Revista d'Anàlisi Plural

Perspectiva del trimestre: Dades de creixement 2016-2017 i projeccions 2018-2019

0

El gener del 2018, l’FMI va publicar la seva actualització de previsions de creixement de l’economia mundial centrades en el període 2018 i 2019 i que recollien una revisió lleugerament a l’alça de les estimacions. Les projeccions de l’FMI se situen en un 3,9% per a aquest any 2018 i la mateixa dada pel 2019, en ambdós casos amb una millora de dues dècimes respecte de les xifres publicades l’octubre passat.

JOAN TUGORES QUES. Catedràtic d’Economia de la UB.


El quadre adjunt mostra de manera una mica més desagregada les dinàmiques previstes per l’FMI. La revisió a l’alça es deu bàsicament a unes aportacions més positives del conjunt de les economies avançades, tant els Estats Units com la zona euro, encara que el diferencial en favor del conjunt de les economies emergents i en desenvolupament continuaria lleugerament a l’alça. La desacceleració més suau del previst de la Xina i el manteniment dels espectaculars ritmes a l’Índia, juntament amb una modesta recuperació a l’Amèrica Llatina, en serien alguns dels factors explicatius.

Pel que fa al nostre entorn més proper, Europa, en general, i la zona euro, en particular, veuen revisades a l’alça les seves previsions, especialment Alemanya (mig punt més), mentre que Espanya manté un (comparativament  amb el conjunt de la zona euro) bon ritme de creixement, encara que en desacceleració des del 2016.

Però l’FMI insisteix que les bones dades – “prospectiva més brillant, mercats optimistes”, diu, literalment– no han de fer oblidar els riscos a mitjà termini. L’economista en cap de l’FMI, M. Obstfeld, insisteix que les friccions sociopolítiques i geoestratègiques continuen gravitant de forma delicada sobre l’economia global, i recalca que el risc més gran és la complaença. I afegeix que seria un error creure que l’aparent bonança macroeconòmica és “la nova normalitat” que deixaria enrere la crisi. Recuperar marges de maniobra de cara a una propera crisi i fer les reformes que millorin l’eficiència i la inclusivitat continuen essent reptes a assumir. En una línia semblant, la necessitat de “crear un futur compartit en un món fracturat” va ser el tema del Fòrum de Davos el passat gener.

Llegeix també: 

Enviar Comentari