Revista d'Anàlisi Plural

Si no inverteixes en startups, sí que perds

0

Invertir en startups —el que fa 20 anys va començar sent una originalitat, un experiment d’alguns inversors de San Francisco autodenominats àngels dels negocis— avui ja és una alternativa contrastada d’èxit per a la millora de la rendibilitat i l’obtenció de plusvàlues de les carteres professionals de capital i dels patrimonis familiars a tot el món. Descobreix com fer-ho amb aquests consells.

XAVIER CASARES. President de Tibidabo Ventures, de MentorsAngels.com i d’Amces.org. Assessor d’inversions en startups del BID i del Centre Tecnològic LEITAT.


1. Envolta’t d’experts inversors i coinverteix. La millor manera de no equivocar-te greument en les teves primeres inversions en startups és sumar-hi el consell d’altres inversors experimentats. I, molt millor, si comences coinvertint-hi amb ells. A tot el món occidental hi ha xarxes de business angels on, a banda de veure molts projectes, coneixeràs a inversors amb els quals pots començar a coinvertir.

2. Defineix els límits de les teves inversions en startups i el perfil de la teva cartera. Determina la suma màxima que invertiràs en cada operació i entre totes. El % de capital que agafaràs en cada startup, que ha d’estar entre el 15% i el 30%. Els sectors en què invertiràs, que han de ser coneguts per a tu. El nombre de participades en què entraràs, que hauria de ser entre 5 i 10. La teva estimació de rendibilitat a obtenir en el conjunt de la teva cartera. I la teva estratègia de sortida o termini màxim de desinversió.

3. Segueix de prop les teves participades i recolza-les. Comparteix regularment amb els emprenedors l’evolució dels teves participades. Ofereix-los consell, aporta’ls el teu networking i, si cal, acudeix a posteriors ampliacions de capital. Participa activament en la presa de les decisions transcendentals i, especialment, en la definició estratègica de creixement de la startup i de la desinversió de la teva participació.

Perd la por a invertir en startups. Coinverteix-hi amb altres. Defineix el teu tiquet d’inversió en cada participada. Entra a almenys 5 startups de sectors que tu coneguis bé. Segueix-les de prop i recolza-les.

Enviar Comentari