Revista d'Anàlisi Plural

Les claus de la continuïtat a l’empresa familiar

0

En aquest article, s’aborden els múltiples factors que incideixen en la continuïtat de les empreses familiars, el gran desafiament de les famílies empresàries.

Manuel Bermejo. President a The Family Advisory Board i professor d’IE Business School.


Una primera aproximació a aquest repte ens permet recomanar que el govern i la gestió de l’empresa familiar s’abordin amb una perspectiva holística que abasti les dimensions empresarial i familiar.

Un altre assumpte rellevant el constitueix la visió de la família empresària. Les famílies el focus de les quals és la supervivència del negoci generalment no aconsegueixen transcendir. Les famílies empresàries que desenvolupen una planificació estratègica, aposten per la governança corporativa i familiar i s’enfoquen en la creació de valor a través de les generacions són les que estaran més preparades per a la continuïtat.

Amb aquesta perspectiva, em permeto de suggerir dues recomanacions principals: treballar la cohesió de la família empresària i assegurar la competitivitat dels negocis.

Aconseguir la cohesió familiar és un treball ardu que implica treballar múltiples tasques, moltes d’elles amb una mirada molt llarga, com és l’educació de les següents generacions perquè siguin accionistes responsables. Moltes famílies empresàries aposten per crear “Escoles d’Accionistes”. En aquest sentit, una bona gestió per valors resulta molt interessant, així com organitzar els plans de transició en gestió i propietat. En suma, animo les famílies que treballin per desenvolupar veritables plans estratègics de família on puguin aprofundir sobre aquestes qüestions.

La competitivitat empresarial millora quan es treballen la formació, la major grandària i la innovació. L’escassa mida de moltes empreses familiars és un fet preocupant. Així mateix,  assegurar que el caràcter emprenedor transcendeix a la generació fundadora també és un aspecte crític. Vivim en un entorn on els canvis son continus i profunds, la crisi de la Covid-19 n’és un bon exemple, que obliga a fer un exercici d’anticipació. Només des del lideratge genuïnament emprenedor es podrà aconseguir superar un repte tan colossal.

La continuïtat de l’empresa familiar es facilita mitjançant la creació d’òrgans de govern familiar eficaços, des d’on es treballi la cohesió familiar, i de govern corporatiu, que impulsin l’agenda estratègica que permet guanyar competitivitat.

 

Manuel Bermejo és autor de La familia empresaria (LID Editorial).

Enviar Comentari