Revista d'Anàlisi Plural

PERSPECTIVA DEL TRIMESTRE. Mantenir la recuperació en marxa

0

Amb el títol Mantenir la recuperació en marxa, l’OCDE ha actualitzat, el mes de setembre de 2021, les seves previsions d’evolució econòmica global que resumeix la taula adjunta.

JUAN TUGORES QUES. Catedràtic d’Economía de la UB.


Aquest organisme destaca, en positiu, com la recuperació a escala global continua, amb una taxa de creixement prevista del 5,5% pel 2021. Alhora, insisteix, però, en la necessitat de cautela, que es tradueix en un cert alentiment de l’impuls (amb una revisió a la baixa en una dècima d’aquesta xifra de dinamisme global respecte a la previsió efectuada a la primavera) i amb riscos a tenir en compte, des dels sanitaris –com ara noves variants de virus o l’encara limitada extensió de les vacunes a països menys desenvolupats– fins als més econòmics, entre ells la persistència de “colls d’ampolla” en alguns subministraments globals importants i uns efectes sobre la inflació que, tal vegada, no siguin tan transitoris com s’esperava inicialment.

A més, l’OCDE insisteix en dos aspectes ja habituals en aquest tipus de previsions: les incerteses que les envolten, com ens recorden certs esdeveniments geopolítics i problemes en el sistema financer-immobiliari xinès, i les asimetries entre països. Encara que, en general, de la taula adjunta sembla desprendre’s una certa correlació que mostra com els països més negativament afectats el 2020 –entre ells, Espanya– tendeixen, de mitjana, a presentar millores estimacions pel 2021, s’insisteix que el timing necessari per tornar als valors prepandèmia de finals de 2019 segueix sent bastant heterogeni entre els diferents països i àrees. Així mateix, tenint en compte que per a alguns països com els Estats Units, Rússia i el Regne Unit s’han revisat a la baixa les perspectives per a aquest 2021, s’accentua la necessitat de cautela pel que fa a les perspectives per aquest final d’any… i pel pròxim.

 

Enviar Comentari