Revista d'Anàlisi Plural

El millor equip de CEO-CFO per a fusions i adquisicions

0

Les fusions i adquisicions (M&A, en les seves sigles en anglès) són una estratègia clau perquè les empreses creixin i la indústria es consolidi, però, també, una proposta arriscada amb una taxa de fracàs del 80%. La nostra investigació apunta a una combinació òptima a la C-suite que n’augmenta les probabilitats d’èxit: CEO moderadament optimistes + CFO pessimistes.

GUOLI CHEN. Professor d’Estratègia d’INSEAD.

WEI SHI. Professor de Management de la University of Miami.


S’ha demostrat que l’optimisme i el pessimisme estan alineats amb els rols de CEO i CFO, respectivament. S’espera dels CEO que siguin optimistes i estiguin oberts a assumir riscos per dissenyar o mantenir una trajectòria ascendent per a la seva empresa. Satya Nadella, Jack Ma i Mary Barra en són alguns dels abanderats.
No obstant això, la visió optimista no es tradueix automàticament en un saludable retorn d’actius (ROA) posterior a les M&A. Aquí és on entra el CFO. Aquests examinen les empreses objectiu, en realitzen una deguda diligència en profunditat i assenyalen els riscos potencials de qualsevol M&A. S’espera d’ells que siguin cautelosos i estiguin en sintonia amb les condicions adverses. O el que és el mateix: que actuïn com un guardià pessimista.

L’equip A per anar a comprar
Per al nostre estudi hem analitzat quin és el nivell d’optimisme i pessimisme dels parells CEO-CFO de 2.356 empreses dels EUA, la seva influència en 4.529 fusions i adquisicions, i al seu torn, el rendiment obtingut per l’empresa mitjançant les transcripcions de les seves de trucades (conferències) entre els anys 2002 i 2013. I vam descobrir que, en presència de CFO pessimistes, els CEO optimistes no només realitzen menys adquisicions, sinó que tenen menys probabilitats de fer adquisicions fallides. Això apunta a un aparellament òptim d’un CEO optimista, que té una gran fam de risc per les fusions i adquisicions, i un CFO pessimista, que és prou prudent com per alertar sobre les possibles dificultats que en poden sorgir.

El nostre estudi destaca els rols crítics, si bé complementaris, que exerceixen els dos executius més crucials en les transaccions de tipus M&A. També aborda el valor de la diversitat cognitiva en l’equip d’alta direcció, especialment quan hi ha una alineació de rols entre el lloc executiu i els seus atributs personals (és a dir, optimisme-pessimisme).

Enviar Comentari