Revista d'Anàlisi Plural

La reforma laboral i l’impacte en els professionals laboralistes

0

El passat 31 de desembre entrava en vigor el reial decret llei de la reforma laboral. Què suposa això per als i les graduades socials, com a assessors d’empreses i treballadors?

NEUS PAULET. Secretària general del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Lleida i Girona.


En primer lloc, en aquesta reforma hi trobo a faltar la veu dels professionals laboralistes, com els graduats socials, ja que aporten el coneixement que facilita l’aterratge de la norma per a la seva aplicació. Els graduats i graduades socials gestionem el 80% dels contractes laborals del país, i les consegüents tramitacions que hi estan vinculades, baixes i altes laborals, confecció de les nòmines, etc. Per això, cal posar en valor la nostra experiència davant de qualsevol modificació normativa laboral.

En segon lloc, cal preveure un increment inevitable del nostre volum de treball en un curt període de temps, com a resultat de la transformació dels contractes temporals en indefinits o fixos- discontinus.

També comentar un aspecte positiu. Amb la desaparició de contractes com el d’obra i servei es produeix una reducció del nombre de contractes existents, així com una simplificació del contingut. Això agilitzarà la tramitació i la burocràcia vinculada. Un altre aspecte a remarcar és l’aparició dels nous contractes formatius com a eines orientades a millorar la generació d’ocupació juvenil, una xacra imperdonable que situa el nostre país a la cua de la UE i de l’OCDE. Esperem que aquesta reforma contribueixi a rebaixar aquest índex. També és destacable la reducció dels tempos en l’encadenament de contractes temporals, una pràctica que afecta més dones que homes i que pot ser un nou pas cap a la igualtat real.

En definitiva, els i les graduades socials tornem a ser una peça clau d’aquest engranatge. Hem d’exigir que el nostre esforç s’acompanyi d’una administració prou dotada de recursos humans i tècnics i que, aquesta vegada sí, es faciliti la nostra tasca en benefici d’empreses i treballadors.

Enviar Comentari