Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Luis Pardo, Conseller delegat i CEO de Sage Iberia

0

Davant l’evidència que en un futur més proper que no pas llunyà les empreses seran digitals o no seran, conversem amb Luis Pardo, conseller delegat i CEO de Sage Iberia per descobrir què han de fer les companyies si no volen quedar-se fora del mercat a causa del nou canvi de paradigma.

Text: Emma Bouisset


L’octubre del 2017 van llançar Sage Business Cloud i aquest any la seva aposta tecnològica s’amplia: a més de fer-ho en el núvol, estan invertint en bots (programes informàtics que efectuen automàticament tasques repetitives a través d’Internet), IA, IoT, realitat virtual, data services… Som prou conscients de l’impacte que tindran aquestes revolucions tecnològiques en els negocis i els avantatges competitius que hi aporten?

Si bé és cert que les companyies tenen més present la importància de digitalitzar els seus processos, a Espanya encara hi ha un retard tecnològic important respecte d’altres països europeus. Entre d’altres motius, aquí hi ha una clara manca de cultura d’inversió tecnològica, on els projectes de transformació digital es veuen més des de l’òptica de la despesa que com una inversió fonamental per assegurar la viabilitat del negoci en el marc de la revolució digital. A més, falta coneixement i talent que pugui liderar aquests canvis. Un canvi en la manera de pensar i actuar, entre d’altres aspectes, permetria a les empreses d’adaptar-se a aquesta revolució digital i d’aprofitar els avantatges de la digitalització, tant a nivell de recursos com d’oportunitats d’expansió del model de negoci. A Sage, cada vegada més, estem incloent aquestes tecnologies en les nostres solucions per seguir fomentant la immersió en els serveis intel·ligents que permeten l’optimització de les tasques administratives tradicionals i permetent als nostres clients de dedicar tot el seu temps al core dels seus negocis. Li dono una dada: les empreses espanyoles dediquen més de 210 dies l’any a fer tasques burocràtiques i administratives que aporten valor 0 al negoci quan, digitalitzant-lo, l’augment de la productivitat ajudaria a incrementar el PIB del nostre actual 2,7% al 10% en els propers anys. És una xifra bestial i que, en definitiva, permetria a les empreses de vendre més i ser més rendibles, deixant Espanya amb garanties de futur per a, de forma sostenible, estar al capdavant dels 20 països més competitius del món en la pròxima dècada.

“[A Espanya] la manca de cultura en inversió tecnològica fa veure els projectes de transformació digital més des de l’òptica de la despesa que com una inversió fonamental per assegurar la viabilitat del negoci.”

Luis Pardo afirma que “només comprem allò que comprenem”. Per això, al seu parer, per a aconseguir accelerar la implantació del cloud computing a Espanya, la formació de les generacions més veteranes és clau.

I no obstant això, tan sols un 15% de les empreses espanyoles està operant dins el model cloud. Què passa si la meva companyia no assumeix aquest canvi de paradigma?
Malgrat que els avantatges de la transició dels processos de negoci al núvol són evidents, és cert que no totes les empreses tenen el mateix potencial per dur a terme aquesta adaptació a la mateixa velocitat. És per això pel que, des de Sage, adaptem les nostres solucions i la seva implementació a cada tipologia d’empresa i a les seves necessitats i, per això, diem que “acompanyem” les empreses en la seva transició al núvol.
Hi ha un altre factor que m’agradaria comentar, i és el factor generacional del decisor de compra de cloud. Quan parlo amb un millennial sobre la nostra solució de programari de gestió, aquest només em pregunta què pot fer el teu software per la meva empresa, no esmenta el cloud perquè ja el coneix i el dona per fet. Quan la mateixa conversa la tinc amb la generació X, I o Sènior, les preguntes fan referència a entendre què és el cloud. La formació de les generacions més veteranes, per tant, també serà clau per trencar el sostre de vidre d’allò desconegut. Està demostrat que només comprem el que entenem. En això hem d’apressar-nos ja que permetrà accelerar la implantació del cloud computing a Espanya, com ja ha passat en altres països com els EUA, on ja suposa més del 50% del mercat i segueix creixent amb força a doble dígit.

Com accelerem la digitalització d’autònoms i pimes, que representen el 62% del nostre PIB i 2/3 de l’ocupació a Espanya?
La digitalització ha de ser una partida d’inversió de les pimes i autònoms, que després han de decidir en quina part de la cadena de negoci té més sentit d’implantar-hi la tecnologia: o bé per increment de vendes, reducció de costos, interrelació amb clients o expansió del negoci; o bé la combinació de dos o més factors. I com no, també han d’abordar els cinc següents passos bàsics en qualsevol etapa de digitalització: decidir, invertir, implantar, formar-se i molta acció.
Històricament, les empreses que sobreviuen als nous paradigmes són aquelles que millor saben adaptar-se als canvis. En el cas de la nova era digital, ho seran aquelles que incorporin la tecnologia i la innovació als seus processos de negoci. Per això, per seguir desenvolupant-se en l’era digital, els empresaris i directius necessiten formar-se en aquest camp i invertir en els seus negocis en aquelles tecnologies que els permetin diferenciar-se tant a nivell professional com des del punt de vista del seu model de negoci. Així mateix, també han de considerar la importància de la gestió de dades com a clau per unir tecnologia i coneixement, ja que la seva correcta administració crea avantatges competitius molt potents i sostenibles.

Mirem enrere: Sage va néixer com una empresa emergent el 1981 i, avui dia, té 13.000 empleats i milions de clients a tot el món. L’any passat van aconseguir una facturació de 1.900 milions d’euros, fet que suposa un creixement del 7% dels ingressos orgànics respecte del 2016. Quins diria que han estat els factors clau del seu èxit?
La clau de l’èxit de la companyia ha estat saber detectar les necessitats de les petites i mitjanes empreses per adaptar les seves solucions de la millor manera per a satisfer-les. L’equip de Sage tenia en la seva visió automatitzar els processos de comptabilitat en el seu propi negoci, i un cop creat el programari que ho va aconseguir, es va adonar que altres empreses també podien tenir aquesta necessitat i beneficiar-se’n. Tants anys després, la clau del nostre èxit segueix sent la mateixa: facilitar i automatitzar tots els processos de gestió de negocis per a les pimes perquè aquestes puguin seguir fent créixer els seus negocis. A Sage, ens preocupem per oferir a cada pime, emprenedor i despatx professional la solució que millor s’adapti a les seves necessitats, proporcionant-los servei d’assistència de màxima qualitat durant la implementació i el manteniment de la solució de Sage per aconseguir que la nostra tecnologia cobreixi tots els processos vitals del seu negoci i que això sigui beneficiós per al client.

“La digitalització ha de ser una partida d’inversió de les pimes i autònoms, que després han de decidir en quina part de la cadena de negoci té més sentit d’implantar-hi la tecnologia.”

Vostè va incorporar-se a la companyia el 2001 i des de fa quatre anys ocupa el càrrec de CEO de SAGE Iberia i d’executive vice president dins de l’Executive Team mundial. Al llarg d’aquest temps, quins diria que han estat els grans desafiaments (interns i externs) als quals ha hagut de fer front? Com els ha abordat?
Internament el repte ha estat transformar la nostra companyia d’una companyia internacional a una multinacional global. Sempre he dit, i ho segueixo mantenint, que és molt més difícil transformar que no pas crear. Es tracta d’una nova forma de treballar, amb noves regles de joc i comportaments. I tots aquests canvis es fan mentre el vaixell navega, per tant, amb canvis de vent i marea que t’obliguen a ajustar les veles de forma constant. La metamorfosi més important es produeix en la cultura. A més, no hi ha cap manual que et permeti replicar un model d’una companyia a una altra, i aquí, el teu equip directiu, el talent, la gestió del change management i una visió il·lusionant per a l’equip en la qual perseverar són vitals per a tenir èxit.
Externament, en el mercat, el desafiament ha estat i és digitalitzar les empreses. Moltes estan informatitzades, de fet, ho està el 98%, però molt poques digitalitzades i en el núvol. Canviar els models on premise del programari de gestió (en propietat) dels partners i dels nostres clients cap al cloud computing, amb noves tecnologies, no ha estat fàcil, ja que a Espanya el mercat cloud avui és el 15% del mercat, mentre que als EUA és més del 50%. Per tant, hem hagut de formar i convèncer de tots els beneficis del cloud. Volem que les nostres empreses espanyoles siguin tan competitives com les angleses o americanes, i el repte segueix sent que adoptin noves solucions cloud a més velocitat i aprofitin tot el potencial del núvol per gestionar millor els seus negocis i fer-los més grans.

Diria que ha aconseguit assolir els objectius que es va marcar quan va ingressar a Sage?
Des del punt de vista de resultats i objectius tangibles, sí. A Iberia creixem a doble dígit i hem canviat a un model de subscripció, amb una innovació frenètica en productes i serveis. Per exemple, aquest any passat, vam llançar en 12 mesos sis solucions de programari de gestió completament noves al mercat; cap competidor no ha fet mai aquest desplegament en la història, i el millor és la satisfacció dels nostres clients i del nostre propi equip. Però això és només l’inici del viatge. El més important per a mi és seguir millorant l’experiència dels nostres clients fins a ser best in class i digitalitzar la pime. En aquest destí, en aquest somni, seguiré i seguirem treballant dia a dia fins a aconseguir-ho.

“És molt més difícil transformar que no pas crear.” 

Què creu que ha aportat Luis Pardo a la companyia?
Això ho hauria de preguntar a l’equip humà de Sage, als nostres clients, partners, proveïdors i inversors. Per a mi els negocis són molt personals: no hi faig distincions, i poso i contagio passió en tot el que faig. Millorar l’experiència dels clients, fer créixer el talent, portar innovació tangible al mercat i el creixement i la rendibilitat sostinguda dels negocis són els pilars sobre els quals baso el que jo entenc com a aportar valor. La meva funció és dirigir el vaixell, però en definitiva jo sóc un més de la tripulació. A Sage treballem en equip i aquí hi ha un equipàs molt professional i fantàstic que pensa i viu per i per als nostres clients.

On voldria veure’s d’aquí a 10 anys?
No m’ho plantejo, i és que a mi m’agrada gaudir del present. El futur no es dissenya, es fa i es construeix cada dia. El que sí m’agradaria veure d’aquí a 10 anys és com el meu equip ha crescut i té èxit professional, i com hem aconseguit la major disrupció tecnològica en empreses quant a cloud i noves tecnologies. La cirereta del pastís és que escrigui un llibre sobre com entre tots hem pogut millorar de forma considerable la competitivitat de les empreses i hem aconseguit fer que la qualitat de vida dels professionals que hi treballen millori també. Aquest llibre seria la constància escrita que canviem la vida de les persones, millorem l’economia i, en definitiva, deixem un benefici a la societat perdurable.

AL servei de la pime

Llicenciat en ADE per European University (summa cum laude), Màster en Direcció General per l’IESE, MBA per EADA i Màster en Ciències dels Negocis per Barcelona Management School, Luis Pardo Cespedes (Barcelona, 1968) du el món dels negocis a la sang. Pertànyer a una família de petits i mitjans empresaris va marcar la seva vida i carrera, com ell mateix reconeix en el seu blog (www.luispardocespedes.com). Amb la incorporació a Sage el 2001 -previ pas per multitud d’empreses i multinacionals de diferents sectors d’activitat- aconsegueix la seva gran oportunitat. Després d’ocupar diversos càrrecs directius en el Grup, com la direcció general de Clients i Serveis per a Europa, el 2014 és nomenat CEO i conseller delegat de Sage Iberia i membre del Comitè de Direcció d’Europa, desenvolupant una tasca que l’apassiona: treballar per i per a la pime. Una vocació reconeguda des de Sage amb el premi al Best World # 1 Leader, el premi al CEO de l’any 2017 del diari La Razón, el Leadership Award per l’EU Business School o L’Estrella d’Or de l’Excel·lència Professional. A més és membre del Consell d’Acció Empresarial de la CEOE, del Consell assessor de Foment del Treball i la seva Xarxa d’Innovació i Tecnologia, del Club Màlaga Valley i del Governance Council de la British Chamber of Commerce a Espanya, a més de president de l’International Madrid Business Club.

Enviar Comentari