Revista d'Anàlisi Plural

Lideratge i poder

0

Seguim a directius que manifesten amb la seva vida que l’esforç val la pena. Alguns intel·lectualment obsolets jutgen que les ancestrals formes de govern encara funcionen. No entenen que la gent els defugi.

JAVIER FERNÁNDEZ AGUADO. Director de la Càtedra de Management Fundació “la Caixa” a IE Business School i director d’Investigació a EUCIM. Soci director de MindValue.


Convé transmetre amb claredat els objectius i concedir una raonable llibertat per tal d’assolir les metes. Tal com detallo a Liderar en un mundo imperfecto (LID editorial, 2019), el control excessiu espaordeix i anquilosa. Un objectiu de líder és generar confiança, motor del compromís. Qui es burla de la normativa interna o de la legalitat no rebrà l’homenatge dels subordinats, i qui no aplica els reglaments amb flexibilitat és pitjor que un robot. Donar temps al temps sense nerviosismes i sense passivitat és un equilibri exigible al líder que procura, a més, que cadascú se senti responsable en la seva funció.

El líder ha de reconèixer les seves errades, sense descarregar les culpes damunt les esquenes alienes. S’enfronta al desafiament permanent de posar a cadascú en el lloc adequat segons les seves característiques. No és bo oferir solucions enllaunades. És més lent, però més productiu, esperonar la responsabilitat.

El directiu no necessita l’amenaça. Perdre els papers inhabilita per al govern. El líder pensa en el bé de l’organització, sense perjudicar-ne les persones. Contempla el llarg termini. Admet que té debilitats, és humà! Això no li resta autoritat, sempre que posi els mitjans -i se sàpiga- per superar-les.

El millor que pot passar-li a una organització és comptar amb líders disposats a lluitar per la seva gent. Qui malparla dels seus subordinats explicita la seva incapacitat personal. El líder estimula canvis a millor. El pessimisme no és motivant. Els chiquilicuatres, a força de no veure sinó enemics al seu voltant (tenen por, perquè no tenen fonament ferm) aconsegueixen metes risibles tot i comptar amb professionals en les seves files.

Enviar Comentari