Revista d'Anàlisi Plural

Tendència en la composició dels consells de l’IBEX

0

El nombre de dones en els consells d’administració de les empreses de l’Ibex 35 s’ha reduït per primera vegada en cinc anys, en passar de 92 a 90, segons recull l’XIII Informe sobre juntes generals d’accionistes de les empreses de l’Ibex 35.

JOSÉ RAMÓN PIN ARBOLEDAS. Professor de Direcció de Persones a les Organitzacions d’IESE Business School.


Aquest descens no reflecteix una tendència general, sinó que és conseqüència dels canvis a les empreses que integren aquest índex borsari. La substitució d’FCC, OHL i Sacyr, que el 2016 aportaven nou conselleres, per Cellnex, Meliá Hotels i Viscofan, que només n’aporten tres, explica el retrocés.

L’informe, elaborat pel Foro de Buen Gobierno y Accionariado, que lideren l’IESE i Atrevia, assenyala, també, que al llarg del 2017 es va reduir el nombre total de consellers, passant de 460 a 451. Però, de nou, es tracta d’ un descens motivat pel canvi d’empreses.

La realitat és que només sis companyies van reduir el nombre de membres dels seus consells, mentre que vuit el van incrementar, encara que gairebé totes es mantenen per sota del límit màxim de 15 membres recomanat pel Codi Unificat de Bon Govern.

Per tipologia, es reforça la presència dels consellers independents, que ja representen més del 51% del total. Un increment que va en detriment dels consellers executius i dominicals, que se situen en el 16% i 24%, respectivament.

Pel que fa a la participació a les juntes generals d’accionistes (67%), es manté la suau tendència a la baixa iniciada el 2015.

No obstant això, es va duplicar el nombre d’empreses que registren una participació superior al 80%, en passar de cinc companyies el 2016 a 11 el 2017. La de més assistència va ser la de Meliá Hotels, amb gairebé el 88%.

Quatre de cada cinc companyies de l’Ibex 35 van difondre la Junta General d’Accionistes a les seves xarxes socials, entre les quals destaquen Twitter (65%) i Facebook (44%). A més, el 24% de les empreses disposa ja d’una aplicació mòbil per a accionistes.

Per assolir la paritat en els Consells, trigarem gairebé mig segle: en els últims cinc anys, la mitjana d’incorporacions de conselleres ha estat de 4,8, de manera que a aquest ritme la paritat s’aconseguiria d’aquí 47 anys.

Enviar Comentari