Revista d'Anàlisi Plural

Perspectiva del trimestre: Incerteses i asimetries

0

L’actualització de previsions per part de l’FMI, realitzada el juliol del 2018, és una bona mostra de les incerteses a mitjans d’any.

JOAN TUGORES QUES. Catedràtic d’Economia de la UB.


Pel que fa al creixement econòmic global esperat per aquest any, l’FMI manté la xifra a escala global en un 3,9 (tant pel 2018 com pel 2019), donant, en cert sentit, per finalitzat l’impuls a l’alça des del 2016. Però s’hi destaquen algunes asimetries, que fan revisar el concepte optimista dels darrers temps d’una expansió sincronitzada a escala mundial.  I també s’hi accentuen els riscos de revisar aquestes previsions a la baixa, amb especial èmfasi en l’evolució del comerç mundial, a més de la referència habitual, els darrers temps, a eventuals reaparicions de fragilitats financeres.

De fet, les previsions del volum de comerç internacional de béns i serveis són ara d’un creixement del4,8% el 2018 i del 4,5% el 2019, amb revisions a la baixa respecte a les estimacions de l’abril passat de 3 i 2 dècimes respectivament. Els conflictes comercials amb tensions proteccionistes que estarien passant de la retòrica als fets explicarien, en especial, una revisió a la baixa de mig punt del comerç de les economies avançades, que es veurien més afectades que les emergents.

Pel que fa a les dades de creixement resumides al quadre adjunt quadre adjunt, continuen les diferències entre els Estats Units i Europa (amb revisions a la baixa de les grans economies de la UE, excepte Espanya), mentre que es mantenen les previsions pel conjunt de les emergents, que amplifiquen els seus diferencials el 2018 i 2019 respecte a les avançades. Però dins del grup de les emergents, també hi apareixen asimetries entre els exportadors de petroli en revisions a l’alça (especialment l’Aràbia Saudita) i els problemes que s’apunten (de nou) a l’Amèrica Llatina, amb una revisió a la baixa de mig punt al Brasil pel 2018. Àfrica continua a bon to, així com les principals asiàtiques, relativitzant-se la suau inflexió de la Xina i una certa moderació de les xifres espectaculars per a l’Índia.

Enviar Comentari