Revista d'Anàlisi Plural

Joves talents: Timo Buetefisch

0

17 de gener del 1974, Hannover, Alemanya
BSc Economics (European Business School) / Intercanvi a França i Argentina / MBA (IESE)

Tenir valentia, ser molt comercial i comunicar tot el dia són els pilars de l’emprenedoria, segons Timo Buetefisch, cofundador i CEO del Grup Cooltra, qui, malgrat haver consolidat ja el seu model de negoci a 30 ciutats europees, es proposa de seguir treballant-hi, com a mínim, cinc anys més, perquè la mobilitat més sostenible i eficient segueixi florint al món.

Text: Emma Bouisset
Fotos: Grupo Cooltrat


  • Per què no li hem de perdre la pista?

És el cofundador i CEO del Grupo Cooltra, el líder europeu en mobilitat sobre dues rodes, “un projecte que -amb les seves pròpies paraules- millora la qualitat de vida de les persones a les ciutats a través d’una mobilitat sostenible”.

Nascut a Alemanya, després d’estudiar Empresarials a l’European Business School i formar-se a França i l’Argentina, va viatjar a Barcelona per cursar un MBA a l’IESE, i ja no se’n va anar. En acabar, l’any 2003, va fundar la seva primera empresa, Lilium, un servei de venda de flors en línia amb el qual -admet- va “fracassar”. Però, el cuquet de l’emprenedoria ja corria per les seves venes així que, quan tres anys més tard va haver de portar la seva moto a reparar al taller i es va adonar que es quedaria sense ella durant un temps, “perquè no hi havia cap empresa que em permetés de llogar un vehicle de dues rodes durant tres setmanes”, va detectar que aquí hi havia una bona oportunitat de negoci. “I així vam començar.”

Actualment, el grup ja compta amb tres unitats de negoci: Cooltra, l’empresa matriu, fundada amb l’objectiu de consolidar el rènting o pagament per ús, a curt i llarg termini, de motos i escúters de gasolina i elèctriques, tant entre turistes com residents, i present a 30 ciutats de 6 països (componen la seva flota 16.000 motos, el 54% de les quals són elèctriques); eCooltra, que ofereix servei de motosharing (motos –elèctriques– per minuts) a nivell europeu; i EcoScooting, l’última incorporació, una empresa de repartiment de paqueteria d’última milla (menjar, moda) B2B mitjançant vehicles moguts per energia 100% neta. Aquest any, el grup té previst de seguir consolidant el negoci i incrementar la seva facturació fins als 42 milions d’euros, arribant als 1.000 empleats.

  • El (dur) camí fins a cridar eureka!

Tot i que reconeix que les tendències de mercat els han afavorit (“la forma com pensa la gent en la mobilitat ha canviat -un sol ocupant per cotxe no és sostenible-i hi ha una tendència cap a l’electrificació, també impulsada pels governs, fet que converteix els vehicles lleugers en cada vegada més atractius”), emprendre un negoci comptant amb pocs recursos financers –va fundar l’empresa amb el seus propis diners- és un obstacle gens menyspreable.

D’altra banda, Buetefisch assenyala una altra dificultat en els inicis: la gestió de l’equip. “És una cosa que no s’aprèn a l’escola de negocis, cal viure-la. Ara som 1.000 empleats i arribar fins aquí ha estat molt complicat. Per exemple, retenir el personal enfront de les ofertes de la competència.”

  • Fracassa i venceràs

“Que si se’ns ha passat pel cap alguna vegada de llençar la tovallola? Doncs sí. Hi va haver moments molt complicats, en què no teníem suficient tresoreria i dues vegades, el 2008 i 2010, vam estar molt a prop de la fallida”, admet. Com van aconseguir de revertir la situació? “Reaccionant molt ràpidament. Vam retallar despeses i vam renegociar amb proveïdors i empleats: amb tots”. Un any més tard, van arribar a 1M€ de facturació, “un moment clau, perquè passes de ser una startup a una empresa consolidada”.

Pel que fa a decisions equivocades, “n’hi ha hagut”, assegura. “Hem obert en algunes ciutats massa d’hora, per exemple, i això va fer que haguéssim de tancar. I és que, de vegades, l’expansió geogràfica ha de fer-se de manera una mica més cautelosa “.

  • Els gegants de Timo Buetefisch

“Sens dubte, el meu pare, emprenedor, a Alemanya. I altres emprenedors d’aquí, companys amb qui comparteixo molt; i també els meus socis, que han invertit en mi. I, després, tot el meu equip, la meva gent. També admiro empreses d’èxit més grans com Sixt. És una empresa alemanya de lloguer de cotxes que ho fa molt bé.”

Enviar Comentari