Revista d'Anàlisi Plural

Lligams polítics i liquidacions a les economies emergents

0

Les liquidacions poden ser una estratègia de creixement atractiva per a les empreses que vulguin obtenir recursos i avançar cap a noves indústries i mercats. Especialment, en el cas de les economies emergents, que es caracteritzen pels canvis econòmics ràpids i les reestructuracions del mercat regulador.

KULWANT SINGH i CHUNG CHI-NIEN.  Professors d’Estratègia i Política a la NUS Business School.
ZHENG WEITING.  Professora a la School of Marketing and International Business de la Universitat Victoria a Wellington.


Normalment, les economies emergents exerceixen una intervenció estatal important i disposen de sistemes de govern corporatiu més febles que les economies desenvolupades. Sota aquestes condicions, les companyies poden aprofitar les connexions polítiques per abandonar amb èxit un sector empresarial.
Posem per exemple un estudi que vam dur a terme per esbrinar com les connexions amb les organitzacions polítiques influeixen en l’estratègia de venda d’una companyia a la Xina. Per a l’anàlisi vam comptar amb 280 empreses xineses de fabricació de televisors, 33 de les quals tenien vincles polítics. D’aquest últim grup, 13 van abandonar la indústria dels televisors, i el 85% ho va fer a través de liquidacions. Què es va fer d’aquelles empreses sense lligams polítics? Només el 10% va sortir del seu sector a través de liquidacions.
Gràcies a aquesta investigació, per tant, vam detectar que en aquest tipus d’economies en desenvolupament l’eficàcia de les liquidacions es deu principalment a les connexions de les empreses amb funcionaris governamentals, útils a l’hora de proporcionar informació, reduir els costos de transacció i obtenir accés directe als privilegis regulatoris. Difícilment serà gràcies als vincles amb els legisladors, els quals exerceixen, en els sistemes jurídics poc desenvolupats, una menor influència sobre l’Administració estatal i el control dels recursos.
No obstant això, també vam esbrinar que el valor dels vincles amb l’Administració disminueix a mesura que augmenta el desenvolupament del mercat de capitals d’un territori. Amb el progrés econòmic, les empreses poden connectar amb aquests nous intermediaris (borses de valors, capitalistes de risc, etc.) per facilitar les vendes.


Quan el mercat està menys desenvolupat, les empreses han d’accentuar els seus lligams amb el Govern per sortir amb èxit d’una indústria a través d’una liquidació. No obstant això, quan el mercat i el sistema legal maduren, s’han de potenciar els lligams legislatius i la interacció amb altres actors per obtenir el mateix resultat.

 

Enviar Comentari