Revista d'Anàlisi Plural

En què cal formar-se?

0

10 experts de diferents àrees de coneixement ens expliquen quines competències busquen avui dia les empreses i les novetats en l’àmbit de la formació directiva.

Coordinació: Ariadna Cortés
Fotos: cedides


Joan J. Queralt
Catedràtic de Dret Penal i director del TransJus (UB)

mon-empresarial-005-joan-queralt@JoanQueralt: No hi ha corruptes sense corruptors

Sense cap mena de dubte un dels temes estrella del 2015 va ser la corrupció. A Catalunya i a Espanya la corrupció és d’alts dirigents públics, no de funcionaris, tal com ratifiquen els sumaris judicials. Ací només arriben els poderosos del sector privat. Per combatre aquesta xacra, sovintegen les reformes legals. Error. El que cal són mitjans personals i econòmics. De lleis ja anem servits. És la conclusió unànime dels experts independents. Si no s’incrementen els mitjans (en la passada legislatura van minvar), creix la impunitat d’aquesta malifeta sistèmica. No cal donar-li més voltes.


 

Jaume Alonso-Cuevillas
Catedràtic de Dret Processal de la UB i economista

mon-empresarial-005-jaume-alonso@JaumeAlonsoCuev: Corporate Compliance, l’eina per a què els empresaris mantinguin la seva empresa lluny de responsabilitats penals

Cada vegada més països han incorporat al seu ordenament jurídic un règim de responsabilitat penal de les persones jurídiques. Espanya ja ho ha fet, i això ha obligat als empresaris, directius i professionals a integrar dins del govern de les seves empreses sistemes de supervisió i control de riscos penals: els anomenats programes de Corporate Compliance. La implementació i formació en Corporate Compliance permet que tot empresari pugui mantenir el seu negoci lluny de responsabilitats penals, evitant la imputació i condemna de la seva empresa i dels seus empleats, directius i administradors.


 

Josep Llach
Professor agregat d’Organització d’Empreses a la UDG

mon-empresarial-005-josep-llach@JLLachPages: A l’organització tothom ha d’interioritzar la qualitat com un factor clau per complir amb les necessitats dels clients

El passat 23 de setembre es va publicar l’última versió de la norma de gestió de la qualitat ISO 9001:2015. Des de l’any 1987 la norma s’ha anat modificant i evolucionant per adaptar-se als canvis globals. Actualment és la norma tècnica més popular a nivell mundial. Només a Espanya més de 40.000 organitzacions n’estan certificades. Entre els nous requeriments destaca la necessitat d’una major participació i compromís per part de l’alta direcció en la política de gestió de la qualitat. És, per tant, imprescindible que tothom dins l’organització interioritzi la qualitat com a factor clau per l’èxit.


 

Josep Miquel Piqué
President executiu de La Salle Technova Barcelona

mon-empresarial-005-josep-miquel-pique@JosepMPique: Si la teva empresa no té un 21% de professionals STEM i no inverteix 450$ en R+D per treballador, o canvia l’empresa o canvies d’empresa…

En el seu informe America’s Advanced Industries, la Brookings Institution analitza els desafiaments i les oportunitats de les noves tecnologies en la potenciació del desenvolupament econòmic i la creació de nova ocupació. La Internet de les coses, el Big Data o la impressió 3D, entre altres, estan impactant o impactaran a diferents sectors, des de la salut als media passant per l’energia i el motor fins arribar a 50 del que es consideren indústries avançades.
Els criteris per escollir les indústries avançades han estat clars: aquelles que necessiten més d’un 21% de professionals STEM (amb titulacions que provenen de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria o les matemàtiques) i a la vegada inverteixen més de 450 dòlars en R+D per treballador.
La combinació d’ambdós criteris significa que cal ser bons creant tecnologia (no només adoptar la que es fa en altres països) i alhora cal estar preparats per utilitzar-la en cada lloc de treball, no només a nivell individual (formació) per incrementar la productivitat sinó adaptant o canviant organitzacions més digitalitzades per assegurar-ne la competitivitat.


 

Ivo Güell
Formador i consultor directiu

mon-empresarial-005-ivo-guell@IdeIConsultores: Erigim el neurotraining com la via inequívoca i altament motivadora per una formació eficient en habilitats directives i competències

Avui es necessita una formació disruptiva i innovadora, per això calen estratègies resolutives per fer créixer el valor dels equips. El superaprenentatge, la gamificació, el neurotraining, les work sessions, el coaching i el mentoring, entre d’altres, són les eines claus que, personalitzades, permeten assolir l’èxit formatiu.
El client demana una formació enfocada a assolir l’excel·lència, i mitjançant el neurotraining s’arriba a fer créixer les habilitats directives, les competències, la motivació i la consolidació del talent en l’empresa per arribar a l’èxit. Son tot d’eines formatives al servei de les persones en l’empresa.


 

Àngels Fitó
Professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC

mon-empresarial-005-angels-fito@afitob: El rol del director financer va molt més enllà de les xifres i esdevé un soci estratègic en la direcció responsable de les companyies

En un context on aspectes com la sostenibilitat i la responsabilitat esdevenen factors estratègics, el perfil professional del director financer ha ampliat i elevat les seves funcions essent avui un soci estratègic de la direcció general de la companyia. Aquest nou rol va molt més enllà de les tradicionals tasques de registre, control i gestió financera. Així, la persona que ocupi aquest càrrec ha d’estar preparat per assumir nous reptes de major valor estratègic com coliderar el canvi cultural i organitzatiu que suposa la integració en els valors de la companyia dels principis d’una concepció, direcció i gestió responsables.


 

Lluís Cuatrecasas Arbós
Catedràtic de la UPC i president del Instituto Lean Management

mon-empresarial-005-lluis-cuatrecasas@LCuatrecasas: El Lean Management és, i serà cada vegada més, el sistema de gestió de tota classe d’empreses i negocis del segle XXI

La gestió dels processos empresarials és ara més important que mai donada la forta competitivitat en el entorn globalitzat actual. Cal una gestió altament eficient per sobreviure en aquest món que està sorgint de la crisi, que ho ha complicat amb la caiguda del consum i les dificultats per aconseguir finançament.
El Lean Management ha suposat un avenç espectacular en l’eficiència i rendibilitat de la gestió dels processos empresarials, i està sent adoptat per un nombre cada vegada més gran d’empreses. Així, hi ha una demanda creixent de directius especialitzats en aquest tipus de gestió i, per tant, també de la formació en la matèria.


 

Sílvia Requena
Advocada i professora d’Ètica de les professions jurídiques

mon-empresarial-005-silvia-requena@silviarequena68: La clau de l’èxit empresarial està en recuperar l’equilibri entre l’acció i la persuasió

Qualsevol estructura humana funciona per acció o per seducció. Pel binomi prestació-contraprestació o pel miracle de la bona comunicació. En els entorns professionals del Dret, també es fa imprescindible saber gestionar el talent i liderar els equips des d’aquesta doble orientació. Un bon líder ha de ser una bona persona que faciliti les aportacions de tot l’equip al bé comú de l’empresa i aconsegueixi que tots els seus integrants se sentin còmodes. Ha de ser algú que mai no es rendeixi i que permanentment entengui el canvi com la necessitat d’interrogar-se a diari i honestament sobre l’eix “ahir-avui-demà”.
En la cultura dels negocis s’han arraconat conceptes importants quan encara tenen tota la vigència i significat. Hem canviat paraules com “virtut”, “consideració” o “bondat” per d’altres de més finalistes com “competitivitat”, “vèncer” o “guanyar”. Amb aquestes omissions potser fem perdre valor a la qualitat organitzativa i prioritzem només la quantitat i els resultats. La clau de l’èxit empresarial pot estar en recuperar l’equilibri.


 

Jaume Llopis
Professor de l’IESE Business School

mon-enmpresarial-005-jaume-llopis@jllopisca: Una visió de futur, un model de negoci clar i diferenciat, i una aposta decidida per les persones: les tres prioritats del bons directius

Què fan els bon directius? Quines han de ser les prioritats en l’agenda de l’alta direcció? Què tenen en comú els alts directius amb un èxit sostingut al capdavant de les seves companyies? A l’IESE ho hem investigat i hem pogut identificar tres focus estratègics que comparteixen els bons directius: la visió i la comunicació d’un futur, compartit per tots, que orienti els passos de la companyia; la definició –i actualització constant– d’un model de negoci clar i diferenciat; i una aposta decidida per les persones, per la captació i la formació del talent.


 

Ferran Amago
President del Barcelona European Marketing Institute (BEMI)

mon-empresarial-005-ferran-amago@FerranAmago: El MarkeTIC (TIC + màrqueting), una nova manera d’entendre com arribar als clients connectats

El departament de Màrqueting sempre s’ha vist com aquell que contribuïa a analitzar com es comporta el mercat, detectar les oportunitats de l’empresa i aprofitar-les per augmentar les ventes. Recentment, però, algunes companyies estan creant departaments de tecnologia i de màrqueting amb l’objectiu de posar en valor ràpidament el que els usuaris volen. Els nous departaments de MarkeTIC canvien els sistemes d’informació de les empreses i integren tots els processos.
Els nous alumnes de màrqueting ja entenen que, sense tecnologia, no seran capaços de dur a terme les polítiques empresarials més competitives. A banda de tenir les millors màquines i solucions telemàtiques, s’ha d’assegurar que el time-to-market de qualsevol decisió de negoci arribi l’abans possible. Així, és de vital importància que els CEO de les companyies se n’adonin que aquesta formació que combina el màrqueting amb les TIC és essencial per a l’èxit de l’empresa.

Enviar Comentari