Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Marc Coloma, activista i co-fundador d’Heura Foods

0

Aconseguir un sistema alimentari on es pugui prescindir de la carn animal; Aquesta va ser la premissa amb la qual Marc Coloma i Bernat Añaños van fundar, fa poc més de cinc anys, la Startup Heura Foods. I el creixement ha estat exponencial. Heura treu pit de ser “l’empresa de carn 100% vegetal amb major creixement a Europa”. Un creixement que ha fet disparar la seva facturació en pocs anys. Al 2019 van facturar 2,5 milions d’euros, i enguany preveuen superar els 7 milions. Parlem amb el seu fundador, Marc Coloma, per conèixer amb detall la clau de l’èxit d’Heura, les seves previsions de futur i l’impacte que pot suposar la proteïna vegetal per al medi ambient. 

Text:  Adrià Gratacós Torras


“Les empreses del futur no seran simples motors econòmics, sinó agents de canvi social”

Fa cosa d’un mes l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) el distingia com el millor jove empresari del 2020. Què li suposa aquest reconeixement a nivell personal?
És tot un honor i un impuls per a seguir endavant amb la nostra missió d’accelerar la transició proteica i conscienciar la societat que, amb petits canvis en els nostres hàbits quotidians, podem fer grans canvis en la nostra salut i en la del planeta.
Estic molt agraït al jurat pel seu reconeixement i pel que suposa ser escollit com a millor empresari jove del 2020. La raó i l’essència per la qual vaig fundar Heura és perquè crec fermament que les empreses han de ser un motor clau per tal de crear un món millor. Les empreses del futur no seran simples motors econòmics, sinó agents de canvi social. I així és com ens sentim a Heura, i això és el que ens mou cap endavant.
Però Heura no només és Marc Coloma: hi ha un gran equip que s’esforça dia rere dia per aconseguir aquest canvi que volem veure en el planeta i en la societat.

D’on sorgeix la idea de crear Heura Foods?
Heura neix des de l’activisme i amb una clara missió: accelerar la transició proteica, aconseguir un sistema alimentari en el qual deixem de fer servir els animals com a intermediari per a alimentar-nos. Ho fem conscienciant la societat que existeix una millor manera d’alimentar-se i oferint solucions holístiques: delicioses, saludables, ètiques i sostenibles.

Esperem tancar l’exercici 2020 amb una facturació de més de set milions d’euros

El projecte té poc més de cinc anys, però el seu creixement ha estat exponencial. Al 2019 vau tancar amb una facturació de dos milions i mig d’euros. Quines previsions tenen per a aquest 2020?
Esperem tancar l’exercici 2020 amb una facturació de més de set milions d’euros, o el que per nosaltres es més important: tancarem 2020 amb unes 400.000 vides d’animals salvades, l’estalvi de l’aigua de gairebé 50 milions de dutxes i el CO2 equivalent a gairebé 30 milions de quilòmetres en cotxe.

“Heura ens permet continuar gaudint de la nostra gastronomia i de les nostres tradicions, però cuidant del nostre planeta, els animals i la nostra salut”

Quins creu que són els motius que expliquen l’èxit d’aquesta Startup tan jove?
Crec que encara ens queda molt camí per davant, però són diversos factors els que ens han portat on som ara. Una major consciencia social sobre la necessitat que tenim com a societat de deixar de menjar carn animal, un producte molt bo i una comunitat a xarxes socials que són part del moviment que volem veure al món. A nivell de producte hem aconseguit una experiència sensorial única, millorant l’experiència de la carn. Heura no és el substitut de la carn, sinó el successor. A Heura no volem renunciar a res, ni a les tradicions, ni al sabor… Heura ens permet continuar gaudint de la nostra gastronomia i de les nostres tradicions, però cuidant del nostre planeta, els animals i la nostra salut. I al final això és el que busca cada vegada més gent, de totes les edats i cultures. Heura ofereix l’experiència de la carn però amb els beneficis dels vegetals.

 

L’èxit ha estat saber preveure l’auge de la conscienciació ciutadana respecte el consum de carn?
No sé si preveure-ho o ser partícip d’aquest moviment de conscienciació. Des del primer moment vam tenir molt clara la nostra missió: accelerar al màxim la transició proteica. Sabíem que una part de la societat connectaria immediatament amb aquest missatge i també sabíem que part del nostre treball havia de ser en l’àmbit didàctic: el poder de la informació és brutal. Per aquest motiu, dediquem molts esforços a comunicar estudis i informació rellevant sobre el consum de la carn per al planeta a través de les xarxes socials, i altres canals.
El que potser no podíem preveure és el que ha passat com a conseqüència de la pandèmia. A llarg termini, estem veient que la ciutadania està prenent una major consciència de l’impacte que té la forma en què menja. Es preocupa més per la seva salut i la sostenibilitat està canviant els seus hàbits: està reduint el consum de carn i estem veient que en els supermercats la carn vegetal ja forma part de manera recurrent de les cistelles dels espanyols. Al final, s’ha accelerat tot el moviment molt més ràpid i és alguna cosa que es pronunciarà cada vegada més.

L’informe The Green Revolution de Lantern calcula que a Espanya hi ha uns quatre milions de vegetarians. Quin marge de creixement té Heura Foods?
Els estudis diuen que per 2040 el 60% de la població ja no menjarà carn. El marge de creixement per a tot el segment es altíssim en els propers anys.

Heura Foods ha vingut a revolucionar el panorama gastronòmic?
Revolucionar és la paraula. Hem nascut per ajudar llars i restaurants a transicionar cap a una alimentació 100% vegetal. Volem arribar a nous paladars, estar presents tant en els plats del bar de la cantonada com en les elaboracions dels xefs Estrella Michelin. Abans, molts cuiners es col·lapsaven quan tenien un vegà o un vegetarià al seu restaurant i preguntaven què podia menjar. Heura és la solució per a tots aquests casos. Hem obert la mentalitat de xefs i restaurants a experimentar amb Heura i, així, poder oferir més opcions als clients. Aquest Nadal, per exemple, hi ha restaurants com Les Très Gourmets de Barcelona oferint menús nadalencs completament vegans i amb creacions com ara els canelons fets amb Heura. Els nostres productes també es poden trobar en menús de restaurants de sushi, poke, mexicans i, fins i tot, en restaurants d’Estrella Michelin.
A més, estem fent grans avenços en R+D que ens han permès descobrir un anàleg al greix i elaborar l’hamburguesa més saludable del món.

“Amb els mateixos recursos que s’utilitzen per alimentar una persona amb carn de vedella es poden alimentar nou persones amb carn vegetal “

La companyia defensa que el consum de carn és insostenible a nivell mediambiental.  Per què Heura Foods sí és sostenible?
Fer servir els animals com a intermediaris per a produir proteïnes ha quedat obsolet. Heura és una solució holística a aquest gran repte del sistema alimentari: alimentar la humanitat sense destruir el planeta. En termes de sostenibilitat a Heura tenim algunes xifres. Per exemple, menjar una hamburguesa d’Heura en lloc d’una de vedella salva, a més del patiment animal, 1.739 litres d’aigua, que equival a 28 dutxes d’una persona. També estalvia 6,4 quilos d’emissions de CO2 al planeta, que equival a conduir 5 voltes al circuit Montmeló.
Una altra xifra: cada paquet d’hamburgueses d’Heura, si ho comparem amb dues hamburgueses de vedella, implica un estalvi de 3.478 litres d’aigua i prop de 13 quilos d’emissions de CO2. En definitiva, hi ha una dada que encara ho resumeix millor: amb els mateixos recursos que s’utilitzen per alimentar una persona amb carn de vedella es poden alimentar nou persones amb carn vegetal.

Els grans supermercats són conscients del creixement de la demanda de productes 100% vegetals i cada cop estan ampliant més la seva gama. A dia d’avui som l’empresa de carn 100% vegetal amb major creixement a Europa.

L’origen dels aliments també és un element clau per combatre el canvi climàtic. Els productes d’Heura Foods s’elaboren amb matèries primeres de proximitat?
Dins l’impacte mediambiental del sistema alimentari, el transport té un pes molt petit comparat amb el producte i la seva producció. En el cas de la vedella, per exemple, només representa un 1% del total. Si es busca reduir l’impacte mediambiental, és molt més important què es menja que no pas d’on prové l’aliment.

 Actualment Heura Foods compta amb 2.500 punts de venda a Espanya. Ha estat complicat arribar a acords amb les cadenes de distribució?
Avui en dia ja ens trobem en més de 3.000 punts de venda i som líders de rotació a Espanya, segons les dades d’IRI. Ningú ens coneixia perquè no comptem amb cap gran multinacional al darrera, però les xifres funcionen i això ens està obrint moltes portes. Els grans supermercats són conscients del creixement de la demanda de productes 100% vegetals i cada cop estan ampliant més la seva gama. A dia d’avui som l’empresa de carn 100% vegetal amb major creixement a Europa. Som un cas d’èxit per a grans cadenes, com La Sirena, amb qui recentment ampliem la seva oferta amb nous plats preparats amb productes amb Heura.

“Si es busca reduir l’impacte mediambiental, és molt més important què es menja que no pas d’on prové l’aliment”

L’expansió internacional també es troba sobre l’agenda de l’empresa. A quins països es pot trobar Heura?
El Regne Unit ha estat el darrer país on hem entrat, i esdevé una aposta estratègica per tenir un major impacte positiu en el sistema alimentari. El Regne Unit és el mercat més madur d’Europa, però confiem en el valor diferencial del nostre producte a nivell nutricional: nascut al mediterrani, clean label  i l’únic elaborat amb oli d’oliva.
Actualment, es pot trobar Heura en més de 3.000 punts de venda d’11 països de quatre continents: Espanya, Andorra, Portugal, França, Països Baixos, Singapur, Hong Kong, Tailàndia, Vietnam, Xile i Regne Unit.

Quines previsions té la companyia a nivell internacional?
Ja estem presents en 11 països de tot el món i els pròxims mesos volem guanyar molta presencia a França, Itàlia i Regne Unit.  Òbviament, a dia d’avui, el millor mercat és Espanya per ser el nostre país d’origen, però l’ideal seria que deixés de ser així en breus: el món és molt gran i volem tenir el major l’impacte positiu possible. Als Estats Units hi ha 330 milions d’habitants i a Espanya, 46. Si l’any 2022 podem ser-hi, l’impacte que podem tenir seria set vegades més gran!

Per acabar, què li diria a algú que menja carn i que encara no ha provat l’Heura?
Que cuidar el planeta, la salut i els animals mai ha estat tan bó!

Enviar Comentari