Revista d'Anàlisi Plural

Europa desaprofita el potencial de les renovables

0

Els estats membres s’han marcat com a objectiu que l’any 2020 el 20% de l’energia consumida provingui de les renovables. Això podria fer pensar que les inversions en el sector seran una aposta segura, no obstant això, la indústria europea encara no n’està aprofitant tot el seu potencial.

Text: Beatriz Manrique. Brussel·les


Segons un estudi publicat pel programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma), juntament amb la consultora Bloomberg New Energy Finance (BNEF), la inversió mundial en energies netes va augmentar un 17% el 2014, després de dos anys de descensos, i tot i la caiguda del preu del petroli cru.
Països emergents com la Xina estan apostant clarament per aquesta expansió, especialment quan es tracta d’instal·lacions solars i energia eòlica marina. L’informe, titulat Tendències globals en la inversió d’energies renovables 2015, destaca que el país asiàtic “va ser, amb diferència, el major inversor en renovables el 2014, amb 83.300 milions de dòlars invertits”, és a dir, un 39% més que l’any 2013. En els països en desenvolupament, la ràpida extensió de les renovables es va traduir en un increment del 36%. Després la Xina, el Brasil, l’Índia i Sud-àfrica també s’han fet un lloc en el top 10 dels millors països inversors en renovables.

Les inversions en renovables no s’han traduït en un retorn de capitals. Al contrari, els ingressos obtinguts de tornada han baixat quatre punts percentuals a Europa entre el 2001 i el 2013, a causa de la retirada de molts subsidis davant d’unes arques públiques més minvades

A la banda contrària, les inversions a Europa avancen a un ritme lent, per sota de l’1% i arribant als 57.500 milions de dòlars. Michael Liebreich, president de la Junta Assessora de Bloomberg New Energy Finance, explica que, tot i que “Europa ha estat pionera en el camp de les energies netes”, hi ha una “preocupant” pèrdua de confiança dels inversors, i ho atribueix a l’”augment de la incertesa que envolta les polítiques governamentals de suport a les renovables”. Malgrat que no esmenta Espanya, sí que explica que “el sud d’Europa continua essent gairebé una zona prohibida per als inversors a causa dels canvis retroactius de política”.

Baixa rendibilitat i menor demanda
Les causes de la letargia europea en renovables, en comparació amb els països emergents, són explicades per un estudi del Fòrum Econòmic Mundial –El futur de l’electricitat-, que apunta, per exemple, a la baixa rendibilitat. Els ingressos obtinguts de retorn han baixat quatre punts percentuals a Europa entre el 2001 i el 2013, a causa de la retirada de molts subsidis davant d’unes arques públiques més minvades.
L’informe també al·lega que hi ha hagut una menor demanda i una sobrecapacitat: “En els últims cinc anys a la UE, s’han afegit al sistema 130 GW de capacitat procedent de les renovables i 78 GW de generació convencional, mentre que s’han retirat només 44 GW de generació convencional.”

mon-empresarial-003-energies-netes

Llegeix també: Entrevista a Miguel Arias Cañete, comissari europeu d’Energia i Acció pel Clima

Enviar Comentari