Revista d'Anàlisi Plural

5 preguntes a… Ricard Penas, President del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB)

0

“L’agent comercial és fonamental per contribuir a la reactivació del mercat”

1. “L’agent comercial és fonamental per contribuir a la reactivació del mercat”
El nostre col·lectiu ha patit, com gairebé la majoria dels sectors, les conseqüències negatives de la pandèmia. En tancar fàbriques i comerços, molts agents comercials s’han vist afectats negativament. En un estudi que vam realitzar a finals de l’any 2020, vam obtenir que 6 de cada 10 comercials van perdre més de 17.000 euros de mitjana durant la crisi. En canvi, d’altres, un 10% aproximadament, han vist la pandèmia com una gran oportunitat, com és el cas dels agents comercials que representen productes o serveis del sector salut, alimentació o del sector del moble, per exemple.
Des del Col·legi ens hem esforçat per seguir estant en tot moment al costat dels col·legiats i col·legiades amb tota una sèrie de mesures per ajudar a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia: des de la reducció general d’un 20% de quota durant l’estat d’alarma, fins a la creació d’un servei de mútua gratuïta per al col·lectiu per tenir cobert a tots els col·legiats i col·legiades que necessitessin atenció mèdica durant la pandèmia. També vam potenciar el suport telemàtic i telefònic de les assessories, vam crear nous serveis digitals i un CRM gratuït. Hem impartit seminaris web constants d’actualització i hem potenciat el servei de creació gratuïta de webs, entre d’altres.
Aquesta situació imprevista ens ha posat a tots a prova i, alhora, ha fet que el Col·legi sigui més visible que mai; per això s´ha invertit tot i més per protegir el nostre col·lectiu comercial, tot i la incertesa del moment.
De cara aquest any, les previsions ja indiquen que la meitat dels col·legiats i col·legiades anticipen una situació econòmica positiva i, crec i espero que es pugui complir. El 2021 ha de ser el punt d’inflexió per iniciar la recuperació econòmica i és aquí on entra en joc la figura essencial de l’agent comercial col·legiat i col·legiada.

“El nostre col·lectiu ha patit, com gairebé la majoria dels sectors, les conseqüències negatives de la pandèmia. (…) 6 de cada 10 comercials van perdre més de 17.000 euros de mitjana durant la crisi.”

2. El col·lectiu està rebent els ajuts necessaris per part de l’Administració per fer front a aquestes pèrdues econòmiques?
Des del Col·legi vam manifestar el nostre desacord amb la Generalitat i els agents socials pel fet de no incloure totes les activitats econòmiques dels intermediaris de comerç en la primera convocatòria dels ajuts extraordinaris per la COVID-19 aprovada el passat mes de juny. En aquell ordre només contemplaven els intermediaris de comerç del sector tèxtil i calçat (CNAE 4616) i els de productes alimentaris, begudes i tabac (CNAE 4617), deixant fora la majoria dels agents comercials que treballen per a altres sectors i que, lògicament, també s’han vist afectats per la COVID-19.
Hem insistit molt que calia incloure o crear, amb urgència, una iniciativa on es prioritzin els casos i sectors afectats no contemplats. Finalment, celebrem i agraïm que la Generalitat hagi escoltat la reclamació del sector i hagi ampliat els ajuts directes incloent tots els sectors afectats per la crisi. Resultat d’això és que disposem d’ajuts on s’inclouen els i les agents comercials autònoms/es. Aquests ajuts estan destinats a satisfer el deute i els pagaments a proveïdors i altres creditors, i de ben segur, que molts dels nostres col·legiats i col·legiades els podran aprofitar.

3. De quina manera podem tornar a recuperar els nivells de comercialització que teníem abans de la pandèmia?
La recuperació econòmica està lligada precisament a aquesta fita: aconseguir els nivells de comercialització que teníem abans de la pandèmia. En aquesta recuperació hi entra en joc la figura de l’agent comercial col·legiat i col·legiada, fonamental per contribuir a la reactivació del mercat.
Sense dubte, ajudem a impulsar les vendes d’empreses i negocis, i de retruc reactivem l’economia. L’agent comercial és clau perquè les empreses tornin de nou a facturar com abans i això ho saben i ens ho demostren les centenars d’empreses que cada any venen al Col·legi per trobar agents comercials qualificats.

4. Com pot trobar una empresa un comercial qualificat?
Les empreses troben en el Col·legi la garantia de poder comptar en el seu equip amb un comercial titulat i amb experiència. Aquest fet de disposar d’un professional que coneix el sector i pot aportar una cartera de clients és un valor que permet treballar de manera àgil. Al Col·legi disposem d’una borsa de feina exclusiva del sector (www.comercial-jobs.com) on trobar aquests professionals. La garantia que dona el Col·legi, vetllant i regulant el codi deontològic i la bona praxi de la nostra professió comercial, no la pot donar cap altre portal d’ofertes de feina.

5.El perfil comercial d’ara és diferent al d’abans de la pandèmia?
En el context de pandèmia, els agents comercials hem optat per adaptar-nos a les noves circumstàncies. Així, un 93% dels col·legiats i col·legiades asseguren que han apostat per digitalitzar els seus hàbits. Això no vol dir que l’activitat es pugui virtualitzar, la presencialitat és i seguirà sent necessària, però indica que la nova normalitat està potenciant la figura de l’agent comercial híbrid, aquell que treballa una part de l’activitat en canal on-line i altra off-line.

“La nova normalitat està potenciant la figura de l’agent comercial híbrid, aquell que treballa una part de l’activitat en canal on-line i altra off-line.”

Està clar que les visites presencials durant la pandèmia han disminuït i és per això que ens hem hagut de moure en canals on-line. Aquests mesos hem potenciat punts clau com focalitzar el missatge de venda i com aprofitar altres eines: webs, vídeos, xarxes socials, blogs…
Ara tenim moltes dades i informació dels nostres clients i hem de ser analítics, per la qual cosa hem d’aprofitar aquesta informació per aplicar-la després a la nostra estratègia de venda. Però, insisteixo, sense oblidar que la part presencial existirà igual; personalment em costa pensar de captar un nou client perquè em compri una col·lecció de carteres de pell sense conèixer-me, ni veure i tocar el producte in situ. Aquesta presencialitat penso que, sortosament, sempre es mantindrà, però hem d’aprofitar també els avantatges afegits que hem descobert i que ens aporta el canal on-line. Ara coneixem més al detall el client, i, per tant, sabem o intuïm les seves motivacions de compra; i a més també ens permet poder arribar a més públic.
Diria que avui, sí o sí, hem de saber estar en el canal i en el moment adequat.

Enviar Comentari