cloenda
El darrer bloc temàtic d’iGenium17 l’ha protagonitzat un diàleg d’experts, els quals han analitzat alguns exemples d’inversions responsables que ja s’estan donant en l’àmbit de l’economia circular. Moderada per la periodista de Catalunya Ràdio, Nati Adell, hi han participat Xavier Fàbregas, director general de Caixa d’Enginyers Gestió i col·laborador del Màster de Mercats Financers de la Universitat de Barcelona; Mercè Tell, managing partner de Nekko Capital; Josephine Ragni, social investment manager de Fundació Netri, i Juan Àlvarez de Lara, cofundador & GP d’Origen Ventures Fund i CEO & Founder Seed&Click.

La cloenda oficial de iGenium17 ha anat a càrrec de Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Rius ha volgut subratllar que l’economia circular i la sostenibilitat són conceptes molt relacionats. En aquest sentit s’ha referit a la recent llei de canvi climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya, amb l’objectiu d’estalviar materials i recursos. Finalment, Rius ha incidit en la idea que l’economia circular implica dissenyar els productes i serveis de manera sostenible “per tal de necessitar menys recursos i generar menys externalitats negatives”. En aquest sentit, les noves tecnologies i l’Internet de les coses “ens han d’ajudar en el camí cap a l’economia circular”.

Més informació sobre els projectes presentats aquí.

Enviar Comentari