Revista d'Anàlisi Plural

Recomanacions editorials

0

Text: Berta Seijo


big data: atrapando al consumidor
Autor: Josep-Francesc Valls
Editorial: Profit Editorial
Connectar amb el consumidor s’ha convertit en l’objectiu més preuat de les empreses que aspiren a sobreviure a la revolució digital i (per què no) a deixar la seva empremta en la societat. Per a aconseguir-ho és fonamental conèixer el client, saber què vol ara i què voldrà en el futur. En aquest punt entra en joc el big data o, en altres paraules, la ingent quantitat d’informació que cadascun de nosaltres genera al llarg de la seva vida. Tot és susceptible de convertir-se en una pista per a l’empresa que desitja vendre’ns els seus productes o serveis; qualsevol rastre que deixem a Internet pot ser utilitzat per a elaborar patrons de la nostra conducta. De fet, ja s’utilitza. I això, Josep-Francesc Valls, catedràtic del departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE i autor d’una obra dedicada a desvetllar els secrets d’aquesta tecnologia de moda, últimament tòpic imprescindible a trobades i fòrums empresarials, ho sap molt bé.
En definitiva, Big data: atrapando al consumidor ofereix alguns consells i recomanacions perquè les organitzacions puguin treure profit dels nous mecanismes que la Xarxa els posa a disposició, i perquè siguin capaços d’establir una bona relació amb els seus clients.


LA ECONOMÍA DEL BIEN COMÚN
Autor: Jean Tirole
Editorial: Taurus
Jean Tirole és un dels Nobels d’Economia més populars entre el gran públic. En efecte, és un referent, un dels economistes més influents del món, i així ho ha demostrat amb la seva última obra: èxit de vendes a França (editat, enguany, en castellà per Taurus) que apropa a l’audiència part dels treballs i teories gràcies als quals va guanyar el guardó més prestigiós del món el 2014.
La economía del bien común és una espècie de manual didàctic, allunyat dels tecnicismes i del llenguatge acadèmic més ranci, que defensa el paper d’aquesta ciència considerada per molts lúgubre i poc útil per al ciutadà normal i corrent. Tirole respon en aquest llibre a totes les preguntes que es plantegen avui dia aquells que volen entendre l’economia. Respostes, però també solucions renovadores per als grans temes que incendien actualment el debat al carrer i als mitjans de comunicació: ocupació, canvi climàtic, malestar a Europa, reptes que planteja l’univers digital, etc.
Amb aquest assaig, l’economista (i enginyer de Ponts i Camins) francès deixa clar que el seu projecte de vida –com ell mateix ha afirmat en diverses ocasions– és divulgar economia per a aconseguir un món millor.


la cuarta revolución industrial
Autor: Klaus Schwab
Editorial: Debate
Potser el seu gran èxit personal fou fundar, el 1971, el Fòrum de Davos, però Klaus Schwab és, al seu torn, un economista i empresari alemany a qui el món de les noves tecnologies apassiona ferventment. Precisament, d’elles, i del canvi de paradigma que aquestes novetats han comportat tracta el seu últim llibre, La cuarta revolución industrial. Bon títol per a una obra que pretén descriure les característiques clau de la també coneguda com Indústria 4.0, i ressaltar les oportunitats i dilemes que aquesta planteja.
Lluny de dibuixar un futur dominat pels robots i sense esperança per als humans, Schwab augura un escenari il·lusionant i beneficiós per a tothom. Ara bé, per al creador del Fòrum Econòmic Mundial, per aconseguir-ho serà realment necessària “la interacció i col·laboració entre fronteres acadèmiques, socials, polítiques, nacionals i industrials”. Perquè, seguint amb el missatge que s’extreu de la narració, només gràcies a elles es podrà impulsar un món veritablement pròsper, que no beneficiï exclusivament la minoria.
Per últim, cal destacar que tant la seva experiència personal com les converses amb empreses, governs i líders de la societat civil han estat una gran font d’inspiració per a Schwab.


el inversor inteligente
Autor: Benjamin Graham
Editorial: Deusto
Benjamin Graham va morir fa més de quatre dècades, però ningú no pot negar que la seva influència com a conseller en estratègies d’inversió segueix avui dia més vigent que mai. Prova d’això és que la seva obra mestra, una autèntica bíblia per a professionals de les finances, ja va per la seva dissetena edició en castellà.
El inversor inteligente és un llibre dens, però pràctic, sobre la inversió en valor, una forma d’operar que consisteix a comprar accions a un preu menor al del seu valor intrínsec i esperar que el mercat les torni a valorar adequadament.
Qui fou mentor de Bill Gates i Warren Buffett (entre d’altres) alerta els seus lectors sobre com evitar errors d’estratègia i poder assolir així els seus objectius. Ara bé, estem davant d’una manera d’apropar-nos a la borsa que es basa en el llarg termini i que requereix, al seu torn, molta paciència. Poc recomanable, doncs, per a especuladors que només busquen el guany i als quals l’empresa els importa ben poc.
L’edició més recent d’aquesta obra publicada per primera vegada el 1949 compta, a més a més, amb les aportacions del periodista financer Jason Zweig. El columnista de The Wall Street Journal ha actualitzat el text de Graham amb exemples de situacions reals viscudes en el món de les finances en els últims anys.

Enviar Comentari