Revista d'Anàlisi Plural

L’empresa en pilot automàtic?

0

La ciència de la dada i la IA obren les portes a múltiples possibilitats per a l’empresa i la presa de decisions. També per a la direcció general i la manera com es formalitza i s’executa l’estratègia. Ja han arribat els cotxes autònoms: aviat tindrem empreses en mode pilot automàtic?

MANU CARRICANO. Professor del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences i Director de l’Institute for Data-Driven Decisions a ESADE.


Sens dubte, estem vivint una revolució. Sens dubte, estem vivint una revolució. I de la mateixa manera que la Segona Revolució Industrial va obrir les portes de la producció en massa, avui estem vivint l’auge d’una producció en massa de models i intel·ligència. Ho fan possible, en primer lloc, les plataformes cloud, que integren emmagatzematge, processament i preparació de les dades, però que també acceleren la comoditització d’algoritmes avançats. L’empresa guanyadora serà aquella que sigui capaç de democratitzar, a escala, la producció d’algoritmes i models per poder experimentar en temps real, optimitzar les seves decisions i automatitzar els seus processos.

Experimentar
Jeff Bezos, fundador i conseller delegat d’Amazon, declarava fa poc en una entrevista: “El nostre èxit està directament relacionat amb el nombre d’experiments que fem cada any, mes, setmana, dia…”. Posar la capacitat d’experimentar -i de validar les hipòtesis amb evidències- a l’abast d’usuaris de negoci és el gran repte que empreses com Procter and Gamble (entre 7.000 i 10.000 experiments anuals), Google (7.000), Amazon (2.000) i Facebook (més de 100.000!) han sabut democratitzar perfectament. El directiu modern ha d’adoptar un procés científic de presa de decisió, des de la formulació de les seves alternatives estratègiques fins a l’evidència de quina acció (i per què) va obtenir els resultats desitjats.

Optimitzar
S’estima que des del 2015, aproximadament, la taxa de precisió en reconeixement d’imatges dels algoritmes supera la dels humans. En mans de qui posaria la seva vida: d’un cotxe autònom amb una precisió del 99% o d’un humà que condueixi pel carril contrari? A l’empresa, cal fer-se la mateixa pregunta. Cada tasca o activitat complexa -i en el món empresarial n’hi ha moltes- es pot executar de manera més eficient i òptima amb la solució adequada. La complexitat ja no és una barrera, i la tecnologia moderna permet aportar una solució òptima i senzilla a problemes que fins ara no sabíem solucionar.

Automatitzar
Hi ha tecnologies, menys visibles que la IA, que es poden palanquejar immediatament a les empreses. L’automatització robòtica de processos transforma el treball de coll blanc. S’avalua, per exemple, que en comptabilitat i finances, el 45% de les tasques i processos poden ser automatitzats (Gartner, 2018). En aquest cas, el robot de programari opera com un humà tasques repetitives a través d’una interfície d’usuari.


La gran oportunitat per al directiu modern és apalancar aquestes tres dimensions (Experimentar, Optimitzar i Automatitzar) per alliberar-se de la complexitat inherent a l’activitat empresarial, palanquejant el millor de la tecnologia moderna i alliberant forces operacionals més eficients dirigides al que l’humà fa millor: pensar, crear i decidir.

Enviar Comentari