Revista d'Anàlisi Plural

Lluny d’assolir la igualtat salarial: a Europa les dones cobren un 16,3% menys que els homes

0

Avui és el Dia europeu de la Igualtat Salarial o el dia en què es posa de manifest que des de principis de novembre fins a finals de desembre les dones europees treballen sense percebre cap remuneració, si ho comparem amb els homes. Una realitat que el passat dimarts la Comissió Europea va fer palesa amb una sola xifra: la bretxa salarial en el conjunt dels 28 països de la UE és encara del 16,3%.


“La igualtat de gènere, inclosa la igualtat salarial entre homes i dones, és un dels valors fundacionals de la UE. Però encara som lluny d’haver-la assolit: en els darrers anys la desigualtat salarial per raó de gènere no ha millorat gaire”. D’aquesta manera, i amb les xifres a la mà, van voler valorar el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i les comissàries Marianne Thyssen i Věra Jourová una problemàtica que en ple segle XXI encara afecta la meitat de la població.

Les dones de la UE guanyen un 16,3% menys de mitjana per hora treballada que els seus companys homes. A Espanya, la diferència és del 14,9%

A més a més, des de la Comissió es va deixar clar que la desigualtat salarial no és l’única qüestió a la qual s’ha de posar fi. Les autoritats europees també van denunciar que les dones acostumin a tenir feines més mal pagades, que aconsegueixin menys ascensos o que estiguin infrarepresentades en els càrrecs directius. D’altra banda, els estudis més recents sobre l’assetjament sexual demostren que sovint elles han de fer front a entorns laborals hostils amb tot el que això comporta: conseqüències negatives evidents en el seu desenvolupament professional i en el seu benestar.

LES XIFRES DE LA UE:

  • El 2016 hi havia a Europa un 33% de dones amb estudis superiors i un 29% d’homes.
  • La taxa d’ocupació femenina és 11,6 punts percentuals inferior a la dels homes.
  • Només 1 dona de cada 14 presideix algun consell d’administració.
  • Només 1 dona de cada 20 és directora executiva (CEO).

La Comissió Europea vol encapçalar la lluita contra aquesta injustícia. D’aquí a poques setmanes presentaran un pla d’acció per tal de fer front a la desigualtat salarial per raó de gènere 

PROPERES CITES A FAVOR DE LA IGUALTAT DE GÈNERE:

  • 17 de novembre: Presentació del Pilar Europeu de Drets Socials a la Cimera social sobre ocupació justa i creixement. Anirà a càrrec de les tres institucions de la UE (Comissió Europea, Consell i Parlament Europeu).
  • 20-21 de novembre: Col·loqui anual “Els drets de la dona en temps turbulents”. Es dedicarà una part del programa a esbrinar noves solucions per a fer front a la desigualtat salarial per raó de gènere.

Enviar Comentari