Revista d'Anàlisi Plural

Per un preu elèctric competitiu per a la gran indústria

0

TERESA RASERO. Presidenta d’AEGE (Asociación de Empresas con Gran Consumo de Energía).


Les 26 indústries bàsiques –siderúrgiques, metal·lúrgiques, químiques, de gasos industrials… – que composen l’AEGE donen feina a 186.000 persones, exporten més del 60% de la seva producció, són innovadores i dediquen importants inversions a millorar l’eficiència energètica, esforços alineats en la lluita contra el canvi climàtic. Són indústries extremadament sensibles al preu elèctric: la seva factura representa entre el 10% i el 50% dels seus costos de producció. Per això, per poder disminuir els costos elèctrics desenvolupen contínues millores de processos i projectes d’eficiència energètica que tracten d’optimitzar la ràtio del consum elèctric per tona de producte fabricat. Algunes d’aquestes fàbriques espanyoles són líders mundials en el seu sector en innovació i eficiència energètica, però aquestes importants millores s’han diluït amb l’encariment del preu elèctric.
L’any 2017, a causa del diferencial del preu del mercat elèctric, les empreses associades a l’AEGE van pagar 450 milions d’euros més que les seves competidores alemanyes pel mateix consum elèctric. És important recordar el gran efecte tractor de la indústria bàsica en la qual, com recullen solvents estudis, cada euro invertit suposa entre 2,2 i 2,5 euros de creació de riquesa al país. Si aquest sobrecost s’hagués pogut dedicar a augmentar inversions en eficiència i innovació el seu impacte hauria estat molt beneficiós per a l’economia d’Espanya
La indústria electrointensiva està seriosament compromesa amb la descarbonització de l’economia i la garantia del subministrament elèctric. El seu patró de consum és vital per aplanar la corba de la demanda elèctrica i reduir la punta de consum, el que la converteix en una alidada de les energies renovables, perquè el seu paper afavoreix la integració en el sistema elèctric d’aquestes fonts de generació, facilitant així el compliment dels objectius del nostre país en els acords internacionals de lluita contra el canvi climàtic.

Una energia amb respecte pel clima
El nou marc cap a una economia baixa en carboni ha de contemplar que la indústria electrointensiva és clau per a la millora de l’eficiència energètica, que ajuda a l’operador del sistema a gestionar la demanda i a mantenir la seguretat de subministrament amb el servei continu els 365 dies de l’any, i que facilita la integració d’energies com l’eòlica i solar fotovoltaica. La ràtio punta-vall del sistema elèctric espanyol és de 2, i el de les de les indústries associades a l’AEGE només de 0,67 a causa del seu excel·lent patró de consum.
La indústria bàsica és competitiva, innovadora i eficient, però necessita un subministrament elèctric a preus competitius per poder contribuir a la creació de riquesa i ocupació de qualitat al nostre país. La transició energètica ha de ser una oportunitat per desenvolupar la nostra indústria i aconseguir que tingui un preu elèctric competitiu. Treballem tots junts per aconseguir-ho.

Enviar Comentari