Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Aleix Planas. Director del Saló Bizbarcelona

0

Després d’un any convuls per al teixit empresarial del país, Bizbarcelona torna a obrir les seves portes, en un saló centrat en quatre eixos: emprenedoria, creixement, start-ups i innovació. Parlem amb el seu director, Aleix Planas, per reflexionar sobre els reptes de futur per reactivar els negocis de petites i mitjanes empreses.

Text: Adrià Gratacós Torras
Fotos: Bizbarcelona


“Les empreses del futur hauran d’apostar per la digitalització, la flexibilitat en processos i el treball col·laboratiu amb altres companyies”

 

Els estralls econòmics i socials generats per la COVID-19 han portat moltes empreses a un moment de transformació. Què ens trobarem enguany de diferent a Bizbarcelona?
BizBarcelona va ser un dels pocs esdeveniments que es van celebrar al 2020, malgrat la pandèmia, per tal d’ajudar a reactivar l’activitat econòmica i l’ocupació de Barcelona. Aquest any volem fer un pas més per impulsar aquesta reactivació, aplegant el màxim de recursos, idees i eines possibles perquè les persones emprenedores i les pimes puguin encarar millor i adaptar els seus negocis a la postpandèmia. L’ecosistema emprenedor i empresarial de Barcelona és molt dinàmic i té ganes de retrobar-se de nou. Per això enguany potenciarem les activitats de networking . Volem que la d’enguany sigui una edició molt participativa.

El lema d’aquest 2021 és “innovació i talent per reactivar negocis”. La pandèmia obligarà moltes empreses a repensar el seu model de negoci?
Efectivament, la pandèmia ha portat molts canvis socials, econòmics, tecnològics i de consum; alguns dels quals han arribat per quedar-se. Això implica adaptar i repensar models de negoci, formes de treballar, de comercialització de productes, de gestió empresarial, de relació amb els clients i proveïdors… És a dir, caldrà innovar en tots els àmbits de l’empresa. Per aconseguir-ho serà necessari incorporar, gestionar i retenir tot tipus de talent. Això és el que mostrarem a Bizbarcelona.

“L’ecosistema emprenedor i empresarial de Barcelona és molt dinàmic i té ganes de trobar-se de nou, per això enguany potenciarem les activitats de networking. Volem que la d’enguany sigui una edició molt participativa.”

La innovació és un terme molt lligat amb la tecnologia. I la revolució digital està suposant una bretxa de competitivitat entre pimes i grans empreses. Com es pot ajudar les pimes a assolir la transformació digital?
Associar exclusivament innovació i tecnologia és una confusió bastant estesa. Però s’ha d’entendre la innovació com la capacitat de resoldre problemes, de trobar solucions que tinguin un impacte en activitats concretes o en l’entorn i les persones. La tecnologia et dona eines per poder innovar i, lògicament, en l’era de la connectivitat és obligat incorporar la digitalització per augmentar la resiliència dels negocis i fer-los més competitius. Les pimes estan portant a terme aquesta transformació i poden accedir a ajudes econòmiques i assessorament, no només per invertir en tecnologies, sinó també per promoure el canvi cultural que els cal per tal de capacitar les persones amb les habilitats adients.

Bizbarcelona sempre ha estat molt lligat a la capital catalana. Tot i la pandèmia, Barcelona seguirà sent una ciutat atractiva per als negocis?
No en tinc cap dubte. Barcelona és una ciutat dinàmica, acollidora, que ha convertit la innovació, el desenvolupament tecnològic i científic, el disseny, l’oferta comercial, la gastronomia i els serveis de qualitat en elements de la seva identitat. És una ciutat que té i és capaç d’atraure tot tipus de talent i això n’augmenta el potencial per als negocis.

En què pot ajudar Bizbarcelona una persona emprenedora?
Les persones emprenedores hi trobaran inspiració per ajudar-les a completar amb èxit el camí que va de la idea al negoci. Hi haurà un eix específic de conferències en què experts de referència donaran consells, explicaran tècniques, eines i recursos i on s’hi podran conèixer casos reals per mostrar noves perspectives d’emprenedoria. També Bizbarcelona posa a l’abast recursos, solucions i serveis per superar els reptes que planteja el procés de creació d’un nou negoci; des del finançament fins a la gestió i l’estratègia empresarial, passant per la comunicació i el màrqueting, les vendes o els aspectes legals, entre d’altres.
També oferim assessorament personalitzat a través de les entitats promotores de l’esdeveniment que treballen en la dinamització de l’ecosistema emprenedor i fem activitats de networking i tallers per adquirir habilitats d’utilitat.

“Les pimes estan portant a terme la transformació digital i poden accedir a ajudes econòmiques i assessorament, no només per invertir en tecnologies, sinó també per promoure el canvi cultural que els cal.”

Amb els reconeixements “Barcelona mai s’atura” busquen negocis innovadors i amb talent. Estan satisfets amb la resposta del teixit emprenedor de la ciutat?
Sí. Després de la bona acollida de l’any passat tornem a convocar aquests reconeixements per posar en valor la feina de pimes, entitats i persones emprenedores que han destacat durant el 2020 i el 2021 en l’aplicació de la innovació i el talent en la transformació dels seus negocis. Atesa la situació tan complicada que estem vivint, trobar i donar visibilitat a projectes que han tingut impacte en l’entorn, les persones i els processos de les empreses pot resultar inspirador.

Enguany Bizbarcelona se celebrarà juntament amb el Saló de l’Ocupació. La formació és un element clau per a la generació de talent?
Sí. Com ja vam fer l’any passat, Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació se celebraran conjuntament per sumar sinergies, esforços i poder de convocatòria. Tenim l’objectiu d’impulsar la reactivació econòmica i l’activitat empresarial, a més de les oportunitats laborals i de reinvenció professional. L’actitud emprenedora i el talent seran el nexe de tots dos salons, que es fan en el marc de BcnTalent, un conjunt d’esdeveniments i activitats que es duran a terme a la capital catalana la setmana prèvia per posar en valor el potencial transformador del talent aplicat a empreses i negocis.

La pandèmia ens ha ensenyat que vivim en un món canviant. Com hauran de ser les empreses del futur per adaptar-se a possibles imprevistos com la COVID-19?
Les empreses del futur hauran d’apostar per la digitalització, la flexibilitat en processos i el treball col·laboratiu amb altres companyies. A més, i el més important, hauran de posar les persones al centre del seu desenvolupament com a empresa.

L’ecosistema start-up és el que creix més a Catalunya: un 60% en els darrers cinc anys, segons dades d’Acció. El futur del teixit empresarial del país passa per adoptar una cultura més semblant a la de les start-ups?
Crec que el futur de les empreses passa per interioritzar clarament valors com l’orientació a objectius, la flexibilitat i l’aposta per la innovació continua i oberta.

Y Bizbarcelona, ¿qué retos se fija más allá de esta edición?
Queremos seguir siendo referente y aglutinador del ecosistema emprendedor de Barcelona y su área metropolitana. También queremos adaptar nuestros contenidos a las necesidades que vayan surgiendo, de manera que las empresas, y especialmente las pymes, sigan creciendo. Nuestro reto es adelantarnos y detectar las tendencias que marcan el desarrollo de los negocios. De esta manera, podemos ayudar a nuestros visitantes a adaptarse a cualquier coyuntura.

Enviar Comentari