Revista d'Anàlisi Plural

Joves talents: Juan Carlos Rivero i Elisenda Bou

0

17 d’agost del 1974, Barcelona / 27 de noviembre del 1986, Barcelona

Llicenciatura en Enginyeria de Telecomunicacions (UPC) / Llicenciatura en Enginyeria de Telecomunicacions (UPC) i en Enginyeria Electrònica (ULPGC). Doctorat en Enginyeria Electrònica (UPC)

Rivero i Bou, CEO i CTO, respectivament, de Vilynx, tenen molt clar el que esperen aconseguir amb el seu projecte en el futur: aplicar la Intel·ligència Artificial per millorar el món en la mesura del possible, tant en l’àmbit educatiu (millora de l’educació a través de la creació de sistemes educatius accessibles a tot el món), com en el de la salut (recerca en tractaments i malalties) i gestió de residus (entendre millor i pal·liar el canvi climàtic).

Text: Emma Bouisset
Fotos: Vilynx


  • Per què no els hem de perdre la pista?

Són els cofundadors de Vilynx, una companyia coneguda com “el Google dels vídeos” que ofereix serveis d’etiquetatge i indexació de continguts i vídeos existents a la Xarxa per poder trobar-los a partir de cerques, i un projecte que -en les seves pròpies paraules- està revolucionant el sector de la Intel·ligència Artificial (IA) “gràcies a la generació de sistemes d’aprenentatge autònom.” O, dit d’una altra manera, a Vilynx ensenyen les màquines a aprendre per si soles perquè puguin, després, ajudar les persones.
Amb el projecte encara en un “estat inicial”, Rivero i Bou admeten que encara queda molta feina per fer, i que “cal seguir treballant dur i passar per totes les fases per tal de construir l’empresa que aquí volem”. De moment, però, aquests joves emprenedors ja han aconseguit de convertir aquesta startup, nascuda el 2013 i amb seu a Barcelona i oficina a Silicon Valley -tenen una quarantena de treballadors en plantilla-, en el proveïdor de serveis d’IA més gran per al mercat de mitjans digitals als Estats Units. “I estem competint amb les grans tecnològiques del sector gràcies a la gran inversió en una tecnologia diferencial des dels seus inicis”, subratllen. Bou, a més, acaba de ser guardonada amb el premi a la Jove Empresària de l’Any per l’AIJEC (Associació de Joves Empresaris de Catalunya). Déu n’hi do.
Els seus plans per al pròxim curs? Els espera l’expansió comercial de Vilynx a Europa i Àsia. I, a més, “estem desenvolupant POCS per aconseguir que la tecnologia transcendeixi l’àmbit digital i comenci a aplicar-se en els camps Legal i Financer”, responen.

  • El (dur) camí fins a cridar eureka!

La llavor de Vilynx va sorgir arran de la petició del fill de Rivero, qui va demanar al seu pare que el seu robot “fos intel·ligent”. Així, aquest i altres dos cofundadors (Hendrik van der Meer i Hakan Fouren) van començar a treballar en diversos sistemes de visió per a robòtica. Uns mesos més tard, Bou se’ls va unir, ja que compartia la mateixa ambició: volia dotar les màquines d’intel·ligència. I, avui, sis anys més tard, l’empresa ja ha experimentat un creixement exponencial que és mèrit de tots, “ja que Vilynx neix d’un gran equip que ha estat clau per poder construir això i que ho seguirà sent en els propers anys”, afirmen.
Pel que fa als reptes que han hagut d’afrontar per llançar el projecte cap endavant, expliquen que la recerca de capital (pel fet de ser un projecte altament tecnològic i molt ambiciós) va ser un d’ells, així com trobar el primer mercat inicial i aconseguir de desenvolupar tecnologia puntera alhora que un negoci. D’altra banda, apunten que “el mercat, créixer en revenue i fer-se independents dels inversors és el més important i més difícil”, per la qual cosa és la seva prioritat. La part de desenvolupament de la tecnologia, en canvi, els surt de forma natural: “No ens costa res, pel nostre background i pel team”, coincideixen.

  • Fracassa i venceràs

Rivero i Bou reconeixen que, de moments difícils, haver-n’hi, n’hi ha, però mai no han pensat a llençar la tovallola. I és que, segons ells, per emprendre és imprescindible innovar, sí, però, sobretot “no rendir-se mai.”
A més, si bé són conscients que “a pilota passada, tot sembla més senzill”, també defensen que són les decisions del passat les que els han portat fins a on són avui, “i estem molt contents de ser aquí”, sentencien.

  • Los gigantes Timo Buetefisch

“Ens agrada particularment el CEO de Zoom, Eric Yuan, que va aconseguir arribar a IPO gairebé sense inversió inicial. Fins i tot li va ser rebutjat el visat per treballar als Estats Units vuit vegades … però va seguir insistint!”

Enviar Comentari