Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya

0

 
Text: Neus Duran
Fotos: cedida
 


mon-empresarial-005-josep-maria-alvarezFins a quin punt la formació és important per a una empresa? Es valora de manera suficient?
És la clau de la competitivitat, el progrés i la millora del potencial humà i empresarial del país. En aquest sentit, les empreses han de fer servir la formació bonificada per millorar les oportunitats dels seus treballadors i treballadores, i els agents socials hem de participar dels plans de formació de les empreses i ser garants del seu compliment. Malauradament, no totes les empreses fan servir la formació bonificada empresarial per donar aquest valor als seus treballadors i treballadores.

Quin és el paper de la formació subvencionada? Què aporta?
La formació subvencionada ha estat la clau de fer arribar als treballadors la formació de manera generalitzada, i tot allò que aquesta millora comporta. Ha estat una eina d’accés universal i d’igualtat d’oportunitats per als treballadors i les treballadores. Des de l’entrada en vigor del real decret llei de formació del Govern de Madrid, els agents econòmics i socials perden el paper d’impulsors de la formació.

“El nou model de formació subvencionada deixa el sistema en mans de centres privats”

Com afecten al treballador els canvis legislatius dels darrers anys en aquest àmbit?
El nou model deixa la totalitat del sistema en mans de centres privats que no tenen com a objectiu prioritari garantir la igualtat d’oportunitats. Tot i així, a Catalunya continuem treballant conjuntament amb el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, intentant arribar a un major nombre de persones arreu. Amb la nova reforma s’ha produït una regressió molt important i s’ha perdut la flexibilitat per donar respostes ràpides a les necessitats reals del mercat.

Quines mesures es podrien aplicar per a què les empreses posin més en valor el que s’inverteix en formació subvencionada?
Flexibilitat, reconeixement curricular i de repercusió a nivell de carrera professional. La participació real dels agents socials dins de les empreses i, per tant, vinculada a la negociació col·lectiva. I que les empreses facin de la formació bonificada una inversió en la millora dels processos productius i dels treballadors i treballadores, enlloc d’utilitzar-la com una eina de subvenció sense finalitat real de millora.

Enviar Comentari